fijne kneepjes koffie zetten

Fijne kneepjes van koffie zetten

Koffie, wie kan er zonder?

Maar dan wel een lekkere, goed gezette koffie natuurlijk. Tips om de lekkerste koffie te zetten.

Verse koffie

Hoe lekker ruikt het als je een vers pak koffie open maakt? De lekkerste koffie zet je dan ook van versgemalen koffiebonen. Een goede kwaliteit koffie- of espressoapparaat regelt dingen als maling, sterkte en temperatuur voor je. Maar echt goede koffie kun je ook zetten door het op te gieten in een filter.

Koffie bewaren

Koffiebonen en vergemalen koffie kun je het beste in een luchtdicht blik op kamertemperatuur bewaren om de smaak zo lang mogelijk te behouden. Bewaar een eenmaal geopend pak bij voorkeur niet langer dan een week. Reden om eerder kleine dan grote verpakkingen koffie te kopen. Soms wordt gedacht dat het goed is om koffiebonen in de koelkast te bewaren, maar dit is een misvatting. Koffiebonen zijn poreus en in de koelkast is het weliswaar koel, maar ook vochtig.

Gedestilleerd of ontkalkt water

Als je een koffiezet- of espressoapparaat gebruikt zou het voor het apparaat misschien beter zijn als je ontkalkt water gebruikt. Maar voor de smaak van de koffie kun je het beste water uit de kraan gebruiken. Echte fijnproevers zouden kunnen overwegen om bronwater uit flessen te proberen voor een nog betere smaak.

Filters

Maakt het uit welke filters je gebruikt? Volgens de echte koffiekenners wel. Goedkope filters en filters gebleekt met chloor zouden de smaak niet ten goede komen. Sommige barista’s zeggen dat je het filter eerst moet spoelen met warm water om evt. papiersmaak te voorkomen.

Temperatuur van het water

Een goede temperatuur van het water heeft een grote invloed op de smaak en sterkte van de koffie. De temperatuur van het water zou 91 graden celcius moeten zijn als het met de koffie in contact komt. Als het water warmer is wordt de koffie sterker en als het water kouder is wordt hij slapper.

Malen

Als je de koffie zelf maalt, maal het dan tot het zo fijn is als grof zand.

Extra smaakje?

Voor de echte pure koffieliefhebbers misschien een doodzonde, maar het kan heel lekker zijn om wat kaneel of geraspte pure chocolade aan de koffie in het filter toe te voegen.

Verhouding koffie en water

De klassieke verhouding koffie en water is 30 gram koffie en 475 ml water. Dit kun je natuurlijk naar je eigen smaak aanpassen.

Opgieten

Als je de koffie voor de eerste keer opgiet, gebruik dan de grofweg de dubbele hoeveelheid water in vergelijking met de hoeveelheid koffie. Laat het 45 seconden rusten. Bij het opgieten van verse koffie zul je bellen in het water zien. Hierdoor raak je dan het meeste van het bijproduct van het roosteren van de koffiebonen: koolstofdioxide, kwijt. Giet vervolgens kleine hoeveelheden water bij. Niet te snel want daardoor gaat veel smaak verloren.

[bol_product_links block_id=”bol_5823158ea60fb_selected-products” products=”9200000025533146,9200000045643308,9200000047176454″ name=”koffie” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Koffiezetapparaten

De manier van koffiezetten heeft ook invloed op de smaak en kwaliteit ervan, ook voor de gezondheid. Bij koffie gezet in papieren filters en de meeste koffiezetapparaten, blijft het grootste deel van de cafestol, een cholesterolverhogende vetstof in koffie, achter in het filter. Zet je ouderwetse kookkoffie of koffie in een cafétière dan is dat minder goed voor je gezondheid.

Lees meer over koffie en gezondheid.

Is koffie gezond of niet?
7 manieren om je koffie gezond te drinken
Koffie: mythes en feiten.

Wil je eens een andere koffie proberen? Lees dan:

waarom is koffie zo populair?
kopie luwak, poepie dure koffie
koffie recepten