Koffie, wie kan er zonder? Maar dan wel een verse, lekkere en goed gezette kop koffie natuurlijk. Lees hieronder de fijne kneepjes van koffie zetten.
Lekker koffie zetten, zo doe je dat…
*Verse koffie
Hoe lekker ruikt het als je een vers pak koffie open maakt? De lekkerste koffie zet je dan ook van versgemalen koffiebonen. Een goede kwaliteit koffie- of espressoapparaat regelt dingen als maling, sterkte en temperatuur voor je. Maar echt goede koffie kun je ook zetten door het op te gieten in een filter.
*Koffie bewaren
Koffiebonen en versgemalen koffie kun je het beste in een luchtdicht blik op kamertemperatuur bewaren om de smaak zo lang mogelijk te behouden. Bewaar een eenmaal geopend pak bij voorkeur niet langer dan een week. Reden om eerder kleine dan grote verpakkingen koffie te kopen. Soms wordt gedacht dat het goed is om koffiebonen in de koelkast te bewaren, maar dit is een misvatting. Koffiebonen zijn poreus en in de koelkast is het weliswaar koel, maar ook vochtig. Invriezen van koffie kan wel.
*Gedestilleerd of ontkalkt water
Als je een koffiezet- of espressoapparaat gebruikt zou het voor het apparaat misschien beter zijn als je ontkalkt water gebruikt. Maar voor de smaak van de koffie kun je het beste water uit de kraan gebruiken. Echte fijnproevers zouden kunnen overwegen om bronwater uit flessen te proberen voor een nog betere smaak.
*Maakt het uit welke filters je gebruikt?
Volgens de echte koffiekenners wel. Goedkope filters en filters gebleekt met chloor zouden de smaak niet ten goede komen. Sommige barista’s zeggen dat je het filter eerst moet spoelen met warm water om evt. papiersmaak te voorkomen.
*Temperatuur van het water
Een goede temperatuur van het water heeft een grote invloed op de smaak en sterkte van de koffie. De temperatuur van het water zou 91 graden Celsius moeten zijn als het met de koffie in contact komt. Als het water warmer is wordt de koffie sterker en als het water kouder is wordt hij slapper.
*Koffie zelf malen, maar hoe fijn?
Als je de koffie zelf maalt, maal het dan tot het zo fijn is als grof zand.
*Extra smaakje?
Voor de echte pure koffieliefhebbers misschien een doodzonde, maar het kan heel lekker zijn om wat kaneel of geraspte pure chocolade aan de koffie in het filter toe te voegen.
*Verhouding koffie en water
De klassieke verhouding koffie en water is 30 gram koffie en 475 ml water. Dit kun je natuurlijk naar je eigen smaak aanpassen.
*Koffie opgieten
Koffie opgieten, ook wel ‘pour-over’ koffie genoemd, is een eenvoudige manier van koffie zetten. Toch worden er blogs volgeschreven over de beste manier van opgieten. Als je de koffie voor de eerste keer opgiet, gebruik dan de grofweg de dubbele hoeveelheid water in vergelijking met de hoeveelheid koffie. Laat het 45 seconden rusten. Bij het opgieten van verse koffie zul je bellen in het water zien. Hierdoor raak je dan het meeste van het bijproduct van het roosteren van de koffiebonen: koolstofdioxide, kwijt. Giet vervolgens kleine hoeveelheden water bij. Niet te snel want daardoor gaat veel smaak verloren.
In het filmpje hieronder kan je zien hoe je de perfecte pour-over koffie zet.
*Koffie en koffiezetapparaten
De manier van koffiezetten heeft ook invloed op de smaak en kwaliteit ervan, ook voor de gezondheid. Bij koffie gezet in papieren filters en de meeste koffiezetapparaten, blijft het grootste deel van de cafestol, een cholesterolverhogende vetstof in koffie, achter in het filter. Zet je ouderwetse kookkoffie of koffie in een cafétière dan is dat minder goed voor je gezondheid.
Lees meer over koffie, koffie zetten en gezondheid.
Wil je eens een andere koffie proberen? Lees dan: