koffie populair

Waarom is koffie zo populair?

Kun jij ook niet aan de dag beginnen zonder je kop koffie. Waarom is koffie drinken eigenlijk zo populair?

Wereldwijd populair

Koffie is één van de meest gedronken dranken wereldwijd. Waarschijnlijk werd het voor het eerst gedronken in Ethiopië rond de 6e eeuw. In 1200 werd in Turkije ontdekt dat de smaak van koffie stukken beter werd als je de koffiebonen eerst roosterde. Hierna zagen verschillende Arabische landen er brood in om koffie te gaan verbouwen en te verhandendelen. In Europa wordt het al eeuwenlang gedronken en in Amerika werd het pas echt populair sinds koffieketens als Starbucks zich overal vestigden. Toch wordt de koffieplant alleen verbouwd in tropische gebieden. Er wordt dan ook flink gehandeld in koffie.

Goedgekeurd door de Paus

De oorsprong van de populariteit van koffie ligt in het verleden. De godsdiensten hebben er toe bijgedragen. De Koran verbood in 1400 alcoholische dranken, zodat het koffie gebruik in Arabische landen erg toenam. In 1600 werd koffie officieel door de Paus goedgekeurd als een geschikte drank voor Christenen. Ook de handel door de Nederlanders in de Gouden Eeuw heeft aan een verder verspreiding begedragen. Zij smokkelden koffieplanten uit Arabische landen naar b.v. Indonesië waar ze het lieten verbouwen en gingen het vervolgens wereldwijd verkopen.

Gezellig met cafeïne

Of je nu koffie drinkt voor de gezelligheid met een koekje erbij of om een andere reden, de opwekkende werking van de cafeïne krijg je er vanzelf bij. En die cafeïine maakt nu ook dat koffie verslavend werkt. Dus als je eenmaal van de smaak van koffie houdt, dan is de kans groot dat het blijft drinken. Verder is het natuurlijk ook een sociale drank. ’s Ochtends koffiedrinken op je werk of met de buurvrouw en ’s avonds na een etentje hoort een lekkere koffie er ook wel bij.

Instant koffie en automatische koffieapparaten

Ook de ontdekking dat je koffie kunt vriesdrogen en gebruiken als instant koffie heeft bijgedragen aan de populariteit. Rond 1930 werd het eerste volautomatische espressoapparaat ontwikkeld door Illy. Tegenwoordig heeft iedereen wel een soort van koffie- of espresso apparaat in huis die inmiddels heel betaalbaar zijn.

Ieder zijn eigen smaak

Zowel landen als personen hebben hun eigen voorkeur voor het maken en drinken van koffie. Denk aan de hele sterke Turkse koffie, Italiaanse espresso, zwart of met melk, room en suiker en de tientallen verschillende Starbucks variëteiten. Allerlei trendy apparaten met bijbehorende cups en mooie reclames op TV doen de rest.

Koffie en gezondheid

In de loop van de tijd kwamen regelmatig berichten in het nieuws dat niet goed zou zijn voor de gezondheid. Dat blijkt allemaal heel erg mee te vallen. Er wordt zelfs gesproken van positieve effecten op de gezondheid, mits je het met mate drinkt natuurlijk.

Is koffie gezond of niet?
7 manieren om je koffie gezond te drinken

koffie recepten