recept met banaan

Gaan met die banaan. Recept met banaan

Bananen zijn lekker en gezond en zowel jong als oud vinden ze lekker. Je kunt ze zo uit de schil eten of verwerken in een gerecht.

Tropisch

Bananen hebben warmte nodig om te groeien en worden dan ook verbouwd in tropische oorden. Toch zijn ze hier het hele jaar verkrijgbaar.

Zo gezond

Als je kijkt naar voedingswaarde is de banaan een bijna ideaal voedingsmiddel. Het bevat potassium, magnesium en een aanzienlijk hoeveelheid vitamine C en B6. Ze bevatten ook tryptofaan, een stofje dat kalmeert en slaperig maakt. De banaan hoort daarom ook thuis is het rijtje van anti-stress voedingsmiddelen. Banaan is zacht voor de maag en is daarom ook één van de eerste fruitsoorten die een baby mag hebben.

Calorieën

Bananen zijn niet echt sappig. Ze bevatten minder water dan gemiddeld fruit waardoor het gehalte aan koolhydraten hoger is. Bananen worden daarom nog al eens gemeden door mensen die willen afvallen. Een banaan levert je 124 kcal op. Ter vergelijking: een appel levert gemiddeld 59 kcal op en een sinaasappel 66 kcal. Maar een banaan vult dan ook wel veel meer en levert nog lang daarna energie. Het is niet voor niets één van de favoriete voedingsmiddelen voor sporters.

Bewaren

Bananen rijpen na op kamertemperatuur. Als je groene bananen koopt bewaar je ze dus het beste op kamertemperatuur. Rijpe bananen kun je ook in de koelkast bewaren. De schil verkleurt dan weliswaar snel bruin maar het vruchtvlees zal fris en minder snel zacht blijven. Wil je dat niet dan kun je ze in een papieren zak of een krant bewaren. Dit vertraagt ook het rijpen enigszins.

Recepten met banaan

Er bestaan ontzettend veel recepten met banaan. De meeste recepten zijn voor zoete gerechten maar bananen worden ook in mindere mate verwerkt in hartige gerechten. Banaan met chocola is een bijna klassieke combinatie en rijpe bananen kun je prima verwerken in cake of brood.

Hieronder een recept voor een heerlijke bananencake en tevens een goede manier om je overrijpe bananen te gebruiken.

Bananen notencake met pindaglazuur
Recipe Type: Gebak
Prep time:
Cook time:
Total time:
Serves: 6-8
Ingredients
  • 300 g bloem
  • 200 g suiker
  • 3-4 rijpe bananen, fijngeprakt
  • 150 gram boter of margarine
  • 200 g walnoten, gehakt
  • 175 ml karnemelk
  • 10 gram bakpoeder (2/3 zakje)
  • snufje zout
  • 3 eieren
  • 1 eetl citroensap
  • [b]voor het glazuur[/b]
  • 375 gram poedersuiker
  • 100 gram pindakaas
  • 80 ml melk
Instructions
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een groot cakeblik in of een ronde bakvorm van 20 cm doorsnede. Klop de boter met de suiker schuimig. Voeg één voor één de eieren toe. Klop de bloem, zout en bakpoeder er door, de geprakte bananen, citroensap en de karnemelk. Klop nog een paar minuten op de hoogste snelheid. Roer tenslotte de walnoten er door.
  2. Schep het mengsel in de bakvorm en zet deze in de oven. Bak de cake in ongeveer 45 minuten gaar, tot een satestokje er schoon uitkomt. Laat de cake 10 minuten afkoelen en haal hem uit de vorm. Laat helemaal afkoelen.
  3. Meng de ingrediënten voor het glazuur door elkaar. Als het niet vloeibaar genoeg is om te smeren voeg je wat extra melk toe.