Amandelspijs bestaat voornamelijk uit gemalen amandelen en suiker. Je kunt het onder andere gebruiken voor het vullen van een banketstaaf, om gevulde speculaas te maken, voor een kersttol en nog veel meer. Amandelspijs is heel gemakkelijk zelf te maken.
Amandelspijs vs marsepein
Amandelspijs lijkt veel op marsepein en marsepein bestaat ook uit dezelfde ingrediënten. Alleen is marsepein zoeter, bevat het wat rozenwater voor de typische smaak en is het wat fijner gemalen.
Witte geblancheerde amandelen
Voor het maken van amandelspijs heb je witte geblancheerde amandelen nodig. Heb je bruine amandelen dan is dat geen probleem. Giet er kokend water over, laat ze even weken, spoel ze af onder koud water en haal de velletjes er af.
Recept amandelspijs
Dit is genoeg voor 500 g amandelspijs
- 250 g witte amandelen of amandelmeel
- 250 g suiker
- 1 theelepel citroenrasp
- citroensap
- 1 ei
Maal de amandelen. Dit kan in de blender of keukenmachine. Het resultaat zal wel wat grof zijn. Er zijn speciale amandelmolens, maar een oude koffiemolen voldoet ook. Vermeng de gemaalde amandelen met de suiker, citroenrasp en citroensap. Als het te droog is voeg je gewoon wat water toe. Kneed alles tot een smeuïge massa. Maak er een worstvorm van. Rol het in folie en leg het in de koelkast (zie hieronder). Voor je het gaat gebruiken prak je er een rauw ei door. Je kunt het ei ook weglaten.
Amandelspijs zonder suiker
Wil je geen suiker gebruiken dan kan je op zoek gaan naar vervangers. Amandelspijs heeft wel suiker nodig voor de structuur. Maar je zout erythritol of alcoholsuiker kunnen gebruiken. Erythritol ziet er hetzelfde uit en smaakt hetzelfde als gewone suiker maar levert slechts 6% van het aantal calorieën van gewone suiker.
Rusten voor gebruik
Voordat je het amandelspijs gaat gebruiken moet het een dag of vier rusten in de koelkast. Je kunt het wel een paar weken zo bewaren.
Gebruik het voor
Je kunt de amandelspijs gebruiken om:
- Banketstaaf
- Maak een rol van de amandelspijs. Neem twee plakjes bladerdeeg en leg ze over elkaar. Vorm het deeg om de amandelspijs en bak het 20 minuten op 200 graden.
- Gevulde koeken
- Een recept voor gevulde koeken.
- Appelbollen
- Een recept voor appelbollen.
- Appeltaart
- Een recept voor appeltaart met spijs|
- Gevulde speculaas
- Kerststol
Recept gevulde speculaas
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram donkere basterdsuiker
- 2 eetlepels speculaaskruiden
- 150 gram koude ongezouten roomboter
- 2 eetlepels melk
- 2 eieren
- zout
- amandelen voor de garnering
- wat losse bloem
- 300 gram (zelf gemaakte) amandelspijs
Bereiding:
- Zeef het bakmeel.
- Voeg basterdsuiker, speculaaskruiden en wat zout toe. Snijd de boter in kleine stukjes, voeg de melk toe en kneed alles door elkaar tot een soepel deeg. Rol het tot een bal, verpak het in folie en leg de bal een uur in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
Klop de eieren los met wat water. Prak de helft van het ei door de amandelspijs. - Bestrooi de ondergrond met bloem en rol de speculaas uit. Snijd er twee even grote vierkanten of rechthoeken uit. Leg het op een vel bakpapier op een bakblik. Strijk op 1 helft de amandelspijs uit maar laat de kanten vrij. Leg de andere helft van de speculaas er op en druk de kanten op elkaar. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de rest van het ei. Duw er een paar amandelen in als garnering.
- Bak de speculaas in 40-45 minuten gaar.