De beste barbecue trends van deze zomer

Wie bij een barbecue nog steeds vooral denkt aan wat worstjes, hamburgers en een paar speklappen, is niet meer bij de tijd. De barbecue trends voor deze zomer laten een ander beeld zien.

Vlees van goede kwaliteit

Steeds vaker ligt er vlees van goede kwaliteit op de barbecue. Die goede kwaliteit geldt niet alleen voor het vlees zelf. Er wordt vaker op gelet dat de dieren een goed leven hebben gehad en bijvoorbeeld grasgevoerd zijn. Ook vlees van bijzondere rassen zoals Black Angus, Schotse Hooglanders, Limousin runderen, Japans zwartvee en Iberico varkens raken steeds meer in trek.

Minder bekende vleessoorten

De interesse in wat minder bekende, maar toch geschikte vleessoorten voor de barbecue, neemt toe. Het is natuurlijk leuk om hiermee te experimenteren. Vleessoorten die tot nu toe niet heel erg in beeld waren om te bereiden op de barbecue zijn bijvoorbeeld:

  • bavette, vrij mager rundvlees
  • brisket, ook wel runderborst of klapstuk genoemd
  • picanha, staartstuk van het rund
  • varkensschouder, vrij vet vlees met veel smaak, is er met of zonder bot
  • varkenswang, varkensvlees met veel smaak.
  • ongezouten buikspek, betaalbaar varkensvlees

Op de website van Inamood.nl kan je niet alleen een veel van dit soort bijzondere vleessoorten voor de barbecue bestellen, maar er zijn ook een heleboel recepten te vinden.

Meer groenten op de barbecue

Naast het vlees, liggen er vaak steeds meer groenten op de barbecue. Omdat het gezond en lekker is en om zo nog meer variatie en kleur te geven aan een barbecue maaltijd. Groenten die geschikt zijn voor op de barbecue zijn onder andere asperges, prei, courgettes, aubergine, paprika, ui, bosui en champignons.

Internationale smaken

De traditionele barbecue gerechten worden steeds meer gecombineerd of aangevuld met internationale gerechten, kruiden en smaken uit de hele wereld. Zo zijn met name Koreaanse barbecue gerechten geliefd. Zelf shish kebab maken is heel populair, net zoals Mexicaanse kruiden en barbecue gerechten.

Slimme barbecues

Er komen steeds meer barbecues op de markt die met de nieuwste technische snufjes zijn uitgerust:

  • Elektrische barbecues die werken op zonne-energie bijvoorbeeld, zodat je overal waar de zon schijnt kan barbecuen.
  • Verder zijn er steeds meer barbecues met een ingebouwde thermometer waardoor de temperatuur en bereidingstijd perfect geregeld kan worden. Een digitale ventilator helpt ook om temperatuurschommelingen tegen te gaan.
  • Met behulp van sensoren in je barbecue, worden berichten naar een app op je mobiel gestuurd. Zo krijg je een melding als je je vlees moet omdraaien en wanneer het gaar is. Daarmee is zwart geblakerd vlees verleden tijd. Je hoeft er niet de hele tijd bij te blijven, maar je kan wel rekenen op een perfect resultaat. ​

Bijzondere barbecue technieken

Een barbecue hoef je allang niet meer alleen op hoog zomerse dagen te voorschijn te halen. Veel barbecues kan je afsluiten met een klep of deksel en deze hebben als voordeel dat de temperatuur constant blijft en het vlees minder uitdroogt. Zo’n afsluitbare barbecue kan je ook gebruiken onder een afdak als het wat minder goed weer is. Bovendien kan je er in de herfst bijvoorbeeld ook gerechten als stoofvlees in bereiden.

  • Een techniek die ook vaak gebruikt wordt bij kamperen, is het barbecuen op open vuur. De naam zegt het al, het gaat hier om een open vuur in een vuurschaal of vuurkorf waar je een grillplaat of pan op zet.
  • Vrij nieuw is de hybride barbecue, een afsluitbare, elektrische barbecue die je zowel binnen als buiten kan gebruiken. Heel handig voor als je niet zeker weet wat het weer gaat doen.
  • Voor de liefhebber zijn er ook smoker-barbecues. Behalve barbecuen kan je hierin ook je vlees, vis of groenten roken.