beter barbecuen

5 hacks voor het barbecueën

Heb jij plannen voor een gezellig bbq? Dan kroon je jezelf wellicht ook tot de barbecuekoning van de avond. Maar ook een barbecuekoning (of koningin) is nooit te oud om te leren. Daarom delen we vijf handige hacks voor het barbecueën.

Satéprikkers weken in water

Maak je zelf sateetjes voor de op barbecue en gebruik je daarvoor de standaard houten satéprikkers? Week deze dan eerst een uur in een beetje water voordat je er vlees en/of groente aan gaat rijgen. Hiermee voorkom je dat het hout verbrandt op de barbecue én het vlees of de groente komen ook nog eens makkelijker van het stokje af.

Gemarineerd vlees droogdeppen

Wil je gemarineerd vlees op de bbq leggen? Dan doe je er verstandig aan om het eerst even droog te deppen met keukenpapier. Dat voorkomt namelijk dat er olie van het vlees op de kolen druipt en grote vlammen veroorzaakt. Die verbranden je vlees immers.

Geen vork maar een vleestang

Dacht jij dat een vleestang vooral handig was omdat hij groter is dan een vork en je minder snel de kans loopt om je handen te branden of het vlees tijdens het omdraaien te verliezen? Dat is niet de enige reden waarom je een vleestang moet gebruiken in plaats van een vork. Een vleestang zorgt er namelijk ook voor dat de sappen in het vlees bewaard blijven wanneer je het vastgrijpt. Prik je er in plaats daarvan met een vork in, dan lopen de sappen eruit en wordt het vlees daardoor droog.

Vlees niet meteen snijden

Heb je rundvlees of lamsvlees op de barbecue dat gaar is? Dan is het beter om dit vlees niet meteen nadat het van de barbecue af komt te snijden. Beter laat je het tien minuten liggen in aluminiumolie. Dan stroomt er namelijk het bij het snijden veel minder vocht uit en blijft het vlees sappiger.

Rooster ontsmetten met citroen

Rooster tussendoor ‘ontsmetten’ met citroen

Tijdens een barbecue komen er verschillende producten na elkaar op dezelfde plek op de barbecue te liggen. Dat zorgt ervoor dat het tweede product wat naar het eerste gaat smaken enzovoorts omdat er een residu achterblijft op het rooster. Om dit te voorkomen, kun je een citroen kopen en deze doormidden snijden. Tussendoor kun je hiermee het rooster even ‘ontsmetten’, omdat het een ontvettende werking heeft.

Kende je deze handige tips al? Zo niet, dan word je er vast een alleen maar grotere barbecuekoning of -koningin door. Eigenwijs zijn loont immers lang niet altijd, en zeker niet bij het barbecueën.