frittata

3 Tips om restjes in de koelkast te gebruiken

Gooi jij ook wekelijks de restjes uit je koelkast weg? Stop, niet doen! De gemiddelde Nederlander verspilt, volgens het Voedingscentrum, meer dan 40 kilo voedsel per jaar. Niet alleen je portemonnee lijdt hieronder, maar het is vooral slecht voor onze planeet. Met de restjes uit de koelkast kan je erg lekkere gerechten op tafel toveren. Wij helpen je alvast op weg met drie tips.

1. Tover overschotjes om tot een heerlijke omelet of frittata

Een ouderwetse omelet kent iedereen, maar klinkt frittata Chinees in je oren? Het is een Italiaanse variant op de omelet die gedeeltelijk in de oven wordt gebakken waardoor het een lekker krokant korstje krijgt. Je kunt in de omelet praktisch alles kwijt: van groenterestjes, vleesbeleg en kaas tot zelfs pasta! Een volwaardige maaltijd dus!

Zo maak je een frittata met restjes:

  • 1. Meng eieren met een scheutje melk of water. Je kunt ook alleen het eiwit gebruiken als je de eidooier al voor een ander recept hebt gebruikt.
  • 2. Voeg fijngesneden groenten bij het eiermengsel. Voeg ook wat ham- of kipblokjes en misschien zelfs wat pasta toe.
  • 3. Kruid af met verse kruiden en eventueel wat kaas.
  • 4. Bak de omelet in een koekenpan.
  • 5. Als je een frittata maakt, bak je de omelet kort aan op het fornuis en schuif je het vervolgens 20 à 30 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
soep van restjes
soep van restjes

2. Maak een soep of frisse salade van restjes geroosterde groenten

Restjes gegrilde groenten zijn een lekker ingrediënt voor een heerlijke soep in de wintermaanden of een gezonde salade in de zomer!

Voor een soep van geroosterde groenten voeg je wat water of kippenbouillon toe en laat je de soep zo’n 15 minuten sudderen op een zacht vuur. Vergeet alvorens je de soep klaarmaakt niet het vel van de groenten te halen. Gebruik een staafmixer of standmixer om een glad mengsel van je soep te maken. Sommige soepen zijn heerlijk met een beetje room, zoals pompoensoep.

Een frisse salade met gegrilde groenten, kun je dan weer eenvoudig maken door wat pasta, rucola en dressing toe te voegen. Maak af met croutons (van oud brood met knoflook en kruiden) of nootjes.

3. Gebruik een online receptentool

Heb je geen inspiratie of heb je geen zin in alweer een omelet of soep? Dan bestaan er enkele websites en apps die je helpen een recept samen te stellen met de ingrediënten die je nog in de koelkast hebt liggen. Je kunt tegenwoordig op Google gemakkelijk intikken ‘Recepten met ingrediënt X’, maar ook bloggers focussen zich op het gebruiken van restjes. Ken je bijvoorbeeld de Vlaamse Jennifer van emtythefridge.be? Nog gemakkelijker is de recepten matchmaker tool van HelloFresh. Hierin voer je het hoofdingrediënt in wat je over hebt. Bijvoorbeeld rijst of broccoli. Via een keuzemenu vind je altijd een recept naar je smaak waar je je overgebleven ingrediënt in kwijt kunt.

Op het internet vind je naast bovenstaande tips nog tal van manieren om te koken met restjes. Denk maar aan wentelteefjes van oud brood of een lekker quiche met de overschot van gekookte groenten. Kijk voor inspiratie ook eens in onze rubriek.

Hoe ga jij om met de restjes uit jouw koelkast?