Pas op voor het jojo effect bij diëten

Afvallen met een jojo effect betekent uiteindelijk gegarandeerd gewichtstoename. Dat is het jojo effect bij diëten.

Waarschijnlijk raakt meer dan 70% van de personen die worstelen met overgewicht, verward in een negatieve cyclus van jojo diëten.

Wat is het jojo effect?

Je kan van een jojo effect spreken als je overgewicht hebt, of je inbeeldt dat je te zwaar bent, gaat afvallen door een dieet te volgen, daardoor een paar kilo’s afvalt, dan stopt met het dieet, en weer terugvalt in de oude eetgewoonten (meestal te veel en te vet), daardoor het verloren gewicht of zelfs meer weer aankomt. Het resultaat is dat je zelfs meer weegt dan voordat je aan het dieet avontuur begon.

Na een tijdje voel je je weer geroepen om hetzelfde of een ander dieet op te pakken. Als blijkt dat dit weer niet tot het gewenste resultaat leidt, en uit onvrede weer volop gaat eten, loop je de kans echt serieus te zwaar te worden.

Basaal Metabolisme (BM)

Jojo effect heeft een nadelig effect op het basaal metabolisme. Dit is het stofwisselingsniveau van een lichaam, ofwel de energie die een lichaam verbrandt dat geheel in rust is bij een bepaalde temperatuur.

Als iemand afvalt, zal het BM ook afnemen. Het lichaam past zich aan aan de verminderde caloriën en gaat zuiniger met de energie om. Dus als je door het volgen van een dieet 10 kg afvalt, zal het BM lager worden en minder energie verbranden dan als je die 10 kilo er nog bij zou hebben. Dit lijkt tegenstrijdig maar is waar.

Lichamelijke ramp

Wat gebeurt er in het lichaam als het in een cirkel terecht komt van afvallen, aankomen, afvallen enz. Iedere keer dat je afvalt zal het BM nog lager worden en nog minder energie verbranden. Je stopt en gaat weer meer eten, en je lichaam zet alle energie die het niet verbrandt om in vet. Je kan dan zwaarder worden dan je ooit was. Bij iedere jojo cyclus zal het vermogen van je lichaam om vet te verbranden afnemen en steeds zuiniger met de energie omgaan, totdat je een niveau bereikt dat afvallen praktisch onmogelijk wordt.

Er is nog hoop

Je hoeft nog niet de moed te verliezen. Door je eetgewoonten aan te passen, een verstandig dieet en regelmatig aan lichaamsbeweging te gaan doen zal je uiteindelijk beginnen met afvallen. Het kan langer duren als je een jojo diëter bent geweest, maar de lichaamsbeweging zal je verminderde BM compenseren. Dat is de reden dat naast een verstandig dieet gehamerd wordt op lichaamsbeweging. Je zult alleen iets geduldiger moeten zijn en langzaam moeten afvallen.

Een addertje onder het gras

Was je een jojo diëter, dan zal je, ook als je eenmaal bent afgevallen je de rest van je leven aan deze gezonde voedingsgewoonten en lichaamsbeweging moeten volhouden voor de rest van je leven.

Voorkomen is dus beter!

[bol_product_links block_id=”bol_551ee4c342865_selected-products” products=”1001004007118453,9200000036152678″ name=”sk” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]