south beach

Het South Beach dieet

Laatst bijgewerkt:

Uit onvrede met de bestaande diëten, die vooral een combinatie van vetarme en koolhydraatrijke producten promoten, ontwikkelde A. Agatson, cardioloog, zijn eigen South Beach dieet.

Niet vetarm en niet koolhydraatarm

Het dieet is niet vetarm en ook niet koolhydraatarm, maar geleerd wordt de gezonde vetten en goede koolhydraten te onderscheiden van de slechte vetten en koolhydraten. Hierdoor val je af, verlaag je je cholesterol, verminder je risico’s op hart- en vaatziekten, en hoef je geen honger te lijden.

Eigenschappen van het South Beach dieet

Er zijn inmiddels diverse wetenschappelijke onderzoeken die hebben aangetoond dat het South Beach dieet, het Mediterrane dieet waar het aan verwant is en andere diëten die het gebruik van gezonde koolhydraten promoten, werken (1)

De goede koolhydraten

Veel overgewicht wordt veroorzaakt door de verkeerde koolhydraten. Vooral die koolhydraten, die voorkomen in overgeraffineerde producten als brood, koek, gebak, snacks en frisdrank en andere geliefde producten. Door het overbewerken van deze producten door de moderne industrie worden de vezels uit de grondstoffen verwijderd. Hierdoor wordt de manier waarop het verteerd en opgenomen wordt door het lichaam veranderd.

Door vermindering van het gebruik van de slechte koolhydraten zul je afvallen, de insuline huishouding weer op peil brengen, het cholesterol niveau verlagen en de spijsvertering op een betere manier laten verlopen. Zelfs de overmatige trek in koolhydraatrijke voeding zal afnemen.

Voor de bepaling of het om goede of slechte koolhydraten gaat, wordt gebruik gemaakt van de glycemische index.

Het goede vet

Door de beperking van koolhydraten is gebruik van weinig vet en dierlijke eiwitten toegestaan. Mager vlees, eieren, kip, kalkoen en vis worden aangeraden met noten, magere kaas- en zuivelproducten. Gebruik van olijfolie wordt speciaal aanbevolen.

Drie fasen

Je begint het South Beach dieet met twee zwaardere weken. Je mag wel zes maaltijden of tussendoortjes per dag, maar je mag in deze 2 weken o.a. geen fruit en zuivelproducten en zetmeelproducten gebruiken. Dus ook geen brood, rijst en pasta.

Wel mag je b.v. eieren, mager vlees, kip en vis, cottage cheese, noten.

Tweede fase

Na twee weken kun je wat fruitsoorten, volkoren producten en rijst en zelfs pure chocola met mate toevoegen. Het is de bedoeling zelf goed op te letten waar je wel en niet goed op reageert, Blijf je afvallen zit je op de goede weg, en kan je steeds meer producten toevoegen. Val je niet af ga dan weer terug naar fase 1 tot je wel afvalt. Fase twee duurt zolang tot je je streefgewicht hebt bereikt.

Derde fase

Deze fase duurt de rest van je leven. Houd je aan het gebruik van goede koolhydraten en goede vetten en beperk de slechte zo veel mogelijk. Gaat het een tijd wat minder, schakel dan weer terug naar fase 1 en 2.

Lijkt op Atkins?

Oppervlakkig gezien heeft het South Beach dieet wel iets weg van Atkins. Maar de vergelijking gaat vooral op voor de indeling in de drie fasen:

  • een eerste snelle afvalfase
  • een fase geleidelijk afvallen
  • een onderhoudsfase

Verschillen tussen South Beach en Atkins

Goede koolhydraten

Het verschilt doordat het South Beach dieet het gebruik van koolhydraten niet beperkt. Het South Beach dieet maakt alleen onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten. De goede koolhydraten mag je onbeperkt nemen.

Gebruik van vet

Atkins stelt geen beperkingen aan het gebruik van vet, ook niet aan de ongezonde verzadigde vetten. Het South Beach dieet verdeeld de vetten in goede en slechte vetten. Goede vetten zijn in redelijke hoeveelheden toegestaan.

Het South Beach dieet heeft wel veel overeenkomsten met het Mediterrane dieet en het DASH dieet.

Vergeet niet om ook over de glycemische index te lezen, hier zie je wat goede en slechte koolhydraten zijn.