slimme tips om af te vallen

10 slimme tips waardoor je zonder dieet afvalt

Wil je een paar kilo’s afvallen, bijvoorbeeld om er goed uit te zien voor de zomer, dan hoef je echt geen dieet te volgen om af te vallen.

Volg de hieronder beschreven tips.

Neem de tijd om te eten

1. Reserveer 20 minuten voor de maaltijd

Neem ruim de tijd om te eten. Kauw goed en ben je bewust van iedere hap die je neemt. Op deze manier heeft je lichaam alle tijd om aan te geven dat je vol zit. Als je te gehaast eet, krijg je het gevoel dat je vol zit vaak veel te laat.

Veel mensen lassen ook vaak automatisch even een eetpauze in. Ze leggen hun bestek even neer om later weer verder te eten. Het is een teken dat je eigenlijk al genoeg gegeten hebt, maar dat je nog niet helemaal overvol zit. Herken je zo’n pauze bij jezelf. Ruim je bord op en eet niet meer verder.


Kies rood in plaats van room

2. Kies voor rood

Kies altijd voor rode sauzen als je de kans hebt. Rode sauzen zijn op basis van tomaten, paprika en andere groenten. Ze zijn veel minder vet dan witte sauzen zoals mayonaise of sauzen op basis van room of kaas. Let wel op dat er geen suiker in die in rode sauzen verwerkt is.


meer groenten

3. Eet meer groenten

Kies bij de lunch of de avondmaaltijd voor meer groenten. Serveer bijvoorbeeld twee of meer groenten bij de avondmaaltijd of maak er een salade bij. Groenten leveren weinig calorieën en zijn gezond. Als je meer groenten eet en minder vlees en aardappelen of pasta dan scheelt dat veel calorieën.


4. Slaap meer

Een tip die velen als muziek in de oren zal klinken. Maar het werkt echt. Onderzoek heeft uitgewezen dat door te weinig slaap, de hormonen die de eetlust regelen, verstoord worden. Te weinig slaap maakt je hongerig.

Een bijkomend voordeel is dat je niet kan eten als je slaapt.


5. Een te klein kledingstuk

Hang een iets te klein kledingstuk dat je graag weer zou willen dragen in het zicht. Zo word je er aan herinnerd waar je het voor doet en heb je een zichtbaar doel voor ogen. Het maakt het makkelijker om je gezonde levensstijl vol te houden als je even in de verleiding komt en je je afvraagt waar het allemaal goed voor is.


6. Eet meer soep

Soep, vooral heldere soepen, bevatten relatief weinig calorieën maar geven wel snel een voldaan gevoel. Ook soep of bouillon als voorgerecht vult je en zorgt er voor dat je minder van het hoofdgerecht eet.


Minder vlees

7. Eet vaker een dagje vegetarisch

Vlees bevat vaak de meeste calorieën van de maaltijd. Kies eens een paar keer per week voor een vegetarische maaltijd en vervang het vlees door vis of probeer eens een vleesvervanger.


8. Kies volkoren

Het aantal calorieën dat je binnenkrijgt met wit of volkoren brood verschilt niet zo veel. Volkoren brood bevat minder snelle koolhydraten. Snelle koolhydraten zorgen voor een piek aan energie die vrijkomt met daarna een snelle daling waardoor je je snel weer hongerig voelt.

Volkoren producten bevatten meer gezonde langzame koolhydraten, deze komen minder snel vrij en geven je langer energie en een voldaan gevoel. Er is ook verschil in het aantal goede voedingsstoffen die volkoren producten je bieden. Behalve volkoren brood, kun je ook kiezen voor volkoren pasta.


kleinere borden

9. Eet van kleinere borden, drink uit een kleiner glas

Schep je eten op een kleinere maat bord op. Je zult vanzelf minder opscheppen en eten. Als je hierdoor een kwart tot de helft minder gaat eten zou dat heel veel schelen. Doe dit ook bij glazen. Neem geen grote longdrink glazen als je jezelf wat te drinken inschenkt, maar een klein limonade glas. Dit hoeft natuurlijk niet bij water en thee.


gezond tussendoortje

10. Eet gezonde snacks

Zorg dat je gezonde snacks in huis hebt zodat je die kunt kiezen als de lekkere trek toeslaat. Die momenten komen zeker en als je dan lekkere, gezonde snacks kunt kiezen in plaats van chips, koekjes en chocolade dan scheelt dat enorm.

Voorbeelden van gezonde snacks:

  • rauwkost met hummus
  • yoghurt met stukjes vers fruit
  • popcorn
  • rijstwafel met een beetje eiersalade
  • volkoren beschuit met sandwichspread

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *