meer groenten eten

Meer groenten eten, 10 tips

Groenten zijn gezond, maar lang niet iedereen eet genoeg groenten.

Was de richtlijn eerst nog 2 stuks fruit en 2 ons groenten per dag, volgens het laatste onderzoek kan je beter vijf porties groenten (375 g) en 3 stuks fruit eten. Mensen die zich daar aan houden hebben 42% minder kans om vroegtijdig te overlijden. Zo veel groenten, dat red je natuurlijk niet in één maaltijd. De beste manier is om ook bij andere maaltijden meer groente te eten.

Meer groenten eten, waarom zou je?

Er zijn voldoende redenen om meer groenten te eten.

Groenten:

  • leveren veel voedingsstoffen, vitaminen en mineralen
  • bevatten weinig calorieën
  • zijn rijk aan vezels
  • zorgen voor kleur en afwisseling op je bord
  • zijn veelzijdig, je kan ze op oneindig veel manieren klaarmaken

Hier wat tips en ideeën om zonder al te veel moeite wat meer groenten in je voedingspatroon te stoppen. Wel op een lekkere manier natuurlijk.

tip groente als broodbeleg

1. Leg groenten op je brood

Je kunt de lekkerste broodjes maken met groenten. Leg blaadjes sla, uiringen, plakken tomaat, avocado, paprika, radijs en komkommer. Combineer het met bijvoorbeeld ei, kip, rosbief of kaas en je hebt een heerlijk broodje. Gegrilde groenten smaken ook heerlijk.

groenten als snack

2. Snack met groenten

Geef fijngesneden stukjes groenten zoals bloemkool, komkommer, tomaatjes, komkommer, paprika, wortel, bleekselderij met een lekker sausje als snack. Een sausje maak je op basis van yoghurt of kwark, wat mayonaise, verse tuinkruiden, knoflook of andere kruiden, net wat je lekker vindt.

Hier vind je andere recepten voor sauzen

3

3. Verwerk groenten in sap of smoothies

Met een sapcentrifuge kun je groentensap maken en met een blender smoothies. Omdat een beetje te wennen aan de groentensmaken kun je beginnen ze te combineren met fruit. Groene zure appels en citroensap smaken bij de meeste groenten. Je kunt er dan wat wortel en bleekselderij aan toe voegen. Gember geeft ook een lekkere smaak. Andere groenten die je kunt persen zijn broccoli, spinazie, asperges.

4

4. Maak er soep van

Groenten kun je ook heel goed verwerken tot een lekker soepje.

Als je een basis gebruikt van 1-2 uien, 1-2 teentjes knoflook, 1 aardappel, 1 bouillonblokje en een halve liter water, dan kun je daar naar je eigen smaak groenten aan toe voegen. Kook ze net gaar en zet de staafmixer er op.

Groenten die je kunt gebruiken zin bijv. bloemkool, broccoli, spinazie, courgette, tomaten, paprika, pompoen. Denk ook aan smaakmakers als mosterd en verse tuinkruiden.

5

5. Groenten vullen

Een andere lekkere manier om meer groenten te eten is om ze te vullen.

Ideeen:

Vul paprika’s met een mengsel van rijst en gehakt en kruiden
Vul tomaatjes met zalmsalade
Vul groenten met ei
Vul courgettes of aubergines
Vul rode puntpaprika’s met zoete aardappel
Vul avocado met garnalen

Lees verder op de volgende pagina

vorige1 van 2

Nieuwsbrief