soorten peper korrels

Witte, zwarte, rode en groene peper korrels

Peper, wie gebruikt het niet. Er zijn verschillende kleuren: witte, zwarte, groene en zelfs rode. Welke kleur gebruik je wanneer?

Wit, zwart, rood en groen

Peper is waarschijnlijk één van de meest gebruikte kruiden en smaakmakers. Onder recepten zie je vaak staan: peper en zout naar smaak toevoegen. Maar welke peper gebruik je dan want er zijn verschillende soorten peper. Er zijn witte, zwarte, rode en groene peperkorrels.

Peperplant

Toch komen alle peperkorrels af van dezelfde peperplant Piper Nigrum. Een tropische plant die vooral in het verre Oosten al sinds de oudheid bekend is en gebruikt wordt. De peperkorrels zijn de gedroogde vruchten van de plant. De scherpe smaak van peper wordt veroorzaakt door de stof piperine.

Zwarte peper

Voor zwarte peperkorrels worden de bessen geplukt als ze nog groen en onrijp zijn. Ze worden kort gekookt en daarna gedroogd. Tijdens het koken scheurt of barst het velletje en worden de korrels bij het drogen zwart. De smaak van zwarte peper is pittig en aromatisch. Er zijn verschillende variëteiten, afhankelijk uit welk land ze komen. Zo is er de Lampong uit Indonesië, Sarawak uit Maleisië, en Tellicherry peper uit India. F

Witte peper

Voor witte peper wordt de bijna rijpe peperbes geweekt in water tot het vruchtvlees losgeweekt is. Het zaad dat over blijft wordt gedroogd. Witte peperkorrels smaken iets minder pittig dan zwarte peper. Bekende variëteiten zijn Sarawak uit Maleisië, Muntok uit Indonesië en Penja uit Cameroen.

Groene peper

Dit zijn ook de onrijpe peperkorrels die gedroogd of gevriesdroogd worden. Je kunt ze gedroogd gebruiken, maar ze worden ook wel ingelegd in zuur. De smaak is kruidig en minder pittig dan zwarte en witte peperkorrels. Ze worden dan ook wel heel gebruikt in bijvoorbeeld groene pepersaus.

Rode peper

Voor rode peper worden de bessen pas geplukt als ze rijp zijn en dan gedroogd. Rode peper heeft een wat citrusachtige smaak en is daarom geschikt voor het op smaak brengen van bijvoorbeeld visgerechten. Rode peperkorrels zijn ook wel bekend als Pondercherry peper. Rode peper is zeer zeldzaam en wordt vaak verward met roze peper (zie hieronder).

Roze peper

Roze peperkorrels zijn niet afkomstig van de peperplant en zijn dus eigenlijk geen echte peper. Het zijn de koraalrode bessen van Schinus terebinthifolius, een heester uit Zuid-Amerika. De bessen worden geplukt als ze nog groen zijn en gedroogd. Ze smaken zoet, aromatisch en een beetje pittig. In de pepermengels waarin zwarte, witte, groene en rode korrels gemengd zijn, zijn de rode korrels eigenlijk roze korrels.

Smaakmaker

Peper is geschikt voor het op smaak brengen van bijna alle hartige gerechten. Op je eitje, op vlees- en visgerechten endin salades. Zwarte peper is vaak zichtbaar op of in de gerechten en iets pittiger en uitgesproken van smaak. Witte peper kun je daarom gebruiken als je een iets subtielere smaak wilt zoals bij salades b.v. of vis. Maar peper maakt ook deel uit van kruidenmengels als bijvoorbeeld currys en zelfs in zoete mengsels als koekkruiden en speculaaskruiden.

Korrels of gemalen

Je kunt peper zowel gemalen en als hele korrels kopen. Het spreekt voor zich dat hele korrels meer smaak hebben en houden. Soms worden korrels ook heel gebruikt in gerechten.

Peper

Naast peperkorrels zijn er natuurlijk ook allerlei soorten pepers en chilipepers om gerechten pittig te maken. Deze hebben niks met de peperplant of peperkorrels te maken.

Gezond

Peper is zeker niet ongezond. Het is rijk aan antioxidanten, bevordert de bloedsomloop en is slijmoplossend.

  1. We from WC duck recomment 4 seasons pepper. Of course it should be grinded just before preparing the meal. Then you wil taste the right flavors like never before!
    Always check the opinion of WC duck before buying your peppers.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.