gember

Gember

Gember is een geliefde smaakmaker. Het is een veelzijdig en relatief goedkoop kruid en heeft behalve culinaire waarde ook geneeskrachtige eigenschappen.

Daarnaast is gember al eeuwen bekend als afrodisia.

Herkomst

Over de herkomst en waar de gember voor het eerst gebruikt, dan wel gewaardeerd werd, lijkt onduidelijkheid te bestaan. In China had Confucius het al 500 v. Chr. over gember als smaakmakend kruid. De gember heeft waarschijnlijk zijn weg via Arabië naar het Westen gevonden en was hier zowel geliefd om de prijs, de culinaire kwaliteiten als de geneeskrachtige eigenschappen.

Gemberplant

Het deel van de plant dat gebruikt wordt is de wortelstok. De gemberwortel is onder de schil geel en vezelig en is zeer aromatisch van smaak. De wortel kan zowel vers als ingemaakt als gedroogd in poedervorm gebruikt worden. Op geneeskrachtig gebied schijnt gember goede dienst te doen bij o.a. het stimuleren van de spijsvertering, verlagen van koorts en bloeddruk, het helpt tegen misselijkheid (ook bij zwangerschap), bij kiespijn en zelfs bij brandwonden (gembercompres).

Veelzijdig

Het bijzondere van gember is zijn veelzijdigheid. Je kunt het zowel in hartige als zoete gerechten gebruiken. Bij hartige gerechten geeft het smaak aan vis en vlees en is een onmisbaar ingrediënt in de Oosterse keuken. Bij zoete gerechten laat het zich goed combineren met fruit, gebak en dranken.

Het boek

Een heel boek over gember zal je misschien denken. Maar door de vele gebruiksmogelijkheden en de boeiende achtergrondinformatie hoeft dat je niet te verbazen. Bovendien ziet het boek er prachtig uit met paginagrote foto’s van de smakelijke recepten. Na het lezen en bekijken van het boek heb je wel het idee dat je meer van gember weet.

 

recept

In gember-sinaasappelsaus gepocheerde peren
Recipe Type: Nagerecht
Cook time:
Total time:
Serves: 4-6
UIt het boek Gember, recepten voor fijnproevers
Ingredients
 • 4 peren
 • sap van 1 citroen
 • 80 g verse gember
 • 150 g suiker
 • 500 ml sinaasappelsap
 • 2 eiwitten
 • snufje zout
 • 1 el vanillesuiker
 • 50 g mascarpone
 • 1 el maizena
 • 8 bolletjes chocoladeijs
Instructions
 1. Schil de peren, snijd ze in de lengte doormidden en verwijder het klokhuis. Bedruppel ze met citroensap. Schil de gember en snijd hem in kleine stukjes.
 2. Laat 100 g suiker karameliseren tot hij lichtbruin is, voeg de gember toe en blus af met de sinaasappelsap. De de halve peren er bij en pocheer ze op een laag vuur voor 5 minuten. Neem de peren uit de saus en laat ze afkoelen.
 3. Kop de eiwitten met zout stijf. Voeg de resterende suiker (50g) en de vanillesuiker langzaam toe . Roer de maizena en de mascarpone door het eierschuim.
 4. Verwarm de grill voor.
 5. Haal de gepocheerde peren door de gembersiroop en leg ze in een ovenschaal. Druppel de rest van de siroop erover. Leg op elke halve peer een bolletje chocoladeijs. Verdeel het eierschuim erover en grill ze in korte tijd goudbruin. (Je kan ook een crème brulée brander gebruiken).

 

[bol_product_links block_id=”bol_53fb8a0a1cc13_selected-products” products=”1001004006832537,1001004011850547″ name=”ge” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”500″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]