Koriander, waarom sommigen het vies vinden

Laatst bijgewerkt:

Koriander is een groenbladig kruid dat een lekkere, citroenachtige smaak kan geven aan je gerechten. Tenminste als je van koriander houdt. Er is namelijk een grote groep mensen die koriander vies vindt. Hoe komt dat?

Wat is koriander?

koriander blad

Koriander (Coriandrum sativum) is een kruid met groen blad uit de familie van schermbloemigen. Het blad lijkt wel wat op peterselie maar is alleen wat ronder. Koriander is een eenjarige plant. De plant komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en rond de Middellandse Zee vandaan. Koriander wordt in verschillende keukens gebruikt. In het Midden-Oosten in het Middellandse Zeegebied, Afrika, Latijns-Amerika en in landen in Zuid-Oost-Azië.

Hoe gebruik je het?

Korianderblad

Koriander kan je het beste vers gebruiken. Je gebruikt dan het gesneden blad en de stelen. Korianderblad kan ook wel in gedroogde vorm gebruikt worden maar heeft dan wel veel minder smaak dan verse koriander. Invriezen werkt bij koriander minder goed want het blad verliest de meeste kleur en smaak. Wil je korianderblad meekoken, voeg het dan pas zo laat mogelijk toe. Koken vermindert de smaak.

Korianderzaad

Korianderzaad kan heel of gemalen gebruikt worden en heet in het laatste geval dan ook wel ketoembar.

koriander zaad heel

Voedingswaarde

Koriander is een goede bron van vezels.

4 gram van het verse blad van dit kruid levert:

  • 1 calorie
  • geen vet
  • 0 gram koolhydraten
  • 0 gram proteïnen
  • 2% van je dagelijkse behoefte aan vitamine C
  • 5% van je dagelijkse behoefte aan vitamine A

Verder bevat het vitamine K en kleine hoeveelheden, folium, kalium, mangaan en de antioxidanten beta-caroteen, luteïne en zeaxanthine.

Koriander is gezond

Net als de meest verse kruiden is koriander heel gezond. Traditioneel werd het gebruikt om problemen met de spijsvertering te verlichten. Het zou ook bloedarmoede, mazelen, verkoudheid en hernia’s verbeteren.

Door het fytochemische bestanddeel cineool, heeft koriander ontstekingremmende eigenschappen en zou het helpen bij klachten van reuma en arthritis.

Je houdt ervan of je vindt het vies

Als je koriander niet lekker vindt, dan heb je pech. Koriander is op dit moment namelijk hip en trendy. Zo trendy dat het lijkt of het bijna overal doorheen wordt gedaan. Vooral als het vers gebruikt wordt, heeft een herkenbare en vrij bepalende smaak. Vaak wordt de smaak van koriander beschreven als lijkend op peterselie met iets meer citroensmaak maar voor anderen heeft koriander een zeepsmaak die een gerecht echt kan verpesten. Er komt zelfs een Mars tegen koriander.

Ligt het aan de genen?

Ongeveer 15% van de mensen vindt de smaak van koriander op die van zeep lijken. De genen zouden daarvan de oorzaak wel eens kunnen zijn. Vier genen zouden hierbij een rol kunnen spelen. Onderzoekers ontdekten bijvoorbeeld dat de haters van koriander allemaal hetzelfde gen delen, nl. het gen OR6A2. Liefhebbers van koriander zouden de aangename geur van het bestanddeel dodecanal kunnen waarnemen. Haters lijken dat niet te kunnen.

Het is niet nieuw dat mensen verschillend reageren op groenten. Denk bijvoorbeeld aan de asperge waarbij een groot aantal de plas na het eten ervan, vreemd gaat ruiken. Maar dat is niet bij iedereen het geval.

Waarin gebruik je koriander?

In Thaise en Indiase gerechten, (Oosters getinte) soepen, sauzen, hummus, dips en curry’s kan je vers korianderblad gebruiken. Koriander past bij vlees, vis en bij vegetarische gerechten.

In tikka massala zit vaak gemalen korianderzaad en vooral bij geroosterde vlees-en/of groentengerechten smaakt korianderzaad goed.

Koriander vervangen

Hou je er niet van en staat het wel in een recept? Vervang de koriander dan door peterselie met wat citroensap.  Je kan ook een combinatie van peterselie, dragon en dille proberen.

Gemalen korianderzaad of ketoembar kan je meestal wel vervangen door karwijpoeder, komijnpoeder en/of venkelpoeder.