Welke ui gebruik je in welk gerecht?

Er zijn verschillende soorten uien die in verschillende gerechten passen.

Uien worden veel gebruikt en zijn belangrijke smaakmakers in de keuken. Ze zijn heel veelzijdig want je kan ze bakken, koken of rauw eten. Uien zijn bovendien heel gezond en horen thuis in het rijtje van de gezondste groenten. Ze bevatten veel antioxidanten waaronder zwavelzuur, dat is ook de reden dat onze ogen gaan tranen als we ze snijden.

Soorten uien

Gele uien, rode uien, witte uien, zoete uien, sjalotten en bosui zijn wel de meest bekende en deze soorten kan je in elke supermarkt kopen. Maar welke wordt er nu bedoeld als er in een recept staat: 1 gehakte ui?

gele ui

Gele of bruine ui

De meest gebruikte ui is de gele of bruine ui. Gele uien hebben een geelbruine schil. Deze uien hebben een vrij scherpe smaak als ze rauw zijn. Maar als ze gekookt of gebakken worden, dan komt er een zachtere, zoete smaak vrij. Ze passen in veel gerechten.

  • Gebruik ze als basis om soepen, bouillons, sauzen en stoofschotels te maken
  • Leg ze bij vlees dat geroosterd wordt
  • Als je twijfelt welke ui, kies dan voor de gele of bruine ui

witte ui

Witte ui

De witte ui zie je wat minder vaak. Witte uien bevatten meer vocht en zijn daardoor extra knapperig. Ze zijn vaak nog iets sterker van smaak dan de gele ui en minder zoet. Ze zijn daarom heel geschikt om rauw te gebruiken als je een echte, pittige uiensmaak wilt hebben in gerechten.

Gebruik een witte ui

  • in  Mexicaanse gerechten
  • in salsa’s
  • in chutney’s
  • bij gegrilde of geroerbakte groenten

zoete ui

Zoete ui

Een zoete ui is vrij zacht en heeft een minder pittige smaak. Ze hebben dikke ringen waardoor ze goed in ringen te snijden zijn. Ze bevatten relatief meer suikers en zijn minder zwavelachtig. Ze zijn daarom heel geschikt voor gerechten waar je een iets minder sterke uiensmaak wilt.

Gebruik een zoete uit voor:

  • salades
  • rauw tussen sandwiches
  • het maken van Franse uiensoep
  • om te frituren
  • om te karameliseren
  • een mix van geroosterde groenten
  • gratins of ovenschotels

rode ui

Rode ui

Een rode ui is iets minder pittig dan de gele ui en zal ook iets minder snel voor tranende ogen zorgen. De rode ui is vrij knapperig en heeft een iets bittere nasmaak. Omdat de rode ui wat minder voor een uiensmaak zorgt die de hele dag in je mond blijft hangen, is hij heel geschikt om rauw te gebruiken. Bovendien geeft de rode ui een leuk kleuraccent.

Gebruik een rode ui voor:

  • guacamole
  • salades
  • om in te maken
  • gegrild op een hamburger

sjalotten

Sjalotjes

Sjalotjes zijn wat kleinere uitjes. Ze smaken ook wat milder dan de gele en de witte ui. Sjalotten zijn eigenlijk geen echte uien. Ze groeien in groepjes bij elkaar, meer zoals een knoflook. Maar ze smaken als een ui, alleen iets subtieler. Omdat ze kleiner en fijner zijn, kan je ze ook makkelijk heel fijn snipperen.

Gebruik een sjalot:

  • in dressings
  • in sauzen
  • in quiches of hartige taarten met veel ei

bosui of lenteui

Bosui of lenteui

Bosui of lenteui is wit aan de onderkant en wordt groen aan de bovenkant, zoals een prei. Beide delen kunnen gegeten worden. Je kan lenteuien wel minder lang bewaren dan gewone uien. Gebruik ze binnen een dag of 4-5. Gebruik ze in gerechten waarin je een hele lichte uiensmaak wilt.

Gebruik bosui of lenteui:

  • in salades
  • als garnering in soepen en sauzen of bij eiergerechten
  • als garnering bij vlees of vis
  • in aardappelsalade

 

 

 

 

 

Ook interessant
kaasplankje samenstellen
Kaasplankje samenstellen