cake inzakt

Waarom je cake soms inzakt

Oorzaken waarom je cake soms niet goed rijst of halverwege inzakt.

Een cake bakken is een leuk werkje met een lekker resultaat. Maar wel jammer als je cake niet gerezen de oven uitkomt. Een goed gelukt cake hoort lekker zacht, fijn, luchtig en een beetje vochtig van binnen te zijn. Er kan dus best veel mis gaan. Misschien is één van onderstaande oorzaken de reden dat jouw cake wel eens mislukt.

1. Zeef de bloem

Het lijkt misschien wat nutteloos, maar dat is het niet. Het zeven van de bloem zorgt er niet alleen voor dat er geen klontjes in je beslag komen. Zeven geeft ook luchtigheid aan de bloem.

2. Gebruik niet te veel bakpoeder

Als je in verhouding met de andere ingrediënten te veel bakpoeder toevoegt, dan is dat een reden waarom je cake eerst te veel rijst en daarna inzakt. Het is dus belangrijk om je aan de aangegeven hoeveelheid bakpoeder te houden en om het goede soort poeder te gebruiken. Meng het bakpoeder goed met de bloem of droge ingrediënten voordat je de natte ingredienten toevoegt.

Lees hier meer over soorten bakpoeder

3. Eieren en boter op kamertemperatuur

Ja, jammer als je spontaan een cake wilt bakken, maar voor een goed resultaat is het belangrijk dat de boter en eieren op kamertemperatuur zijn. Leg ze dus een paar uur voor gebruik uit de koelkast. Het schijnt zelfs belangrijk te zijn dat de eieren en boter ongeveer dezelfde temperatuur hebben. Dus geen koude eieren bij boter op kamertemperatuur doen. En maak zeker niet de fout om je boter in de magnetron op temperatuur te brengen. De boter wordt dan voor een deel te heet en smelt vaak maar gedeeltelijk. Dat voorkomt dat je de boter romig kunt kloppen. Hierna voeg je stuk voor stuk de eieren toe. Nog beter is het om de eigelen van de eiwitten te scheiden. Klop dan alleen de eigelen stuk voor stuk door het botermengsel. Voeg het opgeklopte eiwit pas als laatste toe en schep dat met een spatel door het beslag.

4. Klop de boter en de suiker romig

Misschien wel de meest belangrijke tip voor een goede cake. Neem ruim de tijd om de boter en suiker tot een romige massa kloppen. Dat betekent dat je tenminste vijf minuten de mixer gebruikt. Stop niet als je denkt dat het goed gemixt is. Het beslag moet heel licht van kleur zijn, bijna wit.

cake2

5. Voeg de bloem in delen toe

Als je de bloem in gedeelten gaat toevoegen, mix dan heel kort met de mixer en meng vervolgens het beslag met een spatel door elkaar.

6. Voeg gerust een smaakje toe

Het kan geen kwaad om wat extra smaak toe te voegen als vanille, citroen, wat Grand Marnier of een andere likeur. Maar voeg niet meer dan twee eetlepels vloeistof toe anders verander je de structuur van het beslag te veel. Bij een gemiddelde cake van 200 gram boter, 200 gram suiker, 200 gram bloem kun je 150 gram aan droge ingrediënten toevoegen als noten, chocolade, rozijnen, bessen, appel, enz. Bij vochtige ingrediënten als fruit, bestuif je ze eerst licht met bloem.

7. Vergeet niet om je bakvorm in te vetten

Het invetten en bestuiven met bloem van de bakvorm doe je niet alleen om de cake makkelijker uit de vorm te krijgen. Het helpt je cake ook bij het rijzen.

8. Open de oven de eerste 20 minuten niet

Open de oven niet. Zeker niet de eerste 20 minuten dat de cake in de oven staat. De koude lucht die de oven dan binnenkomt zou de kleine luchtbelletjes die zich in het beslag bevinden laten krimpen. De eerste twintig minuten dat de cake in de oven staat, is het beslag nog te zacht om de luchtigheid zelf te bewaren en zakt dan in.

9. Bak de cake niet te lang

160-170 graden C is een prima temperatuur om een cake in te bakken. Een hogere temperatuur zorgt er voor dat de buitenkant te snel bruin wordt en de binnenkant nog niet gaar. Als de oven te heet is als je de cake in de oven zet, is dat een reden om in te zakken. Een cake moet gemiddeld wel een uur bakken. Als de cake mooi bruin is test dan met een cocktailprikker of deze schoon uit de cake komt. De barst in de bovenkant van de cake is bijna niet te voorkomen. Het is eigenlijk juist een teken dat hij goed is gerezen.

10. Laat de cake afkoelen

Haal de cake als deze bruin en gaar is uit de oven en laat hem afkoelen op een rooster. Maar haal hem na zo’n 20 minuten uit de vorm. De cake gaat anders condenseren en dan kan de buitenkant vochtig worden.

Nog niet tevreden?

De juiste verhouding van het aantal eieren met de rest van de ingrediënten is belangrijk. Eieren kunnen in maat en dus in gewicht verschillen.

Drie belangrijke richtlijnen

De suiker moet ongeveer evenveel wegen als het bloem, of ietsjes meer.
De eieren (zonder schil) moeten ongeveer evenveel wegen, of ietsjes meer als de hoeveelheid vet
De natte ingrediënten (inclusief eieren) moeten ongeveer evenveel wegen als de suiker, of ietjes meer.

Foutjes?

 

  • De structuur van de cake is grof en er zitten luchtgaten in de cake – te veel eieren of teveel of niet goed gemengd bakpoeder
  • De cake rees heel snel en zakte daarna in – te veel bakpoeder
  • De cake is droog en niet luchtig – te weinig eieren, te weinig bakpoeder
  • De cake is niet luchtig te compact en rijst niet – te veel boter
  • De cake is te droog – te weinig boter
  • De cake is droog, hard en smaakt niet lekker – te veel bloem
  • De cake brokkelt in stukken bij het snijden – te weinig bloem
  • De cake smaakt bitter – te veel bakpoeder