recepten met appel

10 recepten met appel, zoet en hartig

Laatst bijgewerkt:

Appelen kan je het hele jaar door krijgen, maar in het najaar is het echt appeltijd en zijn de appelen op zijn lekkerst.

Welke appel heeft welke smaak?

  • Braeburn – zoete smaak, geschikt als handappel
  • Cox Orange – fris zoete smaak, geschikt als hand- en moesappel
  • Golden Delicious – zacht zuurzoete smaak, vooral als handappel
  • Goudreinet – fris zure smaak, geschikt voor alle doeleinden
  • Granny Smith – fris zoetzure smaak, geschikt voor alle doeleinden
  • Jonagold – licht zoete smaak, geschikt als hand- en moesappel

10 Recepten met appel

1. Appel crumble

Ingrediënten voor 4 personen

  • 800 g appelen
  • 2 el water
  • 125 g bloem
  • 75 g basterd suiker
  • citroensap
  • 50 g gemalen amandelen
  • 50 gr gehakte walnoten
  • 50 g boter
  • 1.5 el suiker
  • 1 tl kaneel

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Schil de appelen en snijd ze in kleine stukjes.
  3. Besprenkel de appelstukjes met water en citroensap en strooi er de suiker en de kaneel over. Goed mengen.
  4. In een andere schaal de bloem, amandel, bastersuiker en boter mengen tot het op broodkruimels lijkt. Meng er op het laatst de walnoten door.
  5. Doe de appelen in een ovenschaal en bedek ze met het deegkruimels.
  6. Laat 45 min. bakken, tot de kruimels bruin zijn en de appelen zacht.
  7. Serveren met slagroom.

2. Appelbollen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 appelen
  • bladerdeeg
  • citroensap
  • 100 g amandelspijs
  • 1 ei
  • 2 el boter
  • 2 el suiker
  • appelboor

Bereidingswijze

  1. Oven voorverwarmen op 200°C.
  2. Schil de appels en verwijder het klokhuis met de appelboor.
  3. Besprenkel de appelen met citroensap.
  4. Amandelspijs mengen met el citroensap en de helft van het losgeklopte ei. De appels met het mengsel vullen. Verdeel de boter in vieren en leg op iedere appel een klontje.
  5. Bladerdeeg plakjes (1-2 per appel) uitrollen tot lapjes van 15 x 15 cm.
  6. Zet de appels op het midden van een plak deeg en punten naar elkaar toevouwen. Met water deeg rond de appel vastpakken zodat een mooie bol ontstaat.
  7. Bestrijk de bollen met de andere helft van het losgeklopte ei en de suiker.
  8. Appels 25 min in oven op 200°C bakken.

3. Appeltaart

Ingrediënten voor 8 porties

  • 1 kg appelen (goudreinetten)
  • 300 g zelfrijzend bakmeel
  • 1 ei
  • 150 g basterdsuiker
  • 75 g suiker
  • zout
  • 200 g boter
  • 1 el citroensap
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 100 g amandelen gemalen

Bereidingswijze

  1. Oven voorverwarmen tot 175°C.
  2. Appelen schillen in kleine stukjes snijden. Suiker en kaneel en gemalen amandelen erdoor mengen.
  3. Springvorm invetten. Bakmeel zeven en mengen met basterdsuiker en zout.
  4. Boter in kleine stukjes gesneden, citroensap en 2/3 van losgeklopt ei toevoegen.
  5. Met de hand kneden tot een samenhangend deeg ontstaat.
  6. /4 van het deeg uitrollen en over de bodem en zijwand verdelen. Appelmengsel erin doen. Van de rest van het deel repen maken en een ruitvorm maken. Bestrijken met de rest van het ei.
  7. Bak de appeltaart ong. 75 min. onder het midden van de oven op 175°C. Afkoelen voordat de vorm verwijderd wordt.

4. Appelstrudel

Ingrediënten voor 6-8 porties

  • 250 g bloem
  • 1 ei
  • 1 el olie
  • snufje zout
  • 1 dl lauwwarm water
  • 1,5 kg appels
  • 4 el rum of rumextract
  • 1 tl kaneel
  • 2,5 dl zure room,
  • 100 g suiker
  • 1 z vanillesuiker
  • 50 g gehakte hazelnoten
  • 50 g gehakte walnoten
  • 50 g boter
  • poedersuiker
  • plastic folie

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem met het ei, de olie, zout en lauwe water. Kneed met de hand tot een glad deeg ontstaat.
  2. Verpak het in plastic folie en laat het 30 min op een koele plaats rusten (niet in de koelkast).
  3. Verwarm de oven voor op 200°C.
  4. Schil de appels en snij ze in kleine stukjes. Voeg kaneel, noten, suiker en vanillesuiker, rum of rumextract toe.
  5. Verdeel het deel in twee delen. Rol elk deel op een met bloem bestoven oppervlak zo dun mogelijk uit. Leg de deeglappen met de randen over elkaar, op een schone theedoek.
  6. Bestrijk de deeglap met zure room. Verdeel het appelmengsel erover.
  7. Rol met behulp van de theedoek de deeglap op tot een rol.
  8. Leg de rol in een bakvorm of op de bakplaat. Smelt de boter en bestrijk de rol ermee.
  9. Bak de appelstrudel 40 min. onder het midden van de oven op 200°C.
  10. Bestrooien met poedersuiker.

5. Appelsneeuw

Ingrediënten voor 4 porties

  • 4 grote appels
  • 2 tl water
  • 150 g suiker
  • 1/2 tl kaneel
  • 1/8 tl gemalen kruidnagel
  • 1 z vanille suiker
  • 3 eiwitten

Bereidingswijze

  1. Schil en snij de appels in stukjes.
  2. Breng de appels en het water aan de kook, laat de appels zachtjes in 15-30 min tot moes koken.
  3. Meng er van het vuur af de suiker, kaneel, kruidnagel en vanillesuiker door. Laat ongeveer een uur afkoelen in de koelkast.
  4. Vlak voor opdienen. Sla de eiwitten stijf. Schep het door de afgekoelde appelmoes.

6. Appel-broodpudding

Ingrediënten voor 4-6 porties

  • 8 sneetjes wit brood
  • boter
  • 2 eieren
  • 400 ml melk
  • 125 g suiker
  • snufje zout
  • kleine pot appelmoes, appelcompote of 1 appel in kleine stukjes

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Vet een bakvorm in en leg een laag met boter besmeerd brood op de bodem. Bedek met een laag appelmoes. Herhaal dit tot de vorm half vol is. Eindig met een laag brood.
  3. Mix de eieren met de melk, de suiker en wat zout. Schenk dit over het broodmengsel.
  4. Bak het een ongeveer een half uur in de oven op 180°C.
  5. Koud serveren, met slagroom of suiker en kaneel.

7. Fruitsalade

Ingrediënten

  • appel
  • peer
  • meloen
  • perzik
  • aardbeien
  • ananas
  • pitloze druiven
  • kiwi
  • citroensap
  • slagroom of crème fraîche
  • honing
  • sinaasappelsap

Bereidingswijze

  1. Kies fruit naar smaak en seizoen.
  2. Snijd het fruit in kleine stukjes en meng het. Besprenkel het met citroensap.
  3. Meng slagroom honing en sinaasappelsap en schenk dit bij het serveren over de salade.

8. Appel tosti

Ingrediënten

  • wit brood
  • boter
  • appelen
  • kaneel
  • suiker
  • en eventueel
  • honing
  • chocoladepasta

Bereidingswijze

  1. Besmeer de boterhammen met boter. Boter komt aan de buitenkant
  2. Schil de appel, gebruik een appelboor om het klokhuis te verwijderen. Snijd de appel in ringen.
  3. Beleg het brood met de appel, bestrooien met appel en kaneel. Leg er een tweede boterham op. Leg ze in een tosti-ijzer of onder de gril tot ze bruin zijn.
  4. Variatie: Besmeer de buitenkant met boter en de binnenkant met honing of chocoladepasta.

9. Appelsoufflé

Ingrediënten voor 4-6 porties

  • 6 appels
  • 75 g boter
  • 100 g bruine basterdsuiker
  • 50 g boter
  • 50 g bloem
  • 450 ml melk
  • 150 ml calvados of appellikeur
  • 50 g basterdsuiker
  • 5 eieren

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven op 200°C.
  2. Vet een soufflé vorm of hoge bakvorm in (inhoud 2 liter).Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes.
  3. Smelt 75 g boter en los 100 g bruine suiker op. Laat een paar minuten koken.
  4. Doe de appelstukjes erbij en laat nog 5 minuten koken.Schenk het mengsel in de ingevette vorm.
  5. Smelt 50 g boter en voeg de bloem toe. Goed roeren. Dan beetje bij beetje de melk toevoegen en tussendoor roeren tot een glad mengsel ontstaat. Laat even koken.
  6. Haal de pan van het vuur en schenk de Calvados erbij. Klop 50 g basterdsuiker erdoor.
  7. Splits de eigelen van de eiwitten. Klop de eigelen één voor één door het bloemmengsel.
  8. Klop de eiwitten stijf. Schep het eiwit door het bloemmengsel. Schenk het over de appelen.
  9. Bak het 40 minuten in de voorverwarmde oven boven het midden op 200°C.
  10. Direct serveren (anders zakt de soufflé in).

10. Waldorf salade

Ingrediënten

  • 2 appelen
  • 1 kipfilet (gekookt)
  • 100 g walnoten
  • 1 bos bleekselderij
  • 1 klein blikje ananas
  • 100 g belegen kaas
  • ijsbergsla
  • citroensap
  • 3 el mayonaise
  • 2 el zure room
  • 2 el yoghurt
  • zout
  • peper
  • mosterd

Bereidingswijze

  1. Schil de appelen, en snijd ze in blokjes. Snij de kipfilet, kaas en bleekselderij in stukjes.
  2. Hak de walnoten grof.
  3. Meng alle ingrediënten behalve de sla, goed door elkaar.
  4. Maak een sausje van de mayonaise, de zure room, de yoghurt, de mosterd, zout en peper.
  5. Verdeel het sausje door de salade.
  6. Leg de ijsbergsla op een schaal. Schep de salade erop.
Ook interessant
afhaalchinees of dimsummen
Afhaalchinees of dimsummen