hollandse appels in de herfst

Hollandse appels in de herfst

Als Eva zich al aan appels vergreep had ze groot gelijk, want wie zet er niet graag zijn tanden in een sappige golden delicious, de aromatische schone van Boskoop of frisse Alkmene?

Nog steeds staat de appel op nr. 1 als ons favoriet fruit. Vanaf eind augustus zijn de appels van eigen bodem van de boom en wisselen nieuwe appelsoorten elkaar in hoog tempo af. Wereldwijd zijn er wel 7500 soorten, maar welke zijn het lekkerst? Inova Fruit (een groep van fruitveilingen) vroeg het 1700 consumenten en daar rolden drie types appeleters uit.

Groep 1

(jeugdig en sportief) wil knapperige en sappige appels als braeburn, granny smith en elstar.

Groep 2

(middelbare leeftijd) gaat voor friszoet en minder knapperig, als fuji en royal gala.

Groep 3

(55-plus) wil aromatische, zoete, zachte appels als cox,alkmene en elstar. Van welke soort en smaak je ook houdt, in de herfst is er volop keuze en is het dringen geblazen in de appelschappen. Zoek in elk geval de stevige exemplaren met een gave schil uit en bewaar ze in de groentela van je koelkast. Om er een appeltaart van te bakken op een regenachtige dag, voor in een salade of om zo je tanden in te zetten.

Tip

Nog een tip: appels scheiden ethyleen af, een stof die het rijpingsproces versnelt. Bewaar ze daarom niet samen met kiwi, wortel, champignon, bleekselderij, komkommer of tomaat. Die worden dan snel oud en kunnen bitter worden.

recepten

Appel-walnootsalade met blue cheese dressing
Recipe Type: Salade
Cuisine: Hollands
Prep time:
Total time:
Serves: 4
Ingredients
  • 2 Granny Smith’s of andere stevige handappelen, in partjes
  • 1 komkommer, zaadlijsten verwijderd en in stukjes
  • 1 stengel bleekselderij, in plakjes
  • 3 lente-uitjes, in ringetjes
  • 200 g gemengde sla, bladspinazie of 2 witlofstruikjes
  • 50 g walnoten
  • Voor de dressing:
  • 80 g Danish blue
  • 1 el olijfolie
  • 1 el appelazijn
  • 50 ml yoghurt
  • peper & zout
Instructions
  1. Meng de groente en appelpartjes in een kom. Draai de ingrediënten voor de dressing in een keukenmachine tot een homogene massa. Bestrooi de salade met walnoten en serveer met de dressing.
Hertenbiefstukje met Calvados
Recipe Type: Wildgerecht
Cuisine: Hollands
Cook time:
Total time:
Ingredients
  • 2 grote goudreinetten
  • ½ -1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl cayennepeper
  • roomboter om in te bakken
  • 4 mooie hertenbiefstukjes ca.125 g (of kalfsoesters)
  • zout & peper
  • 250 ml room
  • 1 borrelglas Calvados
Instructions
  1. Schil de appels, boor het klokhuis eruit en snij in dikke ringen. Bestrooi met kruidnagel en cayennepeper en bak de appel in roomboter.
  2. Bestrooi de hertenbiefstukjes (of kalfsoesters) met zout en peper en bak ze op hoog vuur in 3 à 4 minuten bruin en houd ze warm in aluminiumfolie.
  3. Giet de room in de pan en breng tegen het kookpunt aan. Voeg onder voortdurend roeren de Calvados toe. (Probeer dit niet in omgekeerde volgorde want dan steek je net als ik de keuken bijna in de fik).
  4. Verdeel de plakken appel over vier voorverwarmde borden, leg op elk bord het stukje vlees, giet er wat calvadosroom over en serveer. Lekker met zuurkool of gekarameliseerde witlof.

Saustip voor bij rollade of rosbief 4 el crème fraîche, 4 el ongezoete appelmoes en 2 el mierikswortelsaus door elkaar roeren. Doe de saus over in een schaaltje dat je bij dunne plakken vlees zet.   Tarte Tatin Verwarm de oven voor op 180 graden. Steek 4 cirkels uit 4 plakken bladerdeeg en rol ze wat dunner uit. Schil 2 Elstar appels, klokhuis verwijderen en halveren. Smelt 200g suiker met 4 el water en laat het goudbruin worden. Wentel de appels door de karamel en laat 10 minuten afkoelen. Snijd de appels in plakken en leg deze dakpansgewijs op het deeg, beleg ook het midden van het deeg. Bestrooi dun met suiker en kaneel en zet 20 minuten in de oven. Serveer warm met een bolletje vanille- of kaneelroomijs en een stengel bladerdeeg met suiker en kaneel.

Meer recepten met appelen

Ook interessant
Bladerdeeg en stokbrood gerechtjes