prei variaties

Prei anders, 5 variaties met prei

2. Gestoofde eieren met prei en za’atar

Dit is een recept uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Eet het als brunch- of lunchgerecht of als een lichte avondmaaltijd.

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 30 gram ongezouten boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 grote of 4 kleine preien (530 gram) in stukjes van een halve centimeter
  • 1 theelepel komijnzaad, geroosterd en licht gekneusd
  • 1 ingelegde citroen in zout, fijngehakt (of vervang door rasp van 1 citroen en (zee)zout
  • 300 ml groentebouillon
  • 200 gram babyspinazie
  • 6 eieren
  • 90 gram feta
  • 1 eetlepel za’atar
  • zout en peper
  • pan met deksel

Bereidingswijze

Verhit de boter en 1 eetlepel olie in een grote braadpan of middenhoog vuur. Voeg, als de boter gaat schuimen de prei, een halve theelepels zout en peper toe. Bak voor 3 minuten terwijl je regelmatig omschept, tot de prei zacht is. Voeg de komijn, citroen en groentebouillon toe en verhit op hoog vuur voor 4-5 minuten tot het meeste vocht verdampt is. Voeg de spinazie toe en laat het slinken.

Maag met een grote lepel 6 holletjes in het mengsel en breek in ieder gat een ei. Breng de eieren op smaak met wat zout en verkruimel de feta hierover. De de pan af met een deksel. Laat 5 minuten zachtjes stoven tot het eiwit gestold is en de eierdooiers nog zacht zijn.

Meng de za’atar met 1 eetlepel olijfolie en strijk ermee over de eieren. Serveer direct van de pan.

Eenvoud? Het lijkt onwaarschijnlijk bij een kookboek van Yotam Ottolenghi, maar zijn nieuwe kookboek SIMPEL staat vol met eenvoudig te bereiden gerechten, zonder af te doen aan de typische Ottolenghi-smaak of verrassing. Van avocadoboter op toast met tomatensalsa, heerlijke saffraan-mosterdscones met cheddar en piccalilly tot burrata met gegrilde druiven en basilicum of een bevroren munt-en-pistache-chocoladecake.

bron

Pagina's:Vorige pagina 1 2 3 4 5 Volgende pagina