prei anders variaties

Prei anders, 5 variaties met prei

Prei is een heerlijke groente die je zowel in de zomer als de winter kan eten. Maar je wilt er natuurlijk wel een beetje mee variëren. Met prei kan je alle kanten uit. Hieronder 5 ideeën voor variaties om prei anders te eten.

Inhoud

spanakopita

Spanakopita

voor 4 personen

Spanakopita is een Grieks gerecht met spinazie met spinazie en prei.

Ingrediënten 

  • 500g babyspinazie (gehakt)
  • 2 grote of 3 kleine prei, in ringen gesneden
  • 2 + 3 eetlepels olijfolie
  • lenteui, is bosje, in ringen gesneden
  • 200 gram feta
  • handje verse dille
  • 6 vellen of 150 gram filodeeg

Bereidingswijze

Doe de spinazie in een vergiet. Giet er kokend water over. Laat het uitlekken en afkoelen. Doet het in een schone theedoek of tussen keukenpapier en verwijder zo veel mogelijk vocht.

Bak, terwijl de spinazie afkoelt, de preiringen en bosuitjes in 2 eetlepels olijfolie zacht. Voeg een snufje zout toe. Laat afkoelen. Voeg de spinazie en dille toe en meng het goed.

Verwarm de oven op 190 C of 170 C hetelucht. Vet een bakblik in van 20x20cm. Bestrijk vier vellen filodeeg in met olijfolie en bekleed het bakblik ermee. Laat het deeg wat over de rand hangen. Doe de vulling erin en snijd de andere 2 vellen door midden, bestrijk ze met olie en leg ze op de vulling. Vouw de overhangende stukken deeg erover. Snij een kruis in de bovenkant maar snij niet helemaal door, alleen de bovenkant.

Bak de pastei 30-35 minuten in de oven tot het deeg goudbruin is.


foto: J. Lovekin

2. Gestoofde eieren met prei en za’atar

Dit is een recept uit het boek Simpel van Yotam Ottolenghi. Eet het als brunch- of lunchgerecht of als een lichte avondmaaltijd.

Voor 6 personen

Ingrediënten

  • 30 gram ongezouten boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 grote of 4 kleine preien (530 gram) in stukjes van een halve centimeter
  • 1 theelepel komijnzaad, geroosterd en licht gekneusd
  • 1 ingelegde citroen in zout, fijngehakt (of vervang door rasp van 1 citroen en (zee)zout
  • 300 ml groentebouillon
  • 200 gram babyspinazie
  • 6 eieren
  • 90 gram feta
  • 1 eetlepel za’atar
  • zout en peper
  • pan met deksel

Bereidingswijze

Verhit de boter en 1 eetlepel olie in een grote braadpan of middenhoog vuur. Voeg, als de boter gaat schuimen de prei, een halve theelepels zout en peper toe. Bak voor 3 minuten terwijl je regelmatig omschept, tot de prei zacht is. Voeg de komijn, citroen en groentebouillon toe en verhit op hoog vuur voor 4-5 minuten tot het meeste vocht verdampt is. Voeg de spinazie toe en laat het slinken.

Maag met een grote lepel 6 holletjes in het mengsel en breek in ieder gat een ei. Breng de eieren op smaak met wat zout en verkruimel de feta hierover. De de pan af met een deksel. Laat 5 minuten zachtjes stoven tot het eiwit gestold is en de eierdooiers nog zacht zijn.

Meng de za’atar met 1 eetlepel olijfolie en strijk ermee over de eieren. Serveer direct van de pan.

bron


Prei spaghetti met oude kaas

Een vegetarische pasta

voor 4 personen

  • 1 pak spaghetti 500 gram
  • 5-6 preien, gewassen en in dunne ringetjes gesneden
  • olijfolie
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 150 gram geraspte oude kaas (b.v. Old Amsterdam) + wat extra voor los erbij
  • 1 dl (kook)room
  • 1 handje verse fijngesneden peterselie
  • peper en zout

Verhit wat olijfolie in een grote koekenpan of wokpan. Voeg de prei toe en de kerriepoeder. Goed doorroeren. Als de prei wat zacht begint te worden doe je de deksel op de pan en laat je het 15 minuten op laag vuur stoven. Af en toe roeren.

Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking.

Roer de geraspte kaas door de prei en voeg de kookroom toe. Laat nog even mee verwarmen. Breng op smaak met de peterselie, peper en zout.

Serveer met de spaghettislierten en een frisse salade.

preisoep met mosterd

Prei-mosterd soep

4 personen

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 3 preien, in ringen gesneden
  • 1 eetlepel boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 bouillonblokje groente
  • 3 eetlepels mosterd
  • 200 gram uitgebakken bacon in reepjes
  • kookroom
  • verse bieslook als garnering

Bereidingswijze

Verhit de boter en olijfolie in een grote pan. Voeg de fijngehakte knoflook, ui en prei toe en fruit alles tot de prei zacht is.

Voeg het bouillonblokje en 700 ml water toe en breng alles aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes koken. Voeg de mosterd en room toe.

Blend alles met de staafmixer. Verwarm alles nog even en breng het op smaak met zout en peper. Is de soep te dun dan kan je het binden met wat maizena.

Serveer met de fijngesneden bacon en bieslook


ovenschotel prei ham

Prei ovenschotel met ham en ei

voor 4 personen

1 kg aardappelen
melk
6 preien
200 gram ham in plakken
4 eieren
25+50 gram boter
60 gram bloem
1 eetlepel kerriepoeder
1 bouillonblokje
geraspte kaas
peper en zout

Kook de aardappelen gaar. Stamp ze met 25 gram boter. Voeg melk toe tot de puree de goede dikte heeft en breng het op smaak met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 200 C.

Kook de eieren. Pel de eieren en snij ze in vieren.

Maak de preien schoon en snijd ze in stukken van ongeveer 10 cm. Kook ze net gaar en laat ze uitlekken. Rol de ham om de prei heen en leg ze naast elkaar in een ovenschaal. Leg hierop de gekookte eieren.

Los het bouillonblokje op in koken water. Maak de roux van 50 gram boter, de bloem en kerriepoeder. Voeg bouillon toe tot de saus de goede dikte heeft. Schenk de saus over de prei-eieren. Schep hierop de aardappelpuree. Bestrooi het geheel met geraspte kaas.

Laat de ovenschotel in een oven op 200 C bruin worden.

Tip: Als je weinig tijd hebt kan je ook kant-en-klare puree en bechamelsaus gebruiken.

Bekijk hier ook het recept voor een hartige taart met prei en broccoli

Ook interessant
hartige hapjes sinterklaas
Hartige sinterklaas happaz