Of je nu een oranje fan bent of niet, een paar oranje hapjes of snacks gaan er altijd wel in.
Op koningsdag bijvoorbeeld of als het Nederlands elftal moet spelen.
Roggebrood toostjes met gerookte zalm en roomkaas
Ingrediënten
roggebrood rondjes
roomkaas
gerookte zalm plakken
limoen
evt. zalm kaviaar
Smeer wat roomkaas op de roggebrood rondjes. Snij de gerookte zalm in repen en rol ze op. Leg op elk toostje een rolletje zalm. Was de (biologische) limoenen en rasp wat limoenschil over de toost. Pers de limoen uit en sprenkel wat druppels over de zalmrolletjes. Leg er evt. nog wat zalmkaviaar bij als decoratie.
Oranje tompoezen
(5 grote of 10 mini-tompoezen)
1 pakje bladerdeeg (diepvries)
Voor het glazuur:
125 g poedersuiker
1 eiwit en/of water
rode of oranje kleurstof
Voor de banketbakkersroom:
2½ dl. melk
3 eidooiers
25 gram bloem
25 gram suiker
¼ vanillestokje
Roer voor de banketbakkersroom de eidooiers met de suiker en de gezeefde bloem glad zonder klontjes. Breng de melk met het vanillestokje aan de kook en laat dit 10 minuten trekken. Neem het vanillestokje uit de melk en voeg deze al roerende bij de eidooiers. Giet alles terug in de pan en laat op zacht vuur in 10 minuten gaar koken. Giet over in een kom en laat afkoelen zonder velvorming, dit kan door te bestrooien met suiker of af te dekken met beboterd vetvrij papier. Verwarm de oven voor op 180ºC. Laat het bladerdeeg ontdooien. Halveer de plakken bladerdeeg in en leg ze op een vel bakpapier of in een ingevet bakblik. Maak met een houten prikker gaatjes in het deeg en bak de plakjes in ca 15 min knapperig. Snijd ze eventueel nog een keer doormidden voor kleinere tompoezen. Maak het glazuur door de poedersuiker met het eiwit of water te kloppen. Bestrijk de helft van de nog warme bladerdeegplakjes met glazuur, laat drogen en afkoelen. Strijk op elk stuk ongeglazuurd bladerdeeg een laag banketbakkersroom en bedek met een geglazuurd stuk.
Oranje pizzaatjes
4 plakjes bladerdeeg of 4 kleine tortilla’s
1 bosje basilicum of dille
2½ dl zure room of crème fraîche
olijfolie extra vergine
2 rode uien, in halve ringen
250 g gerookte zalm, in reepjes
versgemalen zwarte peper
Rol de plakjes ontdooid bladerdeeg stuk voor stuk dun uit op een met bloem bestoven werkblad. Leg de plakjes op een met bakpapier beklede bakplaat en prik het deeg veelvuldig in met een vork. Bak ze af in een oven van 170 ºC in ca. 25 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Als je tortilla’s gebruik, bestrijk ze dan met olijfolie en bak ze een minuut of 3-5 in de oven knapperig. Meng intussen de gesneden basilicum of dille(houd wat over voor garnering) door de zure room. Haal de pizza’s uit de oven en leg ze op voorverwarmde kleine borden. Beleg de pizza’s met de gerookte zalm en verdeel hier lepeltjes kruidenroom over. Bestrooi de pizza’s met gemalen peper en garneer met basilicum of dille.
Oranje brie bruschetta
1 stokbrood of ciabatta, in plakjes
200 g brie, in reepjes
abrikozenjam*
3 el olijfolie
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 tl rozemarijnblaadjes, fijngehakt
½ tl geraspte citroenschil
1 el geschaafde amandelen
Meng de olijfolie met de knoflook en rozemarijn en bestrijk hiermee de plakjes brood. Bak de plakjes brood 10 minuten in een oven van 200 ºC. Meng de abrikozenjam met de geraspte citroenschil en verdeel dit over het brood. Leg de plakjes brie en het amandelschaafsel op de toastjes. Zet terug in de oven tot de brie iets is gesmolten.
*Zelf abrikozenjam maken: kook 500 g abrikozen in stukjes met 250 g geleisuiker in 10 minuten tot een mooie jam. Pureer grof en laat goed afkoelen.