magische taart

Magische taart, 1 beslag 3 lagen

Toen ik het boekje ‘Magische Taarten’ zag, was is meteen nieuwsgierig.

Eén beslag en na het bakken heb je een taart die uit drie verschillende lagen bestaat. In de rest van het boek van Christelle Huet-Gomez, vind je dan nog een heleboel lekkere variaties op de magische taart, met allerlei smaakmakers, kruiden en fruit.

magtaWat is het geheim van de magische taart?

Je maakt een beslag waarbij melk, eieren en suiker de belangrijkste bestanddelen zijn. Verder weinig bloem en boter. De eieren worden gesplitst en apart geklopt. De taart wordt gebakken op een lage temperatuur van 150 graden C. Je kunt de taart het beste bakken in een traditionele oven met onder- en bovenwarmte.

Test

Ik kende deze taart niet, toch zie je als je googled op magische vanilletaart, heel wat resultaten. Maar ik was zo benieuwd naar deze taart dat ik het meteen heb uitgeprobeerd. Het is wel een taart die je nog een paar uur en bij voorkeur een hele nacht in de koelkast moet laten afkoelen. Dus niet geschikt om meteen na het bakken op te eten.

taart voor en na het bakken

  1. Melk met vanille;
    2. beslag met opgeklopt eiwit, klaar om in de oven te gaan;
    3. taart na het bakken, de taart is inderdaad nog niet stevig in het midden en moet in de koelkast verder opstijven;
    4. De lagen zijn duidelijk te onderscheiden. De onderste laag heeft veel weg van pudding. De middelste laag is romig en de bovenste laag cakeachtig

Over de taart

Het is een bijzondere en leuke en lekkere taart om te bakken. Je moet waarschijnlijk wel het recept goed volgen want als de verhoudingen niet goed zijn, wordt het een heel andere taart. In het boek staan interessante variaties op het basisrecept zoals zoute caramel, magische cheesecake, een koffietaart en een citroen-maanzaad variant. Erg leuk!

Recept

Het basisrecept voor de magische vanilletaart is als volgt:

2 vanillepeulen
500 ml melk
4 eieren, gesplitst
150 g fijne suiker
1 zakje vanillesuiker
1 eetlepel water
125 g roomboter
110 gram bloem
snufje zout

Bakvorm van 24 cm

Snijd de vanillepeulen in de lengte door midden en schraap er met de punt van een mes de zaadjes uit. Verhit de melk met de vanillezaadjes en de lege vanillepeulen. Breng aan de kook, haal dan meteen van het vuur en laat minstens 1 uur staan. Hoe langer je de melk laat rusten, des te intenser de smaak wordt.

Verwarm de oven voor op 150 graden C of gasstand 2.

Kop de eierdooiers los met de suiker, vanillesuiker en het water tot het mengsel bleek wordt. Smelt de boter en voeg toe aan het mengsel.

Roer de bloem en het zout erdoor en klop een paar minuten. Haal de vanillepeulen uit de melk. Voeg scheutje voor scheutje de melk toe en klop tot het een glad beslag is.

Klop de eiwitten stijf en roer ze met een garde voorzichtig door het beslag. Schenk het beslag in de ingevette bakvorm, strijk met een mes de bovenkant glad en bak de taart 50 minuten in de oven. Als de taart uit de oven komt, zal deze in het midden nog wat wiebelig zijn. Zet minstens 2 uur in de koelkast voor je de taart uit de bakvorm haalt.

Dien koud op.

Eventueel bestrooien met poedersuiker.

[bol_product_links block_id=”bol_578cdf09bedfc_selected-products” products=”9200000057376276″ name=”mt” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]