kir royal

Kir royal, iets anders dan champagne

Wil je met de jaarwisseling of een andere feestelijke gebeurtenis eens met iets anders proosten? Wil je iets wat wel heel feestelijk is, maar anders dan gewone champagne? Ga dan eens voor Kir Royal.

Wat is Kir Royal?

Kir Royal is een mix van droge champagne (brut) met een scheutje ‘Crème de Cassis’.

Waar komt het vandaan?

Canon Kir was burgemeester van Dijon van 1945 to 1968 en hield ervan zijn witte wijn te mixen met zwarte bessen likeur om op deze manier de soms wat zure plaatselijke wijnen wat zoeter te laten smaken. Omdat hij zo dol was op het roze drankje werd dit het officiële aperitief op het gemeentehuis.

Verschil tussen Kir en Kir Royal

Het wordt Kir genoemd als de likeur gemengd is met witte wijn en Kir Royal als er champagne wordt gebruikt.

Serveren

Je serveert Kir Royal het in een hoog, slank champagneglas, een “champagneflûte”. Voor de goede verhouding meng je 1/5 Crème de Cassis met 4/5 champagne. Vul de glazen tot driekwart en serveer het koud. Zo komen de belletjes het best tot hun recht.

Wat is Crème de Cassis?

Crème de Cassis is een likeur gemaakt van zwarte bessen. Het is verkrijgbaar in de meeste slijterijen.

Nog meer variatie

Je kunt de Crème de Cassis naar eigen smaak vervangen door bijvoorbeeld: frambozen-, aardbeien-, perzik-, abrikozen of kersenlikeur.

Tip

Net zo lekker, maar minder prijzig wordt het, als je in plaats van champagne een goede mousserende, droge wijn gebruikt, een ‘méthode champagnoise’ bijvoorbeeld. Dat is wijn die op dezelfde manier als echte champagne is gemaakt, maar uit een ander gebied komt en dus wettelijk geen champagne mag heten en vaak qua smaak niet te onderscheiden valt. Voor de prijs van een normale fles kun je een magnum goede méthode champagnoise op tafel zetten. Een magnum is voldoende voor 15-20 glazen.