coleslaw

Hoe maak je coleslaw? Met variaties

Coleslaw is een lekkere frisse salade. Coleslaw is heel lekker bij een barbecue, bij allerlei soorten vlees. Maar ook bij een picknick of als je eens frites eet, of frites van zoete aardappelen dan past het er heel lekker bij. Je kan de salade prima ruim van te voren maken. Daar wordt hij alleen maar lekkerder van.

Dun snijden

Coleslaw is niet moeilijk om te maken maar het is wel handig als je een mandoline hebt om of een ander hulpmiddel om groenten te schaven of snijden.

Coleslaw maak je van rauwe kool. Meest als witte kool, maar van spitskool kan het ook. Witte kool is wat knapperiger en spitskool is wat groener en zachter. Het is het lekkerst als je de kool zo dun mogelijk snijdt of raspt.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten

1/2 witte kool of spitskool
3 of 4 grote wortelen of bospenen
200 ml mayonaise
3 eetlepels yoghurt of karnemelk
4 eetlepels (appel)azijn of citroensap
2 theelepels selderijzaad
1 eetlepel mosterd
2 eetlepels suiker of honing
peper en zout naar smaak

Zo maak je het…

  1. Snijd, rasp of schaaf de kool zo dun mogelijk. Kneus de kool door er met schone handen even goed door te kneden. Zo wordt hij wat zachter.
  2. Maak de wortelen schoon en rasp ze.
  3. Maak een dressing van de mayonaise, yoghurt, mosterd, azijn, suiker of honing, selderijzaad. Breng het op smaak met peper en zout.
  4. Verdeel de dressing over het kool/wortelmengsel en zet afgedekt weg tot gebruik in de koelkast.

Variaties

Coleslaw is van zichzelf al lekker, maar leent zich ook heel goed voor allerlei variaties.

  • Voeg er een handje verse of een eetlepel gedroogde peterselie aan toe
  • Voeg er een kleine geraspte ui aan toe
  • Hak er één of twee teentjes knoflook door
  • Een appel aan stukjes of wat fijngesneden ananas maakt de salade zoeter
  • Een paar augurken, in stukjes
  • En mijn persoonlijke favoriet: wat walnoten of pecannoten,