zoete aardappel

Zoete aardappel uit de oven

Laatst bijgewerkt:

De zoete aardappel is ook wel bekend onder de naam bataat en is behalve erg lekker en veelzijdig ook nog eens heel gezond.

Oorspronkelijk kwam de zoete aardappel in het wild voor in Midden- en Zuid-Amerika. Zo is het bekend dat de aardappel in Peru al 8000 v. Chr. gegeten werd. Nu worden ze verbouwd in tropische gebieden. Bij voorkeur op plaatsen waar de temperatuur gemiddeld zo’n 24 graden C is. De zoete aardappelen zijn er in verschillende variaties en kleuren. Het vruchtvlees kan wit, oranje of geel zijn. Je koopt ze bij een toko, groentenboer en tegenwoordig gewoon bij de supermarkt.

Heel gezond

Behalve zetmeel bevatten zoete aardappelen goede koolhydraten, vezels, beta-caroteen, vitamine A, C, B6 en kalium, ijzer en calcium. Vooral de hoeveelheden beta-caroteen en vitamine A zijn in geen ander voedingsmiddel zo hoog. Zoete aardappelen smaken, zoals de naam al doet vermoeden, heel zoet. Maar de koolhydraten (suikers) uit de zoete aardappel worden langzaam in het bloed opgenomen, zodat de bloedsuikerspiegel niet snel stijgt. Veel langzamer dan bij de gewone aardappel bijvoorbeeld. Vanwege de gezonde eigenschappen worden de zoete aardappelen vaker als superfood genoemd.

Koken, bakken, pureren, frituren

Je kunt de zoete aardappel op veel manieren gebruiken. Je kunt ze verwerken in zoete baksels als taarten, net zo bereiden als de gewone aardappel, dus koken, bakken of frituren, of verwerken in stoofschotels of soepen. De zoete aardappelen zijn vrij hard en je hebt echt wel een scherp mes nodig om ze te schillen en te snijden.  Tip: Laat ze niet te gaar worden, want dan worden ze te zacht en papperig.

Recepten

Zoete aardappels uit de oven

  • Groentegerecht
  • Bereiding: 45 min
  • Aantal: 4 personen

Ingrediënten

  • 750 g zoete aardappelen
  • paprikapoeder
  • knoflookpoeder
  • chilipeper
  • zout
  • olijfolie

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de zoete aardappelen. Snijd ze in grote stukken. Leg ze op een bakblik.
  2. Giet er een paar eetlepels olijfolie over. De aardappelen mogen glimmen van de olie maar niet er in drijven.
  3. Doe de kruiden er over. Verdeel olie en kruiden goed met je handen door de aardappelen. Zet ze 30 minuten in de oven. Schep ze na 15 minuten even om.
  4. Hoe lang je ze moet bakken hangt ook een beetje af van hoe dik je de aardappels gesneden hebt en hoe bruin je ze wilt.

Gevulde rode puntpaprika met zoete aardappel

  • Groente
  • Bereiding: 40 min
  • Aantal personen: 4

Ingrediënten

  • 2 rode puntpaprika’s
  • 3 zoete aardappelen
  • 300 g rundergehakt
  • 1 ui, gesnipperd
  • 1 tl nootmuskaat
  • 2 tl kerriepoeder
  • 1 tl sambal of 1 rode chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 50 g geraspte kaas
  • olijfolie
  • peper
  • zout

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Schil de aardappels en snijd ze in stukken. Kook ze in een kwartier gaar. Laat even afkoelen en stamp of prak ze fijn. Roer er nootmuskaat, peper en zout naar smaak bij.
  2. Fruit de ui in de olijfolie, voeg de knoflook en de chilipeper in stukjes toe of de sambal. Bak dan het gehakt mee en de kerriepoeder.
  3. Maak de puntpaprika’s schoon. Snijd ze in de lengte door midden en haal de zaden en witte velletjes er uit. Verdeel het gehaktmengsel over de paprikahelften en daarna de zoete aardappelpuree. Strooi er wat geraspte kaas over en bak ze 20-25 minuten in de oven.