Hoe maak je als hobbykok van je hobby je beroep?

Koken is een leuke, creatieve hobby. Kook je al jaren met veel plezier voor vrienden en familie dan komt er waarschijnlijk een moment dat je je afvraagt of het niet mogelijk is om van je hobby je beroep te maken. 

Is dat ook jouw droom? Lees dan de tips om die kans waar te gaan maken.

1. Begin een blog

Begin met bijhouden van je gerechten en recepten in een blog. Post je gerechten op sociale media als Facebook, Pinterest en Instagram. Op die manier kan je langzaam maar zeker een groeiende groep volgers opbouwen.

2. Verdiep je in voedselfotografie

Tegenwoordig kan iedereen heel eenvoudig foto’s maken op een mobiele telefoon. Maar om je gerechten smakelijk, mooi en origineel op de foto te zetten, komt er meestal wel wat meer bij kijken. Gelukkig is er online van alles te vinden over voedselfotografie. Of nog beter, ga een cursus volgen. De foto’s die je maakt, kan je dan natuurlijk weer gebruiken op je blog.

gerechten fotograferen

3. Investeer in professionele keukenapparatuur

Goede spullen zijn essentieel voor de hobbykok. Investeer in professionele keukenspullen. Dat zal het resultaat zeker ten goed komen. Zo kan je bijvoorbeeld een goede keukenmachine, een vleesthermometer, een messenset en een professionele horeca frietsnijder kopen via Horecarama.nl.  

4. Specialiseer je

Specialiseer je in een specifiek onderwerp of onderdeel van het koken dat je heel leuk vindt. Zorg dat je daar heel goed in wordt. Kies bijvoorbeeld voor vlees, brood, gezonde gerechten of koek en gebak. Probeer een originele en eigen stijl te ontwikkelen. Op die manier val je eerder op en spring je er eerder uit. 

5. Documenteer en archiveer

Hou alles tot in detail bij. Een soort kookdagboek. Noteer de ingrediënten die je hebt gebruikt, waar je ze hebt gekocht en hoe dat is bevallen. Je zal zien dat dat op een gegeven moment heel nuttig zal zijn. Het helpt je ook bij het volgende punt.

6. Werk aan een kookboek

Werk aan een eigen kookboek, met je eigen gerechten, je eigen foto’s. Misschien komt het er ooit van om het uit te geven. Zo niet, heb je een prachtig naslagwerk voor je zelf. 

7. Doe mee aan een kookwedstrijd

Er worden constant kook- en recepten wedstrijden georganiseerd. Via de supermarkt, plaatselijke kranten of landelijk en op tv. Doe mee waar je kan en laat je 

8. Blijf op de hoogte 

Volg de nieuwste trends en probeer er achter te komen wat populair is zodat je daar op in kan spelen. Dat doe je door (vak)tijdschriften te lezen, horeca-beurzen te bezoeken en te gaan eten bij bekende en trendy eetgelegenheden.