Hoe kook je een ei perfect zacht? Het lijkt een beetje de vraag voor koken voor beginners les 1.

Aan het koken van een ei lijkt weinig te kunnen mislukken. Maar om de kunst van koken van een lekker eitje onder de knie te krijgen is er best wel wat te weten.

Wat heb je nodig?

Een pan, eieren en water. Hoe ingewikkeld kan het zijn? Toch beginnen dan de vragen:

zachtgekookt eiPrik je een gaatje in het ei?

Er bestaan speciale eierprikkers om een klein gaatje in de eierschil te prikken voordat je het gaat koken. In de brede kant van het ei bevindt zich een kleine ruimte met lucht. Tijdens het koken van het ei wordt die lucht verwarmd en zet uit. Deze lucht verlaat het ei door porieën in de schil van het ei. Dit gebeurt langzaam en zorgt ervoor dat je een deuk in je ei kunt krijgen. Het inprikken van een ei zorgt dus voor een mooi rond ei.

Eieren in koud of kokend water ?

Doe je eerst de eieren in de pan en vul je de pan vervolgens met koud water of breng je eerst het water aan de kook en voeg je dan de eieren toe?

Als je de eieren met koud water op zet dan worden de eieren langzaam verwarmd en stolt het eiwit langzaam. Dit zorgt ervoor dat je eiwit zacht blijft en niet rubberachtig wordt, zoals ook kan gebeuren als je het te lang kookt.

Een voordeel van het toevoegen van de eieren aan kokend water is dat het makkelijker is om de precieze kooktijd te meten. De eieren zullen wel eerder barsten.

De eieren opzetten met koud water lijkt dus de beste optie. Zorg dat de eieren ruim onder water liggen met nog een paar centimeter water erboven.

Moet er zout in het water?

Om te voorkomen dat je hele ei leegloopt als het barst kun je zout in het water doen. Zout zorgt ervoor dat het eiwit sneller stolt en het barstje wordt gedicht.

Het koken

Breng het water met de eieren aan de kook. Kookt het water zeg het vuur dan zo laag dat het water nog net blijft bubbelen.

Hoe lang kook je de eieren?

Onderstaande tabel geldt voor eieren uit de koeling. Voor de kooktijd is het ook van belang hoe groot het ei is. Dit staat aangegeven op de verpakking.

Aangegeven is de kooktijd in minuten. Het gaat om eieren die je in een pan met koud water aan de kook brengt en je meet vanaf het moment dat het water kookt.

S

M

L

zachtgekookt ei

3

3

4

eigeel zacht, eiwit gestold

4

5

5

eigeel bijna en eiwit
helemaal gestold

6

7

8

hardgekookt ei

7

8

9

Als je de eieren in al kokend water legt, dan tel je een kleine minuut bij de kooktijd op.

Wat gebeurt er als je het te lang kookt?

Het eiwit wordt taai en rubberachtig en het eigeel krijgt een groenige of grijsachtige waas.

Alternatieve methode

Breng de eieren met koud water aan de kook. Sluit de pan af met een deksel en haal de pan van het vuur. Laat de pan 25 minuten staan. Spoel de eieren onder koud water af.

Kan je je ei makkelijk pellen?

Hoe makkelijker het is om je ei te pellen, hoe ouder het ei is. Bij een vers ei is het moeilijk de schil te verwijderen.

Spoelen onder koud stromend water?

Als je na de gewenste kooktijd de eieren laat schrikken onder koud stromend water dan stop je daarmee het kookproces. Dit helpt om de eieren makkelijker te pellen.

In het filmpje hieronder nog een truc van een kok die de gekookte eieren bewaart in een bakje met water in de koelkast. De schil gaat er dan supermakkelijk af. Helaas gaat het niet op als je graag een warm eitje eet.