Hoe bewaar je wijn zo lang mogelijk?

Er zijn weinig dingen erger dan een heerlijke fles wijn verloren laten gaan. Hartstikke zonde, natuurlijk! Het goede nieuws? We hebben enkele eenvoudige tips en trucs om de levensduur van je favoriete wijnen te verlengen, te beginnen met weten waarom wijn in de eerste plaats bederft. Wijn vereist een delicate balans van zuurstofblootstelling, wat cruciaal is in het fermentatieproces. Eenmaal geopend, kan zuurstof de smaken en aroma’s van een wijn versterken, maar te veel blootstelling zal je wijn in azijn veranderen. Gelukkig kun je een fles wijn dan alsnog lang bewaren met behulp van dit artikel.

Hoe bewaar je een ongeopende fles wijn?

*Donkere locatie

Als een wijn ‘door licht wordt getroffen’, is deze gedurende langere tijd aan fel licht blootgesteld en zal hij ‘verdoofd en stom’ smaken. Hoewel de meeste flessen zijn gemaakt van getint glas, dat enige UV-bescherming biedt, bestaat er nog steeds een risico op blootstelling. Het belangrijkste is om de flessen uit direct zonlicht te houden. Door je wijn laag bij de grond of in een kast te bewaren, kun je hem beschermen tegen tl-verlichting boven het hoofd, die ook schade kan aanrichten.

*Zijwaarts neerleggen

Om een luchtdichte afsluiting te behouden die de wijn beschermt tegen zuurstof en geuren van buitenaf, moet de kurk vochtig en uitgezet blijven. Bewaar de fles op zijn kant, zodat de kurk constant in contact blijft met de wijn. De uitzondering: wijnflessen met schroefdop of rubberen of plastic kurken kunnen tegen een stootje.

Stabiele temperatuur

Je hoeft ongeopende wijn niet in de wijnkoelkast inbouw te bewaren. De ideale wijnopslagtemperatuur is circa 7 graden Celsius voor witte wijn en ongeveer 13 graden Celsius voor rode wijn, maar als je de fles binnen zes maanden opent, is een warmere kamertemperatuur prima. Bewaar flessen gewoon niet in zeer hete zakken of op plaatsen waar de temperatuur drastisch fluctueert, zoals naast de vaatwasser of het fornuis. Berg vooral geen verzameling op de koelkast op. Plafondverlichting en koelkastuitlaat geven veel warmte af en de constante trilling kan de smaak negatief beïnvloeden. Wel kun je ongeopende flessen in een wijnklimaatkast plaatsen.

Hoe bewaar je een geopende fles wijn?

*Koelen

Alle wijnen, inclusief rode wijnen, gaan langer mee als ze gekoeld zijn zodra ze zijn geopend. Probeer je open wijnfles uit het licht te houden en bewaar hem onder kamertemperatuur. De koelkast is vaak de beste plek en kan een lange weg banen om je wijn vers te houden. Dit vertraagt het proces van wijnoxidatie omdat de moleculen nu heel langzaam bewegen.

*Opnieuw kurken

Als je weet dat je de fles niet leeg gaat drinken, houd hem dan gesloten. Volgens experts is het opnieuw kurken van de fles onmiddellijk na elk glas je eerste verdediging om je wijn vers te houden. Het beperkt de hoeveelheid zuurstof die in contact komt met je wijn en helpt de smaak langer vers te houden. Nog een tip: zorg ervoor dat hetzelfde uiteinde van de kurk terug in de fles gaat (het andere uiteinde is blootgesteld aan schimmel en geuren). Als de kurk er niet gemakkelijk in gaat, gebruik dan het blad van een kurkentrekker om aan beide kanten een inkeping aan de onderkant te schaven, of koop een herbruikbare rubberen stop bij een wijnwinkel voor een klein bedrag.

*Rechtop neerzetten

Vermijd indien mogelijk geopende wijn zijdelings te bewaren. Een rechtopstaande positie helpt het oppervlak dat wordt blootgesteld aan zuurstof te minimaliseren, waardoor het oxidatieproces wordt vertraagd.