High tea organiseren, tips en recepten

High tea of tea party

Wil je eens iets leuks organiseren voor familie en of vrienden, organiseer dan eens een high tea of tea party. Bij een high tea worden traditioneel lekkere zoete en soms hartige hapjes geserveerd, zodat het de avondmaaltijd kan vervangen.

Traditie

De Engelsen kennen een lange traditie van theedrinken. Zo kennen ze de Afternoon tea en de High tea. Ze worden allebei in de tweede helft van de middag geserveerd. Bij de Afternoon tea krijg je thee met een uitgebreide verzameling van b.v. scones, cake, fruit, bonbons en andere zoetigheden. High tea is uitgebreider en hierbij worden naast zoete ook hartige gerechten geserveerd. De High tea is vaak zo uitgebreid zodat het de avondmaaltijd kan vervangen.

Wat heb je ervoor nodig?

De theepot is eigenlijk het middelpunt van de high tea. Het hoeft natuurlijk geen tuttige theepot te zijn. Daarnaast heb je wat kopjes of theelazen nodig, voldoende dessertbordjes, glazen, bestek en leuke servetten. Het is het  makkelijkste om de high tea te presenteren in de vorm van een buffet zodat iedereen zelf kan pakken wat hij of zij wil. Het is natuurlijk ook heel leuk om het buiten te doen als het weer het toelaat tenminste. De meeste hapjes en drankjes kun je van te voren bereiden en klaarzetten waardoor je op het moment zelf minder hoeft te doen.

Dranken

Thee

Kies voor verschillende soorten thee, zodat ieder naar smaak kan kiezen. Geef schijfjes citroen, suiker, evt. honing en melk bij de thee.

Andere dranken

Je hoeft je natuurlijk niet tot thee te beperken. Je kunt ook koffie vruchtensappen, frisdrank, bier en wijn naar eigen idee toevoegen.

Drie gangen

Een traditionele High tea bestaat uit drie gangen:

– sandwiches en hartige hapjes

– scones met jam en room

– cake, koekjes en bonbons

Scones

Onmisbaar bij een High tea of tea party en makkelijk zelf te maken zijn scones:

voor 8-10 scones

Ingrediënten:

 

  • 300 gr zelfrijzend bakmeel
  • 75 g boter
  • 1 ei
  • 50 g basterdsuiker
  • 1 z vanillesuiker
  • 240 ml karnemelk
  • 1 afgestreken tl bakpoeder
  • 1/2 tl baksoda
  • snufje zout
  • verse aardbeien, aardbeienjam of frambozenjam
  • slagroom

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 C.

Zeef en meng het bakmeel, suiker, vanillesuiker, bakpoeder, baksoda en zout.

Snijd de boter in blokjes en meng ze met het meelmengsel tot een korrelig geheel. Voeg dan beetje bij beetje de karnemelk en het ei toe en kneed het tot een zacht deeg.

Vorm een ronde platte vorm en snijd het in 8-10 punten, ongeveer  4 cm dik. Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Ze ze een half uur in de diepvries of twee uur in de koelkast.

Haal ze uit de diepvries en zet ze in de oven (200 graden) en bak ze voor 15-20 minuten..

Snij ze als ze afgekoeld zijn door midden en beleg ze met jam en slagroom.

Tip

Je kan het deeg een dag van de voren maken, in de koelkast bewaren en de scones de volgende dag bakken.

Wat nog meer?

Naast scones en sandwiches kun je de High tea uitbreiden met fruit, cakecakepopsbrownies, koekjes en bonbons.

 

Kijk hier voor meer high tea recepten