Bij typisch Nederlandse gerechten denk je al snel aan stamppot boerenkool met worst. Maar er zijn veel meer lekkere stamppotten. Het principe van stamppot is simpel. Gekookte aardappelen worden “gestampt” met groente aangevuld met vlees, jus en/of rookworst. Vooral in de herfst en winter zorgen stamppotten voor een stevige, voedzame maaltijd.
Wat is de achtergrond van stamppotten?
Stamppotten werden hier al gegeten sinds de 17e eeuw. Aardappelen waren toen heel populair omdat ze goedkoop en voedzaam waren en ze goed bewaard konden worden. Ze waren daarom de basis voor veel maaltijden. De aardappel is natuurlijk onmisbaar bij het maken van stamppotten.
Welke aardappel gebruik je voor stamppotten?
Voor stamppot gebruik je meestal kruimige aardappelen. Deze vallen na het koken uit elkaar en laten zich makkelijk fijnstampen. Je krijgt daardoor een licht, luchtig en romig resultaat.
Geschikte aardappelsoorten
- Eigenheimer – klassieker, kruimig en vol van smaak.
- Doré – vroeg in het seizoen beschikbaar, kruimig en zacht.
- Irène – kruimige aardappel, ideaal voor puree en stamppot.
- Bintje – iets vaster, maar vaak gebruikt omdat hij overal te koop is.
- Melody – kruimig en modern ras, goed voor stevige stamppot.
Stamppot maken met vastkokende aardappelen
Soms kan een stamppot juist lekker zijn met iets vastere aardappelen – bijvoorbeeld bij rauwe andijvie of raapstelen. Dan blijft er wat meer bite in de stamppot. Soorten als Nicola, Bildstar of Frieslander werken daar goed voor.
10 ideeën voor stamppotten
Voor meer recepten kijk je op Boodschappen.
Tip: Een klontje roomboter maakt een stamppot extra lekker
1. Boerenkoolstamppot
- Ingrediënten: aardappelen, boerenkool, rookworst, spekjes.
- Bereiding: kook aardappelen en boerenkool samen, stamp met wat melk en boter. Voeg spekjes toe en serveer met rookworst.
2. Zuurkoolstamppot
- Ingrediënten: aardappelen, zuurkool, rookworst of spek.
- Bereiding: kook aardappelen, meng met zuurkool (rauw of meegekookt). Stamp luchtig en serveer met rookworst.
3. Hete bliksem
- Ingrediënten: aardappelen, uien, zure en zoete appelen, spekjes, boter, kaneel. Hier kan je een basisrecept voor hete bliksem vinden met de juiste verhouding.
- Bereiding: Kook de aardappel en ui en voeg na 10 minuten de appel in stukjes toe. Kook in totaal 15 minuten. Stamp alles fijn met wat boter. Voeg naar smaak spekjes en kaneel toe.
4. Hutspot
- Ingrediënten: aardappelen, winterpeen, ui, klapstuk of draadjesvlees.
- Bereiding: kook aardappelen, wortel en ui samen, stamp grof en serveer met stoofvlees. Hutspot is ook lekker met rookworst
5. Andijviestamppot
- Ingrediënten: aardappelen, rauwe andijvie, spekjes, kaas of gehaktbal.
- Bereiding: stamp aardappelen met melk en boter, roer er rauwe andijvie doorheen. Lekker met wat reepjes uitgebakken spek en wat geraspte kaas.
6. Spinaziestamppot
- Ingrediënten: aardappelen, (diepvries)spinazie, nootmuskaat, ei.
- Bereiding: stamp aardappelen en meng met spinazie tot het slinkt. Breng op smaak met nootmuskaat en serveer met een gekookt ei.
7. Spruitjesstamppot
- Ingrediënten: aardappelen, spruitjes, spekjes, ui.
- Bereiding: kook aardappelen en spruitjes, stamp samen en voeg uitgebakken spekjes en ui toe.
8. Bloemkoolstamppot
- Ingrediënten: aardappelen, bloemkool, melk, nootmuskaat, bouillonblokje, boter, geraspte kaas.
- Bereiding: Kook de aardappelen en bloemkool samen in bouillon (b.v. Maggi) en stamp ze als ze gaar zijn met wat melk en boter. Voeg nootmuskaat toe. Je kan er wat geraspte kaas doorroeren of een bruin korstje van geraspte kaas geven onder de grill Lekker met een gehaktbal en jus.
9. Witlofstamppot
- Ingrediënten: aardappelen, witlof, ham (of beenhamreepjes), kaas.
- Bereiding: kook aardappelen, meng met kort gekookte witlof, voeg blokjes ham en geraspte kaas toe.
10. Rodekoolstamppot
- Ingrediënten: aardappelen, rode kool (met appeltjes), gehaktbal of worst.
- Bereiding: stamp aardappelen en meng met gekookte rode kool. Extra lekker met een beetje appelmoes.
Veel gestelde vragen over stamppot
Hoe kan je stamppot het beste opwarmen?
Warm een stamppot op in de koekenpan met een klein beetje olie of boter of in de magnetron. In de magnetron spreid je de stamppot zoveel mogelijk uit op een bord of bakje. Dek het af met wat magnetronfolie of een deksel om uitdroging te voorkomen.
Hoe lang kan je stamppot bewaren?
Stamppot blijft zeker 3 dagen goed. Bewaar de stampot wel afgedekt in de koelkast.
Kan je stamppot invriezen?
De meeste stamppotten kan je prima invriezen. Alleen stamppotten met bladgroenten zoals spinazie of andijvie kunnen wat papperig worden. Laat de stamppot afkoelen en verdeel het over diepvriesbakjes en vries ze in. Je kan ze dan 3 maanden bewaren.

