eieren met pasen

Eieren met Pasen

Laatst bijgewerkt:

Het ei is het meest natuurlijk verpakte cadeau: nieuw leven in een dop. Het is het symbool voor mysterie, magie, geneesmiddel, voedsel en is het ook het internationale symbool voor Pasen.

Geschiedenis van het paasei

Al voordat de Christenen het ei als symbool voor Pasen kozen, was het ei al symbool voor nieuw leven en de lente.

Hoe kook je het perfecte ei?

Een ei koken is niet moeilijk, en met een beetje extra aandacht krijg je het perfecte ei. Als je het ei niet op een te hoog vuur kookt, dan is het makkelijk te pellen en voorkomt barsten. Als je na het koken de eieren meteen af laat koelen, door ze onder koud stromend water te leggen bijvoorbeeld, dan voorkom je dat ze een grijsblauwe waas over het eigeel komt. Leg de eieren in een niet te grote pan, zodat de eieren allemaal op de bodem kunnen liggen. Voeg zo veel water toe dat de eieren net onder water liggen. Breng ze aan de kook op een hoog vuur. Als het water kookt draai je het vuur lag en laat je ze 15 minuten langzaam koken.

Haal de eieren direct uit het water en leg ze in koud water of laat de kraan erop stromen voor tenminste 5 minuten. Pellen wordt ook heel makkelijk als je het onder stromend water doet. Wil je de eieren bewaren leg ze dan na het afkoelen in de koelkast.

Eieren uitblazen

Wil je de eieren uitblazen, steek dan een scherpe, beetje grote naald in de brede onderkant van een rauw ei, maak het gat door een beetje wrikken wat groter. Maak daarna een gat in het smalle uit einde van het ei. Steek de naald zo diep dat het eigeel doorgeprikt wordt, dat maakt het makkelijker het ei eruit te krijgen. Blaas door het kleine gaat de inhoud van het ei naar buiten. Spoel daarna het ei met water schoon.

Eieren kleuren

Wil je de eieren egaal schilderen dan kook je de eieren 15 minuten zachtjes in water met een scheutje azijn en beetje levensmiddelenkleurstof.

Gepocheerde eieren

Gepocheerde eieren hebben de naam moeilijk te maken te zijn. Iets van oefening is waarschijnlijk wel nodig.

 • Neem een pan (ongeveer 20 cm doorsnee) met deksel en vul deze met zo’n 8 cm water. Breng dit aan de kook op een hoog vuur. Breek de eieren die je wilt pocheren ieder apart in een bakje of kopje.
 • Draai dan het vuur laag. Voeg een eetlepel azijn toe aan het water. Giet het ei vanuit het kopje in het water.
 • Laat de eieren tussen de 3-5 minuten koken. Haal dan de eieren met een lepel weer uit het water.

Tip: Je hebt ook speciale pocheervormen, waarmee het niet kan mislukken, en ook een soort pocheervormen voor in de magnetron. Het is belangrijk dat het water net van de kook af is.

Recept

Eieren Benedict

 • Ontbijtgerecht
 • Tijd: 25 min
 • 4 personen

Een heerlijk brunchgerecht voor 4 personen Het originele recept is met Hollandaise saus, maar als je snel klaar wilt zijn vervang je de saus door een plak kaas.

Ingrediënten

 • 4 gepocheerde eieren
 • 4 plakken bacon
 • 2 Engelse muffins, door midden
 • voor de saus:
 • 5 el boter
 • 3 eierdooiers
 • 2 el citroensap
 • cayennepeper

Instructies

 1. Bereid de gepocheerde eieren (zie boven).
 2. Smelt de boter, meng de eidooiers, citroensap en cayennepeper in de blender of food processor. Meng er dan druppel voor druppel de gesmolten boter bij. Is het dik geworden maak het dan op smaak met nog wat citroensap en/of zout.
 3. Rooster de binnenkant van de muffins in een koekenpan. En bak de plakken bacon in een droge pan knapperig.
 4. Leg de bacon op de muffin, leg het ei erop en druip de saus erover.

 

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.