Drie zomerse recepten met witte wijn

Witte wijn is een lekker drankje om zo te drinken, maar ook om te verwerken in gerechten.

Een gekoelde witte wijn is een lekker drankje voor op een terrasje of op een warme avond in de tuin. Soms blijven er restjes wijn over. Die zijn misschien niet meer zo lekker om op te drinken, maar die restjes zijn nog wel lekker genoeg om mee te koken. Sommige recepten zijn zo lekker dat het zelfs de moeite waard is om er speciaal wijn voor te kopen.

Welke wijn bij welk gerecht?

Witte wijn is lekker bij vis, gevogelte en bijvoorbeeld kaasfondue. Wil je het precies weten kijk dan op de volgende site. Abelswijnen heeft frisse witte wijn en bovendien kan je er heel makkelijk een passende wijn bij elk soort gerecht kiezen.

Altijd gekoelde wijn

Witte wijnen kan je het beste koel en donker bewaren. In ieder geval op een plek waar het niet warmer wordt dan zo’n 12-14 graden C.  Heel handig daarvoor is zo’n luxe wijnkoelkast. Dan heb je altijd een gekoeld wijntje bij de hand en gaat de kwaliteit niet achteruit.

Drie recepten

Drie lekkere recepten met witte wijn:

Dronken kip

kipdr

Dit heb je nodig:

  • 3 plakken bacon
  • 100 gram bloem
  • zout en peper
  • 2 theelepels herbes de Provence
  • 1 kilo kippendijen of kipfilet (kippendijen zijn vetter en ook wat malser)
  • 1-2 eetlepels olijfolie
  • 2 uien, in dunne ringen gesneden
  • 150 ml witte wijn
  • 225 ml kippenbouillon
  • gedroogde of verse peterselie.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden C.
  2. Snij de bacon in reepjes en bak ze knapperig in een hete koekenpan (als je er één hebt die ook in de oven kan, dan spaart dat afwas). Schep de bacon eruit en leg het apart.
  3. Verhit de olie in de koekenpan. Meng zout en peper en herbes de Provence door de bloem. Haal de stukken kip door de bloem en bak ze in de hete olie. Bak de stukken kip aan tot ze goudbruin zijn. Ze hoeven niet gaar te zijn. Haal de kip uit de pan.
  4. Bak de uienringen in hetzelfde vet waarin de kip gebakken is, in 5-10 minuten zacht en goudbruin. Voeg de wijn en de bouillon rustig en al roerend toe. Laat alles even (5-10 minuten) zachtjes inkoken.
  5. Doe de saus in een ovenschaal. Voeg stukjes bacon en kip toe en bak het geheel 30-40 minuten in de oven. waarbij je iedere 5-10 minuten de saus uit de pan over de kip schept.

Lekker met salade en stokbrood en een glas witte wijn.

bron

Witte wijn pasta met knoflookboter

Een heerlijke pasta om te maken als bijgerecht bij kip, zalm of andere vleessoort

  • 400 gram pasta
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 50 ml olijfolie
  • 5 eetlepels boter
  • peper en zout
  • 125 ml witte wijn
  • bosje platte peterselie
  • 100 gram geraspte Parmezaanse kaas
  1. Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing.
  2. Verwarm de olijfolie in de pan en voeg de fijngehakte knoflook toe. Bak ze 1-2 minuten tot goudbruin.
  3. Voeg zout, peper, witte wijn en boter toe. Verwarm alles in twee minuten en haal dan de pan van het vuur.
  4. Roer de pasta erdoor en maak het af door de peterselie en Parmezaan erover te verdelen.

Witte wijn ijs

Je kan bijna overal ijs van maken, dus ook van witte wijn. De alcohol zorgt ervoor dat het ijs redelijk zacht blijft en de wijn geeft natuurlijk een heerlijke smaak aan het ijs.

  • 150 ml zoete witte wijn (b.v. muskaatwijn)
  • 3 eetlepels basterdsuiker
  • 250 ml slagroom
  • zomers fruit om bij het ijs te serveren (b.v. aardbeien, frambozen, blauwe bessen, bramen of een combinatie hiervan)
  1. Meng de suiker met de wijn. Voeg al kloppend met de garde beetje bij beetje de slagroom toe. Klop tot het iets dikker wordt.
  2. Doe het mengsel in een bak en zet het 3-4 uur in de vriezer.
  3. Doe wat fruit in een glas, schenk er wat witte wijn over en leg er een bolletje van het witte wijn ijs op.