Comptoir Libanais

Comptoir Libanais Feest is een boek vol feestelijke recepten uit de Libanees-mediterrane keuken, geschreven door Tony Kitous.

Tony Kitous heeft in Engeland een aantal Comptoir Libanais restaurants en het is goede nieuws is, dat er in sinds kort ook zo’n restaurant in Utrecht is.

De Libanese keuken

In het boek Comptoir Libanais vind je meer dan 100 zowel klassieke als moderne gerechten uit de Libanese keuken. Het zijn vooral feestelijke gerechten waaraan Tony Kitous zelf goede herinneringen heeft.

Gerechten uit het Midden-Oosten zijn populair in Nederland. Veel gebruikte ingrediënten als couscous, harissa, amandelen, aubergine, granaatappel, tahin en sumak zijn ook vrij algemeen verkrijgbaar, de meeste gewoon bij de supermarkt. 

Over het boek

Het boek zelf ziet er van buiten al heel vrolijk en aantrekkelijk uit. Als je het boek openslaat vind je eerst een korte inleiding en een overzicht van de meest gebruikte ingrediënten.

Dan beginnen de recepten, ingedeeld in Ontbijt & brood, Mezze en dips, Salades & groentes, Oven & Grill, Vis & Zeevruchten, Soep & Stoofgerechten, Granen & Peulvruchten, Desserts & Drankjes. Achterin het boek vind je nog een aantal ideeën om feestmenu’s samen te stellen.

Over de recepten

De recepten in het boek zijn heel afwisselend. Bij ieder recept heeft Tony Kitous een stukje geschreven over zijn eigen herinneringen, tips of bijzonderheden van het gerecht. Bij ieder gerecht staat een mooie foto.

Er staan hele eenvoudige recepten in, met weinig ingrediënten maar ook vrij uitgebreide recepten met veel ingrediënten en het nodige werk. Verder vind je in het boek klassieke gerechten zoals falafel, kebab, shakshuka, lamsköftes, hummus, veel dips en gevulde groenten. Maar ook onbekende nieuwe recepten zoals de aardappelschotel geïnspireerd op de Shepherd’s pie en de granaatappelcheesecake met pistachenoten. 

Zelf proeven?

Wil je de proef op de som nemen en kennismaken met de Libanese keuken? Laat dan deze bespreking zien of maak er een foto van. Je krijgt dan 20% korting op je maaltijd bij het restaurant in Utrecht. Deze aanbieding is geldig tot 31 december 2018.

Voorbeeld recept

Kikkererwten met yoghurt tahinsaus Moussabaha

voor 6 personen

  • 200 g gedroogde kikkererwten
  • 2 tl baksoda
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 50 g tahin
  • 3 tenen knoflook geperst
  • 2 tl gemalen komijn,  plus extra voor erover
  • 100 ml olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 1 tl zout
  • 1/2 tomaat, fijngesneden
  • verse bladpeterselie, fijngesneden
  • paprikapoeder

Doe de avond tevoren of minstens 8-10 uur van tevoren, de gedroogde kikkererwten in een schaal en schenk er ruim koud water over. Lat een nacht weken.

Giet de volgende dag af, voeg de baksoda toe, schenk er weer koud water over en laat 30 minuten weken.

Giet weer af en doe de kikkererwten in een middelgrote pan. Schenk er ruim koud water over, leg het deksel op de pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat zonder deksel op de pan 40 minuten koken. 

Maak intussen de saus. Roer de yoghurt, tahin en de helft van de knoflook in een grote schaal door elkaar. Roer er als de saus erg dik is, nog wat water door. 

Giet de kikkererwten af en doe ze in een schaal. Voeg de rest van de knoflook, komijn, 50 ml olijfolie, citroensap en zout toe. Roer alles door elkaar en zorg ervoor dat de kikkererwten bedekt raken met alle smaakmakers, olie en het citroensap. Schep ze in een schaal, schenk de saus erover en maak af met de rest van de olijfolie, de tomatenblokjes, peterselie en een snufje paprikapoeder en komijn.


Comptoir Libanais Feest
Uitgever: Becht

  • Nederlands 
  • 1e druk 
  • 9789023015864 
  • september 2018 
  • Hardcover 
  • 256 pagina’s