Om hartige hapjes te maken voor Oud en Nieuw wil je natuurlijk niet te lang in de keuken hoeft te staan.
De hapjes hieronder kun je of van te voren klaarmaken of heel snel maken.
Turks brood met dips
Koop een turks brood en snijd het in stukken. Geef er één of meer dips bij.
Feta walnoten dip
Maak 200 gr feta fijn met een vork en meng er een eetlepel olijfolie, 2 eetlepels yoghurt, 2 fijngehakte knoflookteentjes en een theelepel tomatenpuree doorheen.
Doe 75 gram walnoten en een bosje peterselie in de blender maal ze grof. Meng door het fetamengsel en voeg evt. nog wat peper toe. Laat een uurtje in de koelkast staan voor gebruik.
Andere ideeën voor dips: guacamole, dukkah, hummus, baba ganoush
Wraps
Beleg wraps, rol ze op en snijd ze schuin in partjes. Bijvoorbeeld met roomkaas en gerookte zalm.
Neem wraps en besmeer ze met verse roomkaas. Leg er plakjes zal op en blaadjes rucola. Verdeel er nog wat mayonaise met citroensap over. Rol ze op en snijd ze in stukken. Steek er eventueel een prikkertje in zodat je goed blijven zitten.
Minipasteitjes met ragout
Koop kant en klare mini-pasteitjes en maak een ragout. Een ragout kun je makkelijk van te voren maken en hoef je dan alleen op te warmen. Kippenragout lust bijna iedereen, maar je kunt ook voor champignonragout of wildragout gaan.
Makkelijke kippenragout maak je zo:
Kruid en bak 2 kipfilets in olie of boter bruin en gaar. Snijd ze in stukjes. Neem een pakje champignonsoep en neem de halve hoeveelheid water. Voeg de stukjes kip toe. Voeg wat room of crème fraiche toe en verse kruiden. B.v. Bieslook en peterselie. Verwarm de minipasteitjes een paar minuten in de oven en schep er wat ragout in. Evt. takje peterselie als versiering.
Blokjes oude kaas met mangochutney
Snijd blokjes van oude kaas of verschillende soorten kaas. En geef er mangochutney bij. Andere ideeën om erbij te geven: vijgenjam of honingmosterd
Koop of maak de mangochutney zelf. Een recept vind je hier.
Groenten dip
Als tegenhanger voor alle vette hapjes kan een groentendip heel fris en lekker zijn. Neem stukjes bloemkool, broccoli, tomaatjes, radijs, komkommer, wortel, bleedselderij en paprika. En maak er een dip bij.
Meng bijvoorbeeld wat mayonaise, met yoghurt, mosterd, citroensap en verse kruiden als bieslook, peterselie.
Mini-quiche
Ook iets dat je makkelijk van te voren kunt maken en alleen nog even hoeft op te warmen. Je kunt een grote quiche maken of miniquiches.
Recept voor een prei-broccoli quiche staat hier, maar je kunt eindeloos met de ingrediënten variëren.
Empanadas
Deeghapjes gevuld met een pittig gehakt- of kip mengsel naar keuze.
- pakje deeg voor hartige taart
- 400g rundergehakt of restjes kip
- 1 ui, fijngehakt
- blikje tomatenpuree
- peterselie
- komijnpoeder
- 2 hardgekookte eieren
- paprikapoeder
- chilipeper
- zout
- 1 ei, losgeklopt
Laat de plakjes bladerdeeg ontdooien. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak het gehakt en de uien voeg tomatenpuree toe, voeg kruiden toe . Snijd de hardgekookte eieren en peterselie fijn en roer dit door het gehaktmengels. Snijd de hoekjes van het deeg af. Leg op ieder plakje deeg een schep van het gehaktmengsel. Vouw ze dicht met je vingers of een vork zodat halve cirkels ontstaan. Bestrijk ze met het losgeklopte ei. Bak ze op een bakplaat bedekt met bakpapier in 20 minuten goudbruin. Geef er evt. chilisaus bij.
Pittig gevulde eieren
voor 12 halve gevulde eieren
- 6 eieren
- 2 el mayonaise
- 1 el chilisaus
- 1 el scherpe mosterd
- 1 tl tabasco
- 1 tl paprikapoeder
- 1 tl hot kerriepoeder
- zout en peper naar smaak
Kook de eieren hard en laat ze schrikken onder koud water. Pel ze snijd ze voorzichtig in de lengte door mdden. Haal de eigelen er uit en doe ze apart in een kom. Doe de mayonaise, de mosterd, de chilisaus, de tabasco, de paprikapoeder en kerriepoeder bij. en plak alles fijn met een vork. Vul de halve eieren met het mengsel. Wil je het heel mooi doen, gebruik dan een spuitzak.
Tip: gebruik niet al te verse eieren, deze zijn vaak moeilijk te pellen.