Het woord muffins is afgeleid van het Franse woord ‘moufflet’ en betekent zacht in de zin van brood.
Engelse en Amerikaanse muffins
Er zijn van oorsprong twee soorten muffins, de Engelse en de Amerikaanse, die ieder een andere smaak hebben. De Engelse muffins werden gemaakt van gistdeeg en gebakken op een soort grillplaat (vergelijkbaar met scones). Amerikaanse muffins werden in aparte vormpjes gebakken omdat het beslag dun was. Muffins zijn al eeuwen oud en er zijn in de loop van de tijd ontelbare variaties op bedacht.
Zoet of hartig
Muffins kun je bakken in zoete of hartige variaties. Afhankelijk van de gekozen ingrediënten kunnen ze meer op cake lijken of op brood. Ze worden gegeten als ontbijt of als iets lekkers bij de koffie of gewoon als tussendoortje.
Basis van het deeg
De ingrediënten van een muffin bestaan uit:
- bloem
- bakpoeder
- suiker
- eieren
- vloeibare boter of plantaardige olie
- melk (karnemelk, yoghurt of zure room)
Hoe meer suiker en boter des te meer het op een cakeje gaat lijken.
Muffinvorm
Er zijn handige muffinvormen van zowel siliconen als metalen bakvormen. Je kunt ze eventueel ook in papieren cakevormpjes bakken hoewel deze soms wat moeilijk loslaten.
Basisrecept muffins
(12 stuks)
* 275 gram zelfrijzend bakmeel (of een deel volkorenbloem, havermout, muesli of cacao)
* 1 tl bakpoeder
* 100 g suiker (of stroop, rietsuiker, honing)
* 2 eieren
* 240 ml melk (of karnemelk, yoghurt, zure room, kwark of vruchtensap)
* 0.5 tl zout
* 100 ml vloeibare boter (of plantaardige olie, gesmolten boter)
Tip
Meng de ingrediënten kort door elkaar, het mag best nog wat klonterig zijn. Te lang mixen zorgt voor taaie, droge muffins.
Je bakt ze 20-25 minuten op 200 graden in een muffinvorm of papieren cakevormpjes.
Variaties
Zoet
Je kunt b.v. 100 g van de volgende ingrediënten toevoegen (of combinaties ervan):
appel in stukjes, kaneel, rozijnen, kokos, chocolade, bosbessen, frambozen, mango, walnoten, pecannoten, hazelnoten, amandelen, banaan, gedroogd fruit, koekkruiden, speculaaskruiden, kersen, maanzaad.
Hartig
ham, salami, kaas, bosuitjes, olijven, kruiden, paprika, pompoen, ui, prei, bacon, spinazie, champignons, gedroogde tomaat, zalm, mosterd
Versiering
De bovenkant kun je ook nog afwerken met (chocolade)glazuur, slagroom, fruit, noten, enz.
Recepten
Hartige kruidenmuffins
(12 stuks)
275 g zelfrijzend bakmeel
1 tl bakpoeder
0,5 tl zout
150 g ricotta of huttenkase
100 ml melk
100 g gesmolten boter of 100 ml olie
2 eieren
2 el gehakte peterselie
1 el verse bieslook
tijm en oregano
1 el gehakte gedroogde tomaatjes
geraspte kaas
Verwarm de oven voor op 200 C. Meng bakmeel, bakpoeder en zout. Voeg melk, ricotta of huttenkase, boter en eieren toe. Schep de kruiden en tomaatjes erdoor. Verdeel het beslag over 12 vormpjes, ieder voor 2/3 gevuld. Strooi er wat geraspte kaas over. Bak de muffins ong. 20 minuten.
Chocolade muffins
(12 stuks)
240 g zelfrijzend bakmeel
35 g cacao
1 tl bakpoeder
0,5 tl zout
85 g suiker
1 z. vanillesuiker
2 eieren
100 g boter of olie
240 ml melk
100 g chocolade in stukjes gehakt
Verwarm de over 200 C. Roer het bakmeel, bakpoeder, cacao, suiker en zout door elkaar. Voeg de eieren, melk, de olie/boter en vanillesuiker door elkaar. Roer als laatste de stukjes chocolade erdoor. Vul de muffinvormpjes voor 2/3 met beslag en bak ze in 20 minuten gaar.