recepten met peer

Drie recepten met peer

Vanaf september worden de nieuwe peren in Nederland geoogst. Peren behoren net als appels, tot de pitvruchten vanwege hun klokhuis met pitten. Peren zijn sappig en smakelijk en daardoor makkelijk te verwerken in zowel hartige als zoete gerechten. Hieronder daarom drie recepten met peer. Als je peren wilt gebruiken in gebak of ze warm wilt bereiden, kies dan iets steviger en minder rijpe peren.

Welke soort peer gebruik je waarvoor?

Er zijn veel verschillende perensoorten. Peren uit Nederland zijn vanaf september verkrijgbaar. De rest van het jaar komen peren uit andere landen zoals Frankrijk, Griekenland, Zuid-Afrika of Zuid-Amerika. De meest algemeen verkrijgbare soorten zijn:

  • Doyenne du comice – volzoete smaak. De peer is geschikt als snack, om te bakken en in salades.
  • Conference – stevig, fris en zoet. De peer is geschikt als snack, om te bakken en in salades.
  • Gieser Wildeman – stoofpeer verkrijgbaar van oktober tot en met februari. Geschikt om te stoofpeertjes van te maken. Deze peren zijn niet geschikt als snack of om te bakken.

Peer combineert goed met…

In recepten met peer kom je vaak de volgende combinaties tegen:

  • noten, chocolade, gember, vanille, honing
  • andere fruitsoorten zoals appels, blauwe bes, kersen, frambozen, perzik, nectarine
  • met zuivel producten zoals yoghurt, kwark, ricotta, geitenkaas, brie en andere kaassoorten

Drie recepten met peer

#1 Peren noten cake

Bij de recepten met peer, kan een perencake niet ontbreken, vandaar deze peren-noten cake.

  • Koek en gebak
  • Bereiding: 15 minuten
  • Baktijd: 50 minuten
  • 12 personen

Ingrediënten:

  • 2 grote of 3 kleine peren in stukjes
  • 225 g bloem + 45 g bloem
  • 125 g walnoten of pecannoten, gehakt
  • 1 tl kaneel
  • 2 el citroensap
  • 2 eieren
  • 60 g boter + 120 g boter
  • 75 g bruine suiker
  • 200 g suiker
  • 1 tl bakpoeder
  • snufje zout
  • 1 tl vanille extract
  • 500 ml zure room
  • evt. extra gehakte noten voor de bovenkant.

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een bakvorm in 24 cm doorsnede.
  2. Vermeng de noten met de bruine suiker en de kaneel.
  3. Vermeng de 60 g boter met de 45 gram bloem en maak grove kruimels. Voeg ongeveer drie kwart van het noten-kaneel mengsel bij de boter en houdt de rest apart voor de bovenkant.
  4. Meng de stukjes peer met het citroensap en zet het apart.
  5. Mix 120 g boter zacht en romig. Voeg de suikervanille en de eieren 1 voor 1 toe. Voeg daarna de 225 g bloem, bakpoeder en zout afwisselend met delen zure room toe. Mix met zachte stand tot alles goed vermengd is.
  6. Doe 2/3 van het beslag in de ingevette pan. Bespreken het met driekwart van het notenmengsel. Leg er peren stukjes op. En daarna de rest van het beslag. Besprenkel met het notenmengsel dat je apart hebt gezet voor de bovenkant. Voeg evt. extra gehakte noten toe.
  7. Bak 45-50 minuten in de oven tot een houten satéprikker er schoen uitkomt. Laat een uur afkoelen en serveer met slagroom.

#2 Peren smoothie

peren smoothie
perensmoothie

Een frisse, koele drank voor de zomer.

  • Koude Drank
  • Bereiding: 10 minuten
  • 2 personen

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote rijpe peer, in stukjes
  • 100 ml crushed ijs
  • 1/4 tl kaneel
  • 100 ml appelsap
  • 100 ml melk
  • suiker naar smaak

Instructies:

  1. Doe de stukjes peer in de blender, voeg kaneel en appelsap toe. Even de blender aan tot een glad mengsel. Voeg daarna het ijs toe weer even de blender aan. Voeg dan de melk toe terwijl de blender draait tot het schuimig is. Meteen opdrinken.

#3 Geroosterde peer rucola salade

Het laatste van de recepten met peer is een heerlijke geroosterde peer rucola salade. Lekker bij vlees en aardappelen.

  • Salade
  • Bereidingstijd: 15 minuten
  • 4 personen

Ingrediënten:

  • 2 peren in schijfjes gesneden
  • 2 el gesmolten boter
  • 2 el suiker
  • 100 g rucola
  • 3 el olijfolie
  • 1 el witte (wijn)azijn
  • zout
  • peper
  • 50 g geraspte parmezaanse kaas
  • 50 g gehakte walnoten

Instructies:

  1. Vermeng de peer met de gesmolten boter en suiker. Rooster de peer in de grillpan of onder de hete grill tot hij bruin is aan beide kanten. Laat de peer even afkoelen.
  2. Meng olie, azijn, zout en peper tot een dressing
  3. Doe de rucola en peer in een schaal en vermeng met de dressing. Sprenkel er geschaafde Parmezaan en walnoten over.