Niet alleen Heel Holland maar ook Nigella bakt nog steeds. In deze bakbijbel probeert Nigella Lawson om het plezier van het bakken op iedereen over te brengen. ‘Nigella bakt’ is de herziene uitgave van ‘Zo word je een goddelijke huisvrouw’. Natuurlijk past het woord huisvrouw niet meer in deze tijd van diversiteit en is de titel veranderd in: zo word je een god(in) in de keuken.
Nigella staat bekend om haar comfort food. Om haar niet al te ingewikkelde recepten maar wel vol smaak. Er wordt niet gelet op de calorieën. De recepten bevatten volop suiker, mascarpone, slagroom, boter en andere volle producten. Het bakken moet leuk zijn en wat je bakt moet gewoon lekker zijn. Met dat soort recepten staat het boek vol.
Recepten
Deze bakbijbel voorziet je van vooral zoete maar ook een aantal hartige bakrecepten. Te beginnen met eenvoudige cakes, koeken en taarten. Daarna volgen de koekjes en ander klein spul, pasteien, desserts, chocola, kinderen, kerstmis, brood en gist en tenslotte de voorraadkast in de keuken.
Rood en goud
Het boek ‘Nigella bakt’ ziet er goed uit. Bij veel recepten staat een pagina grote foto. Het boek heeft door de rode en gouden tussenbladen een feestelijke sfeer. Niet zo gek dat het boek een paar maanden voor de feestmaand december wordt uitgebracht. Er is ook een hoofdstuk gewijd aan kerstrecepten zoals kerstcake, kerstcupcakes, christmas pudding en minced pies.
Voorbeeld recept Om Ali (blz. 140, desserts)
Voor 6-8 personen.
Ingrediënten
- 200 gram filodeeg
- 100 gram boter
- 60 gram sultana’s
- 75 gram gedroogde abrikozen, in kleine stukjes gesneden
- 75 gram geschaafde amandelen
- 50 gram pistaches, gehakt
- 50 gram pijnboompitten
- 0,7 dl volle melk
- 6 dl slagroom
- 100 gram fijne kristalsuiker
- nootmuskaat van de rasp
- 2 bakplaten
- taartvorm met 20 cm doorsnede
Bereiding
Verwarm de oven voor op 150 C, gasovenstand 2.
Kwast de filovellen in met gesmolten boter, frommel ze als vochtige lapjes in elkaar en leg ze op de twee bakplaten. Bak ze in ongeveer 20 minuten krokant en goudbruin.
Zet de thermostaat van de oven nu op 240 C, gasovenstand 9. Kwast de vorm in met boter en verkruimel filodeeg op de bodem van de vorm. Strooi er de sultana’s, abrikozen en noten over, ga zo laag voor laag door tot alles op is.
Breng de melk, de room en de suiker aan de kook. Giet het mengsel zodra het kookt over de lagen filo en fruit en rasp er wat nootmuskaat over. Zet de vorm nog 10-15 minuten in de oven. De bovenkant moet lichtbruin en hier en daar geschroeid zijn en blazen vertonen door de hitte. Laat de Om Ali een paar minuten staat voordat je hem in kleine kommetjes schept.
Nigella bakt
ISBN 9789045040332
oktober 2019
Paperback
384 pagina’s