eierkoeken van Sonja Bakker

Wel of niet Sonja Bakkeren?

Het grote succes van Sonja Bakker ligt waarschijnlijk in het feit dat heel nauwkeurig wordt voorgeschreven wat je op een dag wel en niet mag eten (van Sonja).

Zelfs met naam en toenaam worden de merken en namen van producten die je wel en niet in je gerechten moet gebruiken gegeven. Wil je Muffins bakken, dan gebruik je Becel Multi, Voor je tussendoortje eet je een Snelle Jelle en drink er een Optimelletje bij. En vergeet de eierkoeken niet.

Geen gedoe dus met calorieën tellen, Sonja vertelt je precies wat je wel en niet mag doen en dat is wel erg makkelijk.

Sonja Bakker Dieet

In haar boek ‘Bereik je ideale gewicht‘ geeft ze een plan voor 9 weken met gerechten die zich kenmerken door weinig vet, weinig koolhydraten, veel groenten en beperkt fruit en zuivel. In haar nieuwe boek ‘Bereik en behoud je ideale gewicht‘ staat nog eens een plan voor 8 weken.

Afvallen

Als je het vet- en koolhydraatarme dieet van Sonja Bakker volgt zul je zeker afvallen. Het dieet is laag in calorieën en zoals altijd zul je, als je minder calorieën inneemt dan je verbruikt, afvallen. Maar hoe zit het met de effecten op de lange termijn?

Wie is Sonja Bakker?

Sonja Bakker is gewichtsconsulente sinds ze de cursus gewichtsconsulent heeft gevolgd bij het LOI. Nou is een goede opleiding natuurlijk niet zaligmakend, maar dat iemand met zo weinig opleiding zo’n grote groep mensen kan motiveren tot afvallen en kan overtuigen om haar methode te volgen is zonder meer bewonderenswaardig. Toch vrezen diëtisten en andere professionals nu al voor het ‘after-sonja’ effect.

Commercieel

Dat Sonja Bakker naast een talent voor het schrijven van dieetboeken ook een commercieel talent blijkt te hebben en zich de light-kaas niet van het brood laat eten, blijkt wel uit de vele websites die Sonja Bakker recepten hebben moeten verwijderen op straffe van gerechtelijke stappen.

Kritiek

Zoals bij iedere dieet hype zijn er hele volksstammen die goede resultaten melden en goed afvallen, maar ook mensen die niet afvallen en kritiek, die zoals gewoonlijk door de Sonja Bakker aanhangers niet in dank wordt afgenomen. Toch zou je die kritiek beter even ter harte kunnen nemen voor je aan het Sonja Bakker, of welk ander dieet dan ook, begint.

Wat is de kritiek op het Sonja Bakker dieet?

– goede en slechte vetten

Sonja bakker maakt geen onderscheid tussen goede en slechte vetten.Vetarme diëten zijn achterhaald, het is het soort vet waar het om gaat. Gebruik van gezonde vetten helpt juist om de stofwisseling op peil te houden en voorkomt dat het lichaam in de zgn. ‘spaarstand’ gaat, waardoor de stofwisseling wordt vertraagd.

– goede en slechte koolhydraten

Sonja Bakker maakt geen onderscheid tussen goede en slechte koolhydraten. Ze schrijft zelfs relatief veel producten voor met zgn. snelle koolhydraten die het bloedsuikergehalte tijdelijk snel doen stijgen en het lichaam daarna achterlaten met een hongergevoel.

– geraffineerde producten

De producten die Sonja voorschrijft bevatten veel geraffineerde bestanddelen als wit meel, suiker, margarine en kant-en-klaar lightproducten met kunstmatige suikervervangers.

– jojo-effect

Dit geldt niet alleen voor het Sonja Bakker dieet maar voor elk dieet. Een dieet brengt je lichaam in de hongermodus. Je lichaam gaat steeds economischer om met wat het nog binnen krijgt. Hier komt waarschijnlijk ook de uitspraak vandaan dat iemand op den duur van de lucht nog dik wordt.

Lees ook:

pas op voor het jojo effect

Heb je een dieet nodig om af te vallen?

Nee, liever niet zelfs. Maar om zonder dieet af te vallen moet je de verantwoordelijkheid zelf in handen nemen. Het kost tijd om jezelf een gezond voedingspatroon en gezonde levensstijl aan te leren en het kost veel moeite en doorzettingsvermogen om dit blijvend te veranderen.

En dat is precies het gevoel waar Sonja Bakker op in speelt: het gemak. Het Sonja Bakker dieet is zeker geen dieet voor het leven dus vroeg of laat gaan mensen afhaken met alle gevolgen

Kies bijvoorbeeld liever voor het Mediterrane dieet of het DASH dieet, dit zijn overigens meer lifestyles dan diëten.

lees ook: geen dieet, toch afvallen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *