Welk type eter ben jij en hoe verander je dat?

Laatst bijgewerkt:

Ben je een zoetekauw en kan je niet van de koekjes afblijven of eet je liever wat hartigs, ben je dol op brood of pasta? Eet je een paar keer per dag of snack je juist de hele dag door? Wat voor type eter ben jij?

Zwakten en verslavingen

Iedereen heeft zo zijn eigen zwakten wat eten betreft. En juist die zwakten kunnen je verhinderen om een goed gewicht te krijgen of te houden. Ben je gewend om de hele dag door iets zoets te eten, dan kan dat bijna een verslaving zijn. Hoe kom je daar van af?

De zoetekauw

Snak je vaak naar iets zoets? Suiker is iets waar je makkelijk verslaafd aan raakt. Suiker maakt feel-good hormonen aan in je hersenen. Als je eenmaal begint met het eten van zoetigheid, kan je vaak maar moeilijk stoppen. En het vervelende is, suiker levert je alleen maar lege calorieën en geen voedingsmiddelen. Eet je graag koekjes dan krijg je bij die suiker ook nog veel ongezonde vetten binnen. Je lichaam zet de suiker razendsnel om in glucose en waardoor je bloedsuikerspiegel snel stijgt. Om dat bloedsuiker niveau weer tot normale hoogte terug te brengen, maakt je lichaam insuline, aan waardoor je suikerspiegel weer snel daalt, waardoor je je moe en slap voelt en weer trek krijgt in zoetigheid. Suiker maakt je dik en je krijgt er ook  eerder rimpels door. Reden genoeg om te minderen.

Hoe kan je veranderen?

Aan minder zoetigheid en suiker moet je wennen. Er wordt wel gezegd dat je eerst een periode helemaal geen suiker moet  gebruiken om van je verslaving af te komen. Er zijn de laatste tijd veel boeken over dit onderwerp verschenen zoals 100% suikervrij voor kinderen, die je uitleggen hoe je dat doet. Vind je dat te heftig, dan kun je ook stap voor stap minder suiker gaan gebruiken. Je stopt bijvoorbeeld met suiker in je koffie en thee. Ben je daaraan gewend dan vervang je een zoet tussendoortje door iets gezonders en zo ga je steeds een stapje verder.

Je zult zien dat je hierdoor minder naar zoete dingen gaat verlangen en dat je smaak langzaam gaat veranderen zodat je bepaalde dingen zelfs te zoet zult gaan vinden. Vervang snoep en zoet niet door kunstmatige suikers, daar schiet je niets mee op. Gezonde alternatieven voor koekjes en snoepjes zijn bijvoorbeeld: een handje amandelen, fruit, een rijstwafel met pindakaas, een soepje, pure chocolade, enz.

brood eter

De broodeter

Ben je dol op brood en misschien ook op pasta? Dan ben je een echte koolhydraatliefhebber. Voor koolhydraten geldt eigenlijk hetzelfde als voor zoetigheid en suiker. Koolhydraten uit wit brood, pasta en witte rijst, worden vaak nog sneller in glucose omgezet dan suiker. Met dezelfde bloedsuikerpieken en -dalen als gevolg.

Hoe kan je veranderen?

Vervang wit brood door volkorenbrood, speltbrood of zuurdesembrood. Dit brood bevat meer vezels, waardoor granen minder snel in suikers worden omgezet in je lichaam. Vervang witte pasta ook door volkorenpasta en/of eet er kleinere porties van en vul de rest aan met groenten als broccoli, spinazie, asperges of sla. Hetzelfde geldt voor witte rijst. Vervang een deel van de rijst door meer groenten. Bijvoorbeeld geroerbakte uien, knoflook, peper, prei, wortel, spinazie, bloemkool of maak er een curry van. Groenten leveren minder calorieën dan brood, pasta, dus als je een deel ervan vervangt door groenten, beperk je ook het aantal calorieën. Door minder geraffineerde koolhydraten te eten, wordt je trek erin ook vanzelf minder.

De hele dag door eter

Heb je de hele dag door trek en eet je ook de hele dag? Snack je de hele dag door zonder een echte maaltijd te nemen? Vooral als je veel ongezonde dingen snackt blijf je trek houden. Alleen bevatten al die snacks bij elkaar vaak meer calorieën dan gewone maaltijden. En vergeet ook de calorieën in drankjes als bier en wijn niet.

Hoe kan je veranderen?

De kans is groot dat je met allerlei kleine snacks niet genoeg binnenkrijgt om je trek te stillen. Zo blijf je tussendoortjes naar binnen werken, die op zich misschien niet eens zo ongezond zijn, maar die een maaltijd met groenten niet kunnen vervangen. De kunst is om snacks te kiezen die gezonde koolhydraten en proteïnen combineren, zodat je langer een vol gevoel houdt. Denk aan fruit met yoghurt, een volkorencracker met een gekookt ei, een rijstwafel kaas en tomaat, stukjes groenten met een dip van yoghurt en tuinkruiden.

De emotionele eter

Ga je eten als je gestrest bent of je depri voelt? Of eet je als je vindt dat je iets verdiend hebt? Dan ben je waarschijnlijk een emotionele eter. En wat je op zo’n moment kiest om te eten is waarschijnlijk niet zo heel gezond.

Hoe kan je veranderen?

Je moet je bedenken, dat je trek in eten niks te maken heeft met honger of je behoefte aan eten. Je eet om een gevoel weg te eten. Om dat patroon te veranderen zul je moeten leren om op een andere manier met je gevoelens om te gaan. Als je weer merkt dat je zo’n eetbui krijgt, probeer het dan op een andere manier af te reageren. Ga sporten of wandelen, mediteren of zet je favoriete muziek op, schrijf wat je voelt in een dagboek, ga een spannende film kijken of iets anders doen waarin je je gevoelens kwijt kunt.

De junkfood liefhebber

Kan je kroketten, bitterballen, hamburgers, frites met mayo en pizza met veel kaas niet weerstaan? Dat is niet zo raar want deze vette en vaak zoute snacks eten lekker weg en staan ook wel bekend als troosteten. Deze snacks bevatten veel verzadigd vet en zijn ook vaak gefrituurd. En gefrituurd eten mag dan lekker zijn, het is eigenlijk nooit gezond. Dan zijn er ook nog van die lekkere sausjes vol vet, suiker, zout en smaakversterkers.

Hoe kan je veranderen?

Maak je eigen junkfood. Maak een hamburger van rundergehakt of gegrilde kipfilet. Maak een zelf mayo van olie, eidooier, mosterd en azijn. Doe er veel sla, tomaat en andere groenten bij, eventueel gegrild. Maak je eigen frites van aardappelen, zoete aardappelen of groenten in de oven of een airfryer. Maak je eigen pizza met veel groenten en iets minder magere kaas.

Je houdt van zout

Zoals sommige een voorliefde voor suiker hebben, hebben anderen een voorkeur voor zout. Zoute soepen, chips, zoute pinda’s, blokjes kaas en zoute worst bijvoorbeeld. De meeste mensen eten al te zout en als je daarnaast nog graag extra zoute snacks eet, kom je ver boven de aanbevolen hoeveelheid zout per dag uit. Te veel zout is niet goed voor je en zeker niet als je bloeddruk te hoog is.

Hoe kan je veranderen?

Aan minder zout eten, kan je wennen. Als je een tijdje minder zout eet, zal je al snel merken dat je veel kant-en-klaar producten te zout zult vinden. Voeg minder zout toe bij het koken en vervang het door andere smaakmakers zoals verse groene kruiden en specerijen. Ook producten als sambal, ketjap, ketchup, bouillon en andere sauzen bevatten veel zout. Vermijd pakjes en zakjes voor sauzen en soepen en maak zoveel mogelijk zelf.

junkfood eter

De fijnproever

Eet je graag buiten de deur?  Of kook je graag zelf uitgebreid en wil je overal iets lekkers van maken? Misschien denk je dat je best goed bezig bent, want je kiest altijd goede en gezonde gerechten met vis, goede kwaliteit vlees en salades. Maar waarom smaken die gerechten in restaurants zo lekker? Een extra klontje boter, een flinke scheut room, een botersausje bij de vis, een lekkere dressing bij de salade. Dat zijn nou net manieren waarop je iets gezonds in iets minder gezonds kan veranderen.

Hoe kan je veranderen?

Let vooral op producten als boter, room, mascarpone, kazen en vette vleessoorten. Vervang ze door producten die van nature mager zijn zoals kookroom, zure room, mozzarella, ricotta, enz. Eet je af en toe buiten de deur, dan kun je wel kiezen gewoon wat je lekker vindt, maar probeer niet de hele portie op te eten. Vraag of je de saus of dressing er los bij geserveerd krijgt, dan kun je zelf bepalen hoeveel je er van neemt.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *