voeding tegen stress

Voeding die stress vermindert

In gestresste situaties heb je vaak de neiging om meer te gaan eten. Hoe komt dat en welke voeding helpt je om stress te verminderen?

Hoe komt het dat je meer gaat eten bij stress?

Bij spanningen en stressvolle situaties neemt de hoeveelheid van het stresshormoon cortisol in je lichaam toe. Die cortisol zorgt er voor dat je trek krijgt. En dan vooral trek in zoete, koolhydraatrijke snacks. En het slechte nieuws is, dat je je door dat soort snacks niet beter gaat voelen. Bovendien zet de cortisol een enzym in de vetcellen aan het werk, waardoor er ongezond vet rond de organen (ongezond buikvet) wordt gevormd.

Je cortisol gehalte verlagen

De ene manier om je cortisol te verlagen, is door stress en spanningen zo veel mogelijke te vermijden. De andere manier is door een gezond voedingspatroon met de juiste voedingsmiddelen.

Hoe kan voeding stress verminderen?

Door de zoete en vette voedingsmiddelen te laten staan en te kiezen voor gezondere producten help je je cortisol weer naar een normaal niveau te verlagen, daardoor verbetert niet alleen je stemming, je zult je verder ook beter voelen. Je krijgt dan meer energie, je kan je beter concentreren en daardoor kan je evenwichtiger met je problemen omgaan. Klinkt goed toch?

Welke voeding helpt bij stress ?

(Wilde) zalm

Zalm, in het bijzonder wilde zalm is één van de belangrijkste bronnen van omega-3. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat omega-3 vetzuren het cortisol nivo kunnen verlagen. Andere bronnen van omega-3 zijn: walnoten, amandelen, lijnzaadolie, tonijn, makreel en olijfolie. Ook aardbeien en frambozen zijn rijk aan omega-3.

Pure chocolade

Een Zwitsers onderzoek laat zien dat 40 gram donkere chocolade per dag kan helpen je cortisolnivo binnen twee weken te verlagen. Pure chocolade zorgt voor meer endorfine, een stofje dat zorgt voor een geluksgevoel en theobromine dat je net als cafeïne een beetje oppept.

Sinaasappels

Niet alleen sinaasappels, alle voedingsmiddelen met veel vitamine C helpen je als je je cortisol wilt verminderen. Dat geldt ook voor b.v rode paprika’s, kiwi’s en groene bladgroenten.

meer voeding met veel vitamine C

Laag glycemische voeding

Voeding die laag scoort op de lijst van glycemische index, zorgt voor een gelijkmatige bloedsuikerspiegel zonder te veel pieken en dalen. Voeding met een lage glycemische index is bijvoorbeeld: vlees, vis, eieren, magere zuivel, groenten. Voeding met een hoge glycemische index zijn: suiker, brood, pasta, aardappelen, enz.

Rozenbottel extract

Dit is een supplement dat je kunt nemen. Rozenbottel extract bevat grote hoeveelheden vitamine C en andere oxidanten, omega-3 vetzuren.