slank na je 40ste

Op gewicht blijven na je 40ste

Na je veertigste is het moeilijker je figuur slank te houden en op gewicht te blijven vanwege een aantal factoren in je lichaam die veranderen.

Inhoud

Het kost misschien wat meer moeite om op je gewicht te blijven na je 40ste, maar het is zeker niet onmogelijk.

Veranderingen in je lichaam

Na je veertigste verandert er het één en ander in je lichaam. Je cellen vernieuwen zich minder snel, je spiermassa neemt af, je hormoonhuishouding verandert. Het kost je meer moeite om hetzelfde gewicht te houden en niet aan te komen. En mochten er toch kilo’s aankomen, moet je meer moeite doen om ze weer kwijt te raken.

Trager metabolisme

Je lichaam heeft energie nodig om te functioneren, zelfs als je lichaam in rust is. Je basale metabolisme (BMR) is het aantal calorieën dat je verbrandt als je lichaam in rust is. Dit BMR is voor iedereen verschillend en is afhankelijk van je geslacht, gewicht, lengte, enz. Na je veertigste wordt je basale metabolisme lager. Om precies te zijn neemt je metabolisme na je veertigste iedere 10 jaar met 5% af.

Voorbeeld

  • Je bent een vrouw van 40 en je BMR is 1400 kcal. 1400 kcal – 5% = 70 kcal.
  • Als je 50 bent neemt dat dus af tot 1330.

bereken hier je basale metabolisme of BMR

Anders eten

De oplossing is simpel. Het aantal calorieën dat je verbrandt moet groter zijn dan het aantal calorieën dat je binnenkrijgt door je voeding. Maar je moet nu dus minder calorieën binnenkrijgen om hetzelfde gewicht te houden. Dat betekent niet meteen dat je minder moet eten, je kunt er ook voor kiezen om anders te eten. Verdiep je bijvoorbeeld in de Mediterrane eetgewoonten. Vervang ongezonde vetten door gezonde vetten

Tips:

  • Groeten en fruit – Kies groenten en fruit te laten bestaan. Ze bevatten veel vezels en veel water. Ze vullen je maag zonder dat je al te veel calorieën binnenkrijgt.
  • Eet meer proteinen – Eet bij iedere maaltijd proteïnen zoals Griekse yoghurt, eieren, kip en vis.
  • Gezonde koolhydraten – Kies gezonde koolhydraten: Vervang zoveel mogelijk snelle koolhydraten (wit brood, koek, snoep, witte pasta, witte rijst, producten met suiker) door langzame koolhydraten.
  • Gezonde vetten – Vervang zoveel mogelijk ongezonde vetten (verzadigd vet) door gezonde vetten.

Ga niet op dieet

Een dieet gaan volgen om wat extra gewicht kwijt te raken is hier zeker niet de beste optie. Je lifestyle veranderen wel. Let er op dat je calorieën gebruikt die veel goede voedingsstoffen bevatten en laat loze calorieën zoals snoep, koek en snacks zo veel mogelijk links liggen.

Meer bewegen

Een andere noodzaak is meer bewegen, en niet alleen omdat je er caloriëen mee verbrandt. Na je veertigste neemt je spiermassa af. En als je, zoals de meesten een vooral zittend leven leidt, dan verdwijnen je spieren snel. En hoe meer spiermassa je hebt hoe hoger je BMR. Verlies je spiermassa dan wordt je BMR nog lager. Tenzij je ze aan het werk zet. Een combinatie van cardio en een beetje krachttraining werkt hierbij het beste.

Goede balans

Het gaat er natuurlijk niet alleen om er goed uit te blijven zien. Een gezond gewicht draagt bij aan je gezondheid. Probeer een goede balans te vinden tussen gezond eten en bewegen, dan lukt het zeker om je gewicht op peil te houden, ook na je veertigste en als je nog ouder wordt.

Nieuwsbrief