ontgift en vocht afdrijft

10 x voeding die ontgift

Laatst bijgewerkt:
groene groenten detox

6. Groene groenten

Gezonde groenten als kool, broccoli, spinazie, waterkers en spruiten zitten vol vezels en stimuleren de spijsvertering. Ze bevatten ook veel vitamine A en C, ijzer, betacaroteen en calcium. Maar de stof die helpt bij het detoxen is sulforafaan (4, 5, 6).

Je hebt het meeste profijt van deze groenten als je ze rauw eet. Boerenkool en spruiten kun je beter eerst koken of nog beter, stomen.

7. Artisjokken

Meerdere studies (11, 12, 13) hebben aangetoond dat het regelmatig eten van artisjokken de werking van lever en gal bevordert. Ze bevatten de stof cynarine die aanzet tot productie van meer gal waardoor de spijsvertering vlot verloopt. Het maakt artisjokken tot één van de meest ontgiftende voedingsmiddelen.

8. Yoghurt

Yoghurt bevat bacteriën die zorgen voor een gezonde darmflora. Als de darmen goed werken worden afvalstoffen zo optimaal mogelijk afgevoerd. Als de yoghurt ook nog probiotica bevat dan wordt de werking nog versterkt. Je kunt yoghurt goed combineren met fruit of noten.

9. Lijnzaad

Lijnzaad bevat oplosbare en niet oplosbare vezels. Deze vezels mengen zich met gifstoffen in je lichaam en voeren deze af (10). Lijnzaad voorkomt ook dat gif- en afvalstoffen worden opgebouwd in de darmen. Lijnzaad is ook zeer rijk aan lignaan, een sterke antioxidant. Bovendien zijn ze rijk aan omega-3 vetten die onmisbaar zijn voor een goede gezondheid.

De smaak van lijnzaad is niet bijzonder, maar ook niet echt sterk. Meng gemalen lijnzaad met een glas warm water of voeg het toe aan thee. Je kunt het ook mengen met yoghurt.

10. Vochtafdrijvende vruchten, groenten en fruit

Er zijn een aantal groenten die vochtafdrijvend werken. Dat zijn bijvoorbeeld asperges, wortel, tomaat, bleekselderij, venkel, ananas, komkommer, peterselie (9) en selderij. Ze bevatten onder andere veel kalium. Ook heel goed maar minder smakelijk zijn paardenbloem (7) en brandnetel (8), die je als thee kunt drinken. Vooral de paardenbloementhee is erg bitter.

Met het overtollige vocht verdwijnen ook gif- en afvalstoffen uit je lichaam. Dit kan ook helpen bij wallen onder de ogen.

Eet meer van deze groenten als je vocht vasthoudt. Eet de kruiden en vruchten bij voorkeur rauw in bijvoorbeeld een salade. Asperges kun je licht stomen of grillen.

2 van 2volgende