ontgift en vocht afdrijft

10 x voeding die ontgift

Laatst bijgewerkt:

Heb je een tijdje niet goed op je voeding gelet en te veel en te vet gegeten? Dan kan je je wel eens moe, vol of niet fit voelen. Deze 10 voedingsmiddelen helpen je je lichaam om afval- en gifstoffen af te voeren. Doe tegelijkertijd even rustig aan met geraffineerde producten, suiker, vlees, vet en alcohol.

1. Citrus vruchten

Neem bij voorkeur citroen of grapefruit. Begin ’s ochtends met een glas water met het sap van een halve citroen. Of maak ’s ochtends een verse sap van 2 uitgeperste mandarijnen, een (rode) grapefruit en een sinaasappel. Wacht na dit sapje een half uur met het eten of drinken van andere dingen.

Citrusvruchten zijn rijk aan antioxidanten zoals vitamine C en het mineraal kalium. Van kalium is bekend dat het een rol speelt bij het afdrijven van vocht (14)

groene thee gezondheid

2. Groene thee

Maak er een gewoonte van om regelmatig een kopje groene thee te drinken. Veel drinken is zowiezo belangrijk voor de afvoer van giftige stoffen. En groene thee is ook nog eens rijk aan anti-oxidanten en heeft een ontgiftende werking op de lever. Vind je groene thee niet lekker, doe er dan naar smaak wat citroensap of verse gember bij.

mung bonen

3. Mungbonen

Wat minder bekend, maar heel gezond en veel gebruikt in de Ayurvedische keuken zijn mungbonen. Mungbonen zijn de (gedroogde) zaden, als je deze laat ontkiemen groeien ze uit tot taugé. Mungbonen zijn een goede bron van proteïnen en vitamine B.

Ze helpen onder andere het cholesterol op peil te houden. Mungbonen staan ook bekend om hun ontgiftende en reinigende werking (1).  Dit komt omdat de boontjes veel vezels bevatten en de darmen reinigen. Je kunt mungbonen kopen bij de toko. Je kunt ze b.v. verwerken in een schotel met rijst, knoflook.

knoflook zuiverend

4. Knoflook

Daar is ie weer, de knoflook. Dit kruid komt in veel meer rijtjes gezonde voeding voor. Aan de knoflook worden al eeuwenlang veel gezonde eigenschappen toegeschreven. Het is rijk aan antioxidanten, is ontstekingsremmend en het activeert de enzymen van de lever waardoor meer gifstoffen afgevoerd worden (2).

Je haalt het meeste uit de knoflook als je hem vers (dus niet gedroogd) gebruikt en bovendien rauw. Bijvoorbeeld uitgeperst met wat olijfolie als dressing voor een salade.

rode bieten ontgiften

5. Rode bieten

Rode bieten zijn heel gezond omdat ze zo rijk zijn aan antioxidanten en veel ijzer bevatten . Ze ontgiften de lever en zuiveren het bloed (3).

Je kunt ze verwerken in een salade of drinken als sap. Omdat het sap van alleen bieten niet heel lekker smaakt kun je het het beste mengen met b.v. wortelsap of versgeperst appelsap.