Zoete aardappelen sous vide

In het sous vide apparaat kan je ook groenten klaarmaken en dat heeft een aantal voordelen.

Zo worden de groenten in hun eigen vocht gegaard waardoor de smaak intenser is en kleur, structuur, vitaminen en mineralen beter behouden blijven. Ik las in een Amerikaans recept, dat het sous vide bereiden van zoete aardappelen ervoor zorgt dat enzymen het zetmeel omzet in suikers (maltose) waardoor ze niet alleen zoeten smaken, maar ook egaler bruin bij het bakken omdat ze beter karameliseren. Reden genoeg dus om het eens uit te proberen in het Espressions Sous Vide apparaat.

za

Daarom eerst een stuk of drie grote zoete aardappelen geschild en in stukken gesneden. Wat  knoflook, chilipoeder, peper en zout toegevoegd en vacuüm verpakt. ‘Is het geen probleem dat er nog wat lucht inzit?’ vroeg bèta zoon. ‘Nee, waarom?’ zei ik optimistisch. Ik begreep het pas toen ik het pakketje in het water legde. Het bleef namelijk drijven. Maar door er een bord en een kom op te  zetten, lukte het om het zakje onder water te houden. Een volgende keer zou ik daarom wat olijfolie toevoegen en de stukken wat kleiner snijden.

Volgens het recept moesten de zoete aardappelen 45-60 minuten garen op 84°C.  Na 45 minuten heb ik de aardappelen eruit gehaald, op een bakplaat gelegd met wat olijfolie erover verdeeld en in een voorverwarmde oven op 200°C om in 10 minuten nog even bruin te bakken. Het resultaat was echt prima. Ze waren duidelijk voller en zoeter van smaak en gelijkmatiger gebruind.