koken in de tajine

Koken in de tajine

Sinds eeuwen wordt er gekookt in kleipotten. De Tajine is een oude kookpan uit Noord-Afrika gemaakt van klei. Klei houdt de warmte goed vast waardoor de gerechten gelijkmatig verwarmd worden en al sudderend langzaam garen.

Hoe gebruik je de tajine?

Voor het eerste gebruik moet de (aardewerken) tajine 24 uur in water geweekt worden. Gebruik je de tajine niet vaak dan week je hem het beste nog een uur voor gebruik. Je kunt de tajine op vrijwel iedere warmtebron gebruiken. Op een houtvuur, op het fornuis (met vlamverdeler), op een electrische kookplaat en in de oven.

 

Welke gerechten kun je bereiden?

Gebruik de tajine voor het bereiden van vis, vlees, groenten en fruit. De smaak van toegevoegde kruiden en andere smaakmakers krijgen tijdens de bereiding in de tajine goed de tijd om goed op elkaar in te werken. Het resultaat is een smakelijk en vetarm gerecht.

 

Een tajine kopen

Tajines zijn er in verschillende maten, een goede maat is een tajine van rond de 30 cm doorsnede, zodat ook grotere stukken vlees of een kip bereid kunnen worden. De tajines zijn er zowel geglazuurd als ongeglazuurd. Geglazuurde tajines zijn makkelijker schoon te maken, maar in het gebruik maakt het geen verschil. Tajines zijn te koop bij goed gesorteerde kookwinkels, maar ook Turkse en Marokkaanse winkels. Er is ook een gietijzeren tajine van het merk Le Creuset.

Het boek

Dit nieuw verschenen kookboekje van Kim Maclean geeft recepten voor het koken in de tajine. Het boek geeft naast basisrecepten, basis technieken en ingrediënten, een ruime sortering recepten. Je vindt in het boekje recepten voorgerechten, hoofdgerechten en nagerechten, zowel met vis, vlees, groenten en fruit. Terecht geeft de schrijfster aan dat als je de techniek van het koken met de tajine beheerst, je je niet hoeft te beperken tot de Noord-Afrikaanse keuken. Als voorbeeld geeft ze dan ook bijvoorbeeld het recept voor Soffritto, een Italiaanse stoofschotel met lamsvlees. Voor wie eens iets anders wil en de tajine wil leren gebruiken is dit een leuk boek om mee te beginnen.

recept

Voorbeeld van een recept uit het boek

Kefta Tajine

Voor de kefta:

600 runder of lamsgehakt
2 el peterselie, gehakt
1 el verse koriander, gehakt
1 ui, gepeld en geraspt
peper en zout
cayenne of chilipeper
schil van 1 citroen, geraspt

Saus:

30 g boter
1 ui geraspt
1 rode chilipeper, fijngehakt
2 tl gemberpoeder
1 tl saffraanpoeder
2,5 dl bouillon of water
zout, peper
2 el citroensap
verse koriander als garnering
turks of marokkaans brood

Doe alle ingrediënten voor de kefta in een kom en kneed het 5 min. Vorm balletjes van 3 cm. Zet de tajine op de vlamverdeler op matig vuur. Verhit boter, voeg ui en chilipeper toe, laat even bakken. Voeg gember-, saffraanpoeder en bouillon of water toe, met peper en zout. Breng het aan de kook, laat 15 min. sudderen met deksel. Voeg kefta toe en laat nog 30 min sudderen. Voor een dikkere saus haal je halverwege de deksel weg. Voeg citroensap toe en garneer met koriander. Serveer met brood.

[bol_product_links block_id=”bol_551e8b3f9fe00_selected-products” products=”9200000035378612,9200000022236139,9200000020342767,1001004005656293,1001004007494430,1001004002505112″ name=”taji” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”FFFFFF” width=”600″ cols=”2″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Ook interessant
amandelspijs maken
Amandelspijs maken