snoep

Zoet….met snoep

Gesmolten zuurtjes, gefrituurde marsjes, granita van drop en Maltesers op de taart.

Het boekje “Zoet… recepten met snoep” brengt in één klap herinneringen boven aan ouderwetse snoepwinkels.

Of aan de verrukkelijke geuren van kaneelstokken, lolly’s en dropballen op de kermis. Soms haal ik wel eens wat bij snoepparadijs Jamin. Als ik weer een recept heb ontdekt voor sticky toffee pudding, soep met salmiakpoeder en ijs met noga of knetterpops. In diverse kookboeken duikt snoep op. Bijvoorbeeld tobleronemousse en marshmallow spiezen op de BBQ. Maar een boekje waarin recepten met snoep centraal staan, dat was er volgens mij nog niet. De auteurs vinden dat als je je toch te buiten wilt gaan aan iets heel zachts, zoets, romigs en lekkers, je het meteen goed moet doen. De uitgever doet er nog een schep suiker bovenop: “Vergeet Sonja Bakker en haal de kilo’s snoep maar in huis!” Je krijgt spontaan trek in tumtummetjes, perendrups en negerzoenen, pardon chocoladezoenen. Vier recepten uit “Zoet”: ;

Wafeltjes met tumtumroom

Meng 250 g ricotta, 50 g suiker, geraspte schil van ½ citroen en 100 g tumtummetjes. Laat de smaken een half uur intrekken. Schep het ricotta-tumtummengsel in 4 koekwafeltjes.

Meringuetaart met schuimblok

Meng voor de bodem 150 g bloem, 50 g suiker, 100 g boter en een scheutje water tot een deeg. Pak in plasticfolie en laat dit minstens een uur in de koelkast rusten. Verwarm de oven tot 180 ºC.
Rol het deeg uit tot een ronde bodem met een doorsnede van ± 28 cm. Bak deze op een bakplaat ca. 15 minuten tot hij goudbruin is. Klop voor de meringue 6 eiweitten met 330 g suiker stijf. Breek 10 schuimblokken in stukken en meng dit door het zeer stijf geslagen eiwit. Schep het geheel op de afgebakken bodem en bak nog een uur op 100 º C.

Zweeds broodje met kaneelstokjes

1 dl melk; 130 g boter; 230 g bloem; ½ pakje gedroogde gist; 1 el suiker; 150 g kaneelstokjes
Verwarm de melk en smet 30 g van de boter erin. Meng de bloem met de gist en suiker en voeg langzaam de lauwwarme melk toe. Kneed tot een soepel deeg en laat 40 minuten rijzen. Hak de kaneelstokjes in de keukenmachine. Rol het deeg uit tot een vierkante lap. Besmeer het deeg met de kaneelboter en rol strak op. Snijd de opgerolde slang in 12 plakken van ± 3 cm breed. Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Leg de plakjes in 12 papieren cakevormpjes en laat nog 10 minuten staan. Bak de broodjes in ca. 10 minuten goudbruin.

Koffiemousse met chocoladezoenen

6 blaadjes gelatine; 500 ml slagroom; 1 espresso; 80 g poedersuiker; 12 chocoladezoenen; cacao
Laat de blaadjes gelatine 5 minuten weken in koud water. Verwarm 150 ml van de slagroom in een pannetje en vermeng met de espresso. Los hierin de gelatine op en laat afkoelen. Klop de rest van de slagroom stijf met de poedersuiker. Spatel de geslagen room voorzichtig door het koffiemengsel. Bekleed een vorm van 23 cm Ø met plasticfolie. Zet hierin de chocoladezoenen. Giet het roommengsel erover en laat in 4 uur in de koelkast opstijven. Til de opgesteven pudding voorzichtig uit de vorm. Snijd in puntjes en serveer met wat cacao.

Zoet, recepten met snoep