Zoete aardappelen zijn niet alleen gezond maar ook heel lekker. Reden om ze eens vaker te eten. Vier recepten met zoete aardappel.

Er zijn verschillende kleuren zoete aardappelen. Van buiten paars van binnen wit en van buiten oranje-roodbruin en oranje van binnen. De smaak is ongeveer gelijk, hoewel de oranje variant iets zoeter is en er lekkerder uitziet en daarom onze voorkeur heeft. Waarom ze zo gezond zijn kun je hier lezen.

 

1. Zoete aardappelsalade

Bij deze salade combineert het zoete van de aardappel heerlijk bij het zoute van de feta. Bovendien is het een makkelijke salade om te maken. Geef er bijvoorbeeld wat gegrilde zalm of gegrilde kipfilet bij.

Ingrediënten:

2 kg zoete aardappelen, geschild en in grote stukken gesneden
1 eetlepel olijfolie
140 gr fetakaas, verkruimeld
50 gr geroosterde pijnboompitten
peper, zout

Voor de dressing
4 lente uitjes
1/2 bosje peterselie, gehakt
2 eetl. olijfolie
2 eetl. honing
5 eetl. azijn

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verdeel de olie en kruiden over de aardappelen en hussel het goed door zodat alles bedekt is. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bak ze zo’n 35 minuten. Schep ze halverwege een keer om. Laat ze een beetje afkoelen.

Meng de ingrediënten voor de dressing. Schep de aardappelen in een schaal en giet de dressing erover. Strooi de feta, pijnboompitten er over en schep het er voorzichtig door.

2. Zoete aardappelfrites uit de oven

Vervang frites eens door deze gezondere versie van frites gemaakt van zoete aardappelen uit de oven.

1,5 kg zoete aardappelen
olijfolie of kokosolie
zout
kruiden naar smaak bijvoorbeeld: paprika, chilipoeder, garam masala, knoflookpoeder, cajun kruiden

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de aardappelen in kleine gelijke stukken. Giet de olie en de kruiden erover en meng het goed door elkaar zodat de aardappel goed bedekt is door de olie.

Spreid de aardappelen uit op een bakplaat bedekt met bakpapier. Bak minimaal zo’n 35-40 minuten en schep ze ieder kwartier een keer om. Pas eten als het dikste stuk lekker zacht is van binnen.

3. Zoete aardappel curry soep

3 zoete aardappelen middelgroot
2 eetl olijfolie
1 ui, fijngehakt
2 t. knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, gehakt
1 eetl. garam masala
1 eetl. kerriepoeder
200 ml kokosmelk
1 liter bouillon (b.v. van 2 blokjes kippenbouillon of groentenbouillon)
zout

Schil de aardappelen en snijd ze in stukken.

Verwarm de olie in een koeken pan en fruit de uien en bleekselderij voor 5 minuten. Voeg de knoflook toe en laat nog een halve minuut meebakken. Voeg garam masala en currypoeder toe en bak al roerend een halve minuut mee. Voeg bouillon en de stukken aardappelen toe en breng aan de kook en laat alles 20 minuten zachtjes koken, tot de aardappelen zacht zijn.

Doe de soep in een blender of gebruik een staafmixer om er een gladde soep van te maken. Roer er tot slot de kokosmelk door heen.

Als de soep te dik is kun je er nog wat water bij doen. Geef er geroosterd brood bij.

4. Pittige zoete aardappelpakketjes

Zoete aardappelen zijn ook heel lekker als je ze een beetje hot & spicy maakt zoals in dit recept met chilipeper. Dit recept is ook geschikt ‘s zomers voor op de barbecue.

2 zoete aardappels
4 eetlepels olijfolie
2 tijm, gedroogd of vers
1 rode chilipeper, ontdaan van zaad en fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
zout, peper

Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de aardappels en snijd ze in plakken van 2,5 cm. Leg iedere aardappel op een stuk aluminiumfolie.

Sprenkel wat olijfolie over de aardappel, tijm, gehakte chilipeper, knoflook en zout en peper. Wrijf alles met je handen goed door elkaar. Leg de aardappelplakken weer tegen elkaar aan en vouw het folie dicht.

Leg de pakketjes 35-40 minuten in de oven. Prik er even in met een vork om te controleren of de aardappel zacht en gaar is.