Eieren worden vaak het compleetste en zuiverste voedingsmiddel genoemd.
De zachte, romige smaak is met zo ongeveer alles tussen zoet en zout te combineren.
Bakken, koken, pocheren of roeren: met een eitje maak je duizenden lekkere dingen.
Tijdens de komende Paasdagen op 23 en 24 maart zal er menig eitje getikt worden aan de ontbijttafel of lunch. Eieren symboliseren met Pasen de komst van nieuw leven. Al eeuwenlang hebben ze een religieuze of spirituele betekenis. Voor de oude Egyptenaren, Perzen, Romeinen en Grieken stond het ei symbool voor het heelal en het eeuwige leven en het vertegenwoordigde de lentezon. Ze bevatten alles wat nodig is voor de groei van het kuiken en ook voor de mens is een ei voedzaam. Zowel het wit als het geel is een goede bron van eiwit en vitamine A, B en D en wat jodium. Het ijzer uit eieren wordt door darmen slecht opgenomen en gaat dus grotendeels de wc in.
Cholesterol?
Voedingsdeskundigen riepen vroeger dat eidooiers alarmerend veel cholesterol bevatten. Niet meer dan een ei per week was het advies, maar inmiddels is gebleken dat je cholesterolgehalte er nauwelijks van omhoog gaat; het heeft maar een beperkt effect op de concentratie in het bloed. Wel is het verstandig om niet meer dan zo’n vier eidooiers per week te eten, maar als je gek bent op eieren hoef je ze voor het cholesterol niet te laten staan. Je kunt het eigeel à la Hollywoodsterren om de calorieën weglaten en een ‘egg white omelet’ bakken. Daarmee mis je dan wel al die fantastische voedingsstoffen uit eidooier.
Wit of bruin?
Veel mensen denken ten onrechte dat ‘echte’ boereneieren bruin en gezonder zijn. Er is geen verschil in voedingswaarde en smaak tussen witte en bruine eieren. De kleur van de schaal wordt bepaald door het kippenras. Kippen met witte veren en oorlellen, zoals het ras Leghorn, leggen witte eieren. Rassen met donkerbruine veren en oorlellen, zoals de Barnevelder, leggen bruine eieren.
Bewaren
In twee van de onderstaande recepten wordt het eiwit niet gebruikt, die kun je invriezen. Bijvoorbeeld in ijsblok vormpjes of een luchtdicht bakje. Dat geldt ook voor lichtgeklutste eieren en dooiers. Vries geen gekookte eieren of hardgekookt eiwit in: het eiwit wordt dan taai en waterig. Hardgekookte dooiers kun je (luchtdicht verpakt) wel prima invriezen.
Lees meer over het bewaren van eieren
Maten eieren
Er zijn steeds mee verschillende maten eieren, maar in recepten voor deeg of desserts is daar een standaard voor: met 1 ei wordt altijd een ei van 50 gram bedoeld, maat M. Dan nog iets over een gekookt eitje: hoe lang je het wilt koken is jouw zaak, maar een ei dat rechtstreeks uit de koelkast komt moet je in een pannetje met koud water op het vuur zetten. Een ei dat op kamertemperatuur is, kun je het beste voorzichtig in kokend water laten zakken. De één zweert bij zout of azijn in het water, de ander gooit er een lucifer bij om te voorkomen dat het eiwit naar buiten komt puilen. Hoe eet jij je eitje het liefst?
Recepten
Eieren en cocotte met truffelolie
- 450 ml slagroom
- 200 g fontina, grof geraspt
- peper en zout
- 8 biologische eieren
- truffelolie van goede kwaliteit
- Verwarm de oven voor op 200 ºC.
- Verwarm de slagroom in een steelpan op matig vuur tot hij net begint te borrelen. Voeg al roerend de geraspte fontina in porties toe; blijf roeren tot de kaas is gesmolten. Breng op smaak met peper en zout.
- Beboter vier eenpersoons souffléschaaltjes en schenk de hete kaasroom erin. Splits de eieren maar let op: de dooiers moeten heel blijven.
- Doe in elk souffléschaaltje 2 dooiers. Zet de schaaltjes 4 minuten in de oven: de dooiers zijn dan goed heet, maar nog vrijwel rauw.
- Haal de schaaltjes uit de oven en druppel er een beetje truffelolie over. Serveer onmiddellijk en geef er knapperig brood bij.
Roerei met gerookte zalm
- 8 (biologische) eieren
- 1 dl melk
- peper, zout
- 2 bakjes gerookte zalmblokjes
- boter
- brood
- Klop 8 biologische eieren los met 1 dl melk, breng op smaak met peper en zout.
- Smelt een klontje boter in een pan, voeg het eimengsel toe en laat het al roerend stollen. Als het ei nog een beetje vloeibaar is, voeg je 2 bakjes gerookte zalmblokjes toe.
- Roomboter vermengen met mosterd naar smaak, daarmee geroosterd en licht afgekoeld brood beboteren. Her roerei erbij serveren, met wat gesnipperde verse bieslook erop.
Griekse omelet met wilde bladgroenten, kruiden, prei en feta
- 3 el extra vergine olijfolie
- 250 g prei, schoongemaakt en in dunne ringen
- 250 g gemengde wilde bladgroenten
- 8 grote eieren, losgeroerd
- 3 el fijngesneden munt
- 3 el fijngesneden dille
- 175 g Griekse feta, verkruimeld
- 25 g geraspte Griekse Kefalotiri of Parmezaanse kaas
- zout en versgemalen zwarte peper
- Verwarm de oven voor op 160 ºC. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een diepe koekenpan op matig vuur. Bak de prei hierin ca. 10 minuten.
- Voeg de resterende olie en de wilde bladgroenten toe en bak ze 3-4 minuten mee tot ze geslonken zijn.
- Schep de groenten in een kom en voeg de eieren, munt, dille, feta, Kefalotiri of Parmezaanse kaas, ½ theelepel zout en wat zwarte peper toe.
- Vet een ondiepe, ronde bakvorm van 20 cm Ø om em schenk het eierenmengsel hierin. Bak de omelet ± 45 minuten tot hij net gestold is.
Zabaglione van rode wijn
- 250 ml Primitivo (rode wijn)
- 100 g fijne kristalsuiker
- 4 eierdooiers
- Savoiardi-koekjes (of lange vingers) om erbij te serveren
- Schenk de wijn in een pan en laat hem zachtjes inkoken tot de helft.
- Doe de eierdooiers en de rest van de suiker in een hittebestendige glazen kom en klopt het geheel 5 minuten met een mixer tot een dik, lichtgeel mengsel.
- Plaats de kom boven een pan met zachtjes kokend water en klop nog 12-15 minuten, waarbij je geleidelijk de wijnsiroop toevoegt, tot het mengsel licht en schuimig is, zachte pieken vormt en bijna het drievoudige volume bereikt heeft. Zorg dat het mengsel niet te warm wordt, anders wordt het gaar langs de wand van de kom en zakt het in.
- Schep de zabaglione in hoge glazen of schaaltjes en serveer hem warm met de savoiardi-koekjes.