Test: Kwekkeboom snacks uit de oven

Ze mogen me er nog net niet ’s nachts voor wakker maken, maar ik ben dol op kroketten. Een tijd lang heb ik de kroketten zelf gefrituurd, totdat ik er genoeg van had en de frituurpan voorlopig even in de ban heb gedaan. Waarom? Gewoon veel te veel gedoe met dat frituurvet verversen, eindeloos die pan schoonmaken (lukt niet) en omdat het in huis daarna nog twee dagen naar snackbar ruikt. Tot nu toe ging ik daarom maar weer gewoon naar de frituur voor een zakje kroketten.

Hopelijk is dat nu niet meer nodig, want Kwekkeboom heeft iets nieuws. Kroketten (zij zeggen croquetten), bitterballen en andere snacks voor in de oven, met de belofte dat ze krokant blijven en niet onderdoen voor gefrituurde snacks. Mijn eerdere ervaringen met bitterballen uit de oven waren matig, zeg maar taai en slap. Dus nu ben ik erg benieuwd hoe ze uit de oven komen.

kwek6

Bereiding

Volgens de beschrijving moet de oven tussen de 220-250 C heet zijn en gaan de kroketten 12-16 minuten in de oven. Omdat bij de beschrijving staat dat de oven liefst zo heet mogelijk moet zijn, zet ik hem op 250 C en hete lucht. Ik leg de kroketten volgens aanwijzingen op een bakpapier op het rooster. Als het lampje van de oven uit gaat, zet ik ze er in met de timer op 15 minuten.

kwek1

Kroketten

Na de 15 minuten nog 2 minuten wachten. De kroketten zien er op het eerste gezicht prima uit, bij nader inzien zie ik dat de kroketten iets gebarsten zijn. Waarschijnlijk iets te heet en/of te lang in de oven. Die barst heeft overigens geen invloed op de smaak en de vulling is gewoon op zijn plaats gebleven. Ze smaken heerlijk en zijn lekker krokant, terwijl het krokante laagje niet te dik is. De vulling is stevig en goed van smaak en heeft gelukkig niet van die lange rundvleesslierten.

kwek4

Bitterballen

Bij de bitterballen zet ik de temperatuur daarom wat lager op 235 C en doe ik ze 9 minuten in de oven (aanbevolen wordt 8-10 minuten). De bitterballen komen dit keer helemaal heel en warm uit de oven. Zoals je ziet zijn ze stevig genoeg om ze door midden te snijden.

kwek7Kaashapjes

Normaal ben ik niet zo dol op gefrituurde kaashapjes, maar na het proeven van deze kaashapjes uit de oven gevuld met cheddarkaas, denk ik daar helemaal anders over. Ongewoon lekker!

Conclusie

Ik ben er enthousiast over. Het is even zoeken naar de precieze temperatuur (van je eigen oven) en de juiste tijd voor een perfect resultaat. Het krokante laagje, is precies zoals het moet zijn. Niet te hard en niet te zacht, niet te dik en niet te dun. De smaak is prima, de vulling is romig, een beetje stevig en niet te zout. Je kunt ze trouwens ook in de Actifry maken als je die hebt. Voor kroketten hoef ik in ieder geval niet meer naar de frituur.

Meer informatie vind je op Kwekkeboom.

– advertorial –