Streekgerechten van de Costa Blanca

Lekker eten hoort er natuurlijk bij als je op vakantie gaat.

Spanjaarden houden van lekker lang tafelen met veel verschillende kleine hapjes (tapas). De avondmaaltijd wordt een stuk later gegeten dan hier in Nederland. In plaats van 6 uur ’s avonds, ga je daar pas rond 9 uur ’s avonds aan tafel. Vanzelfsprekend kan je aan de Costa Blanca veel schaal- en schelpdieren en visgerechten eten en zijn er langs de kust veel gezellige restaurantjes te vinden. Verder kan je overal op markten versgeplukte sinaasappelen kopen. Bij de maaltijd wordt vaak een wijn gedronken. Als je wilt kies je een wijn uit de streek zelf.

Tijdens mijn 3-daagse trip naar Alicante, Benidorm en Valencia heb ik natuurlijk ook kennis kunnen maken met een paar regionale specialiteiten.….

Iberico ham

ibericoDe Spaanse Iberico ham, ook wel bekend als “pata negre” (zwarte poot), wordt alleen gemaakt van Iberico varkens die in de laatste vier maanden van hun leven 10 kilogram eikels per dag hebben gegeten. Dit speciale dieet zorgt ervoor dat de varkens elke dag ongeveer een kilo aankomen, en geeft in combinatie met het lange droog- en rijpproces de ham zijn karakteristieke nootachtige smaak. De ham is donkerrood van kleur en heeft een fijne structuur. Voor een kilo goede Iberico ham betaal je al snel honderden euro’s. Gelukkig kan je het betaalbaar proeven in Valencia, bij de Mercado Central bijvoorbeeld.

tappCroquetas

De kroket wordt vaak gezien als een typisch Nederlandse lekkernij. In werkelijkheid komt de kroket van oorsprong uit Frankrijk, en is het recept vanuit daar over heel Europa verspreid. De Spaanse variant wordt gevuld met een mengsel van bechamelsaus en vlees. De meest gebruikelijke vleeskeuze is ham, maar kip en vis zijn ook erg populair.

Tortilla

tortillaBij het woord “tortilla” denken de meeste mensen misschien aan de Mexicaanse keuken. Dit traditioneel Spaanse gerecht is echter heel iets anders. Hier staat het ook wel bekend als Spaanse omelet. Het gerecht bestaat voornamelijk uit ei, aardappel, en ui, maar er valt genoeg te variëren. Zo wordt er vaak chorizo, kaas, en diverse groenten en pepers aan toegevoegd. Bij El Corte Ingles wordt het geserveerd met zwarte truffel.

Paella Valenciana

paellaIn de omgeving van Valencia wordt veel rijst verbouwd, vooral met het doel om er paella van te maken. De hoofdingrediënten die de Valenciaanse streekvariant onderscheiden van andere paella-recepten zijn kip, konijn en soms ook slakken. Bovendien zijn er ook variaties met schaal en schelpdieren, en natuurlijk vegetarische paellas. De gele kleur is afkomstig van saffraan. In Spanje is het traditie om op zondag paella te eten, meestal bij de lunch. Op feestdagen wordt de paella vaak vers op straat bereid, dus als je met eigen ogen wil zien hoe je de lekkerste paella maakt is het zeker een bezoekje waard.

Horchata

horchataHorchata is een typisch Valenciaans drankje van melkachtige substantie, gemaakt van water, suiker en zogenaamde “chufas”, vaak vertaald als aardamandel of tijgernoot. Het drankje wordt ijskoud geserveerd, vaak met een luchtig, zoet gebakje met poedersuiker dat speciaal gemaakt is om in de horchata te dopen. Met wat speurwerk kan je de chufas ook in Nederland vinden, maar bij een echte Spaanse horchateria smaakt het toch het lekkerst. Een echte aanrader dus.

Turrón

nougatEen zoete specialiteit van de streek is turrón. Turrón is nougat met als belangrijkste ingrediënt amandelen, eiwit, suiker of honing. Deze nougat is eigenlijk een overblijfsel uit de tijd dat Spanje overheerst werd door de Arabieren. De nougat is er in verschillende varianten, hard (turrón de Jijona) of zacht (turrón blanda). Sinds de 15e eeuw wordt er in Alicante al nougat gemaakt en sindsdien is er aan het originele recept maar weinig veranderd. Het is mij persoonlijk iets te zoet, maar voor zoetekauwen is het een echte lekkernij. Behalve na de maaltijd of als zoet tussendoortje, wordt het ook als lekkernij tijdens de kerst gegeten.

 

Zoals je ziet kan je heerlijk eten aan de Costa Blanca.

Ik heb deze 3-daagse reis gemaakt met Zoover. Wil je zelf de genoemde gerechten ook eens proeven in Alicante, Benidorm en Valencia? Bekijk dan nu het zeer scherp geprijsde last-minute aanbod op Zoover.nl. Weet je nog niet precies waar de volgende reis naar toe gaat? Laat je dan inspireren op het weblog van Zoover. Hier vind je de mooiste verhalen, tips én praktische informatie die ervoor zorgen dat je niet kunt wachten tot je weer op vakantie kunt.